Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
21.09.2018 09:22 - Разказ за угаритския цар Карату и Шатикату, Облекчаваща страданията
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 4132 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 21.09.2018 09:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 

       Угарит е древен град-държава, намиращ се на територията на днешна Сирия. Археологическите му остатъци са намерени в периода 1923 – 1963 г. от френски археолози в близост до Средиземноморския бряг. Сред руините са намерени хиляди глинени таблички, представляващи юридически, дипло-матически, икономически документи написани на осем езика с използване на пет различни писмености. Намерени са надписи на западносемитски език, наречен „угаритски“ от учените и считан за архаична форма на иврит. Сред текстовете има и фрагменти от хуритски култови песни и други литературни произведения, сред които и такива с религиозно-митологично съдържание. Според някои учени Библията се явява непосредствено продължение на ханаанската литературна традиция. Угарит е споменаван в източници от Ебла 19 в. пр. н. е., от аморейски град-държава Алалах 15 в. пр. н. е. и други. В текстовете от Угарит се упоменават над 200 божества. 

image
 

    Сред сиро-палестинските семитски народи отделните етноси носели името на своя митически праотец. Едно от аморейските общества, съставляващо угаритското, било Дитану, носещо името на своя праотец.

 

    Цар на това общество бил Карату, потомък и любезен слуга на върховния бог Илу. Един от митовете разказва, че той се намирал в голяма беда и печал – преследвали го различни нещастия, унищожено било потомството му, родът му бил пред изчезване. В съня му се явил Илу и го попитал каква е неговата печал, а Карату му отвърнал, че са му нужни синове, наследници за да не погине неговият род. В отговор, му било подсказано, че трябва да се пречисти, да извърши жертвоприношение на агне и козле, жертвена птица на градските стени в чест на Илу и Балу. След това трябва да събере войска и да се отправи в поход към страната Удумми и да започне война и разорение. Когато царят на тази страна му предложи откуп, за да спре войната, да поиска Дева Хуритянка, за да се ожени за нея и да има потомство.

                              image

Угаритската писменост

   Когато се събудил, Карату изпълнил указанията на боговете. По пътя за страната Удумми, достигнал храма на Асирату, почитана в Тир и Сидон. Там той дал обет на богинята, че ако получи Дева Хуритянка, ще принесе в жертва на Асирату сребро тежко две трети от теглото на Девата и злато с тегло една трета от нейното тегло.

   Като стигнал до Удумми, Карату започнал военните действия. След седмия ден, посланиците на царя на Удумми дошли и просели мир и предлагали откуп. Но Карату поискал първородната дъщеря на царя чиято прелест е като тази на Анату и красотата и като тази на Астарта, накитът и е от лазурит, очите – алебастрови, и която ще му роди син. Потеглила Дева Хуритянка към стана на Карату, а цялата страна Удумми плачела като крава за телето си. А жителите на Дитану тържествено посрещнали царя и съпругата му. Отпразнували сватбата и устроили пир на боговете. Там бог Илу предсказал, че на Карату ще се родят осем синове и осем дъщери. В радостта и пиршествата, забравил Карату за дадения обет на Асирату.

   Оскърбената богиня изпратила страшна болест, която покосила царя. Легнал Карату в ложето и не можел да се храни, а тялото му се обливало в пот. Тогава по указание на съпруга си, царицата устроила пир на царските дружинници с телешко и вино, собственост на царя. Всички от царската дружина, според царската молба и по тяхно задължение, извършили жертвоприношение в чест на боговете и с молба за излекуването на царя. Последвал втори пир, отново с още повече дружинници, жертващи в името на боговете за здравето на царя. Накрая повикали жреците, които също яли от храната на царя и се молили за нековото излекуване. 

                                image

Останки от древен Угарит

В това време най-малкият син на Карату, Илихау, не бил в дома си и не знаел за болестта на баща си, но чрез съновидение узнал за нея и бил призован да направи жертва на боговете. Върнал се у дома Илихау и там плакал и се молил на боговете като всички. Най-малката дъщеря на Карату също плакала и се молила, а после се отделила от всички в пустинята и там оплаквала баща си. Цялата природа скърбила за Карату – престанал да пада благодетелния дъжд, за да пълни реките и навсякъде настъпила засуха. За да възроди природата, а с нея и баща си, Илихау извършил обряд с возлияние на масло.

   Чул молбите Илу, събрал боговете и ги приканил всички да помогнат на Карату. Но никой от тях не успявал да излекува царя. Тогава сам Илу се заел с това. Взел глина и направил от нея статуя, която изпекъл в жаравата и съживил. Съживената статуя нарекъл Шатикату, което означава Облекчаваща страдания или лекуваща. Заповядал и да иде в дома на Карату и да прогони болестта и да победи бога на смъртта Муту. Когато стигнала до ложето на царя, тя направила превръзка от лечебна трева – бяла ружа, с която превързала главата му. След това измила потта от тялото му и дала на царя да хапне хляб и месо. Но щом отхапъл от месото и хляба, Карату веднага оздравял. Муту, готвещ се да поведе душата на царя в подземния свят, се признал за победен и Асирату се съгласила на това. В чест на оздравяването си Карату устроил празник.

   Докато бил болен царят не можел да изпълнява царския си дълг – да отсъжда справедливо, да се грижи за вдовиците и бедните, а щом царят не можел да изпълни дълга си, той бил свалян от трона. Приближените на старшия му син, Йациба го подстрекавали да свали баща си от трона.

 

   Послушал ги Йациба и обвинил баща си, че извършил кървави дела и не изпълнявал царския си дълг. Разсърдил се Карату и проклел първородния си син – нека богът лечител от змийско ухапване Харану да разбие неговата глава, нека Астарта да порази неговият череп и боговете да го убият.
А Карату останал да управлява Дитану и цялата природа се възродила.  


Угаритски глинени таблички

    image

Източници: "Мифы Финикии и Угарита",
Финикия - http://xn----8sbebhgbsfcbaca4bza2c4gh.xn--p1ai/Ancient-civilizations/Phoenicia.html#1




Гласувай:
7



1. barin - Здравей, Сирма. Тази тема си я ос...
21.09.2018 21:57
Здравей, Сирма. Тази тема си я оставих за вечерта, да я прочета по-внимателно. Пълно е с малко познати и напълно непознати, поне за мен, а може би и за други имена. На територията на Сирия са възниквали много държави, но само няколко са просъществували по-дълго и са оставили отпечатък върху световната история. Имам предвид Ебла и Акад от по-стари времена и ханаанци и финикийци по-късно. Като гледам картата забелязвам, че угаритите са били морски народ, защото територията им обхваща почти само крайжбрежието.
Поздрави!
цитирай
2. syrmaepon - Благодаря! Надявам се да е интер...
23.09.2018 09:15
Благодаря! Надявам се да е интерестно. А също се надявам да постна още митове.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1436444
Постинги: 614
Коментари: 2094
Гласове: 6229