Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2008 07:23 - Малки тайни в кулинарията
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 4938 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 23.08.2008 10:59


Малки тайни
     
  • За да бухне по-бързо тестото ви, сложете съда върху радиатор или друг топъл уред. 
  • Яденето, което приготвяте с ориз във фурната, ще стане пикантно, ако 2-3 мин, след като го извадите, го наръсите със ситно нарязано топено сирене или настърган кашкавал. 
  • Ако искате сметаната ви да е добре разбита, предварително сложете съда във фризера за 15 мин заедно с нея, а захарта трябва да прибавите едва в края на разбиването. 
  • Когато печем месо или зеленчуци в глинен съд, те трябва да се приготвят в сос. По този начин стават по-вкусни, а и запазват витамините и минералните соли. 
  • Когато приготвяме сладкиш, трябва няколко пъти да пресеем брашното, за да стане той по-пухкав. 
  • При правене на малки кексчета предпочитайте вместо захар - мед. Така те ще станат по-ароматни. 
  • Когато готвите зеле, боб или картофи, ако имате в наличност пушено месо, сложете малко от него. Яденето ви ще придобие невероятен вкус. 
  • Ако залеете картофите за салата, още топли, с няколко лъжици топло прясно мляко или тръпчиво бяло вино, то салатата ви ще стане много вкусна. 
  • Когато приготвяме курабии или бисквити със свинска мас, тежката миризма от нея ще премахнем, ако към тестото прибавите сок от лимон. 
  • Глинените съдове, в които готвим, се слагат във фурната, а никога върху електрически или газов котлон. Това ще е предпоставка за по-бързото им износване. 
  •  Когато приготвяте руло "Стефани", то ще придобие по-пикантен вкус, ако преди да наредите плънката, намажете месото с тънък пласт горчица. 
  •  Мраморните повърхности в кухнята ви ще заблестят, ако ги изчистите с кърпа, потопена в лимонов сок, а след това ги изплакнете с вода и попиете с мека кърпа. 
  •  Ако шунката е прекалено солена, оставете я да покисне няколко часа в сварено прясно мляко и поставете в хладилника. 
  •  Жълтъкът лесно се отделя от белтъка, ако яйцето е било извадено току-що от хладилника. 
  •  Когато пържите риба, за да не се разпадне, трябва да се осоли предварително за 10-15 мин, а за да не загаря в тигана, в мазнината се слага малко сол. 
  •  За да не се разгради витамин С в зеленчуците, които варим, тенджерата трябва да е покрита с капак и пълна догоре, за да няма достъп на кислород. 
  •  Рибата се размразява, като се постави в съд със студена вода с малко сол и от време на време се сменя водата. Никога не ползвайте гореща вода. По този начин ще намалите хранителните качества на рибата. 
  •  Водата, в която варите макарони, няма да изкипи, ако в нея сложите парченце маргарин. 
  •  Когато приготвяте карамел, той няма да залепне за дъното, ако капнете в захарта няколко капки лимонов сок. 
  •   Печеното месо става сочно и се разрязва по-лесно, ако след като се извади от фурната, се остави за 5 - 8 минути да поизстине. 
  •  За да разбиете по-лесно яйцата, сложете ги предварително за 1 час в студена вода. 
  •   Не използвайте краве масло за пържене, защото то губи миризмата си и бързо потъмнява на висока температура. 
  •   За да стане омлетът по-вкусен, в разбитите яйца сложете по една супена лъжица прясно мляко за всяко яйце. 
  •   Ако в каймата сложите вместо вода малко прясно мляко, а и хлябът да е киснал в него, то кюфтетата ви ще станат по-ароматни и вкусни. 
  •   За да премахнете тежката миризма при приготвянето на дивечово месо, предварително го накиснете в марината и то след като е отлежало поне 2-3 денонощия в хладилника. По този начин месото ще стане и по-крехко. 
  •   Когато разтопявате шоколад, начупете го на малки парченца и ги сложете в съд на водна баня. Когато се стопи, не бъркайте с лъжица, а разклатете съда. Ако трябва да се сложи масло, добавете го върху разтопения шоколад. За сладкиши избирайте шоколад с голямо съдържание на какао. 
  •   За да освежите месото или рибата, които ще готвите, увийте ги в найлонов плик и ги сложете в камерата за 2-3 часа. Не трябва да замръзват, а само да се втвърдят. По този начин и по-лесно ще ги режете. 
  •  Рибената чорба ще придобие по-добър вкус, ако чинията или купата, в която ще я сипете, натриете с лимонова кора.
  •  При приготвянето на супи продуктите ще останат сочни, а бульонът бистър, ако ги сложите във вряща вода, в която сте сипали малко мазнина.
  •  Трайни колбаси (луканка, шпекови салами и др.) лесно ще обелите, ако предварително ги натопите за 1-2 минути в студена вода.
  •  Печеното пиле ще стане вкусно и пикантно, ако предварително го намажете отвътре и отвън със смес от по две супени лъжици лимонов сок и масло и няколко скилидки чесън, които са стрити преди това.
  •  Когато печете питка или хляб, те ще станат апетитни, с хрупкава коричка, ако във фурната сложите съд с вода.
  •  Ако са ви необходими само няколко капки лимон, то прободете кората с дебела игла и след като сте изстискали, запушете дупките с кибритени клечки.
  •  Преди да сложите риба на скарата, след като сте я посoлили, я намажете с олио или масло, така тя няма да залепне.
  •  Кашкавалът ще запази свежестта си, ако се сложи в затворен съд с 1-2 бучки захар и се постави в хладилника.
  •  При приготвянето на супа от грах, тя няма да загори, ако на дъното на тенджерата се постави филия хляб.
  •  При панировка на меса използвайте вместо вода прясно мляко. Така месото ще стане крехко и вкусно.
  •  За да не потъмнее маслото, което ще разтопявате, предварително нагрейте тигана и го намажете отвътре с олио.
  •  Ще можете да съхраните по-дълго зрелите банани, ако ги разделите внимателно един от друг, без да разкъсвате кората им.
  •  Застройката на супата няма да се пресече, ако сте сложили в нея малко лимонов сок.
  •  За да не се разлеят яйцата, когато ги приготвяте "на очи", наръсете с малко сол загрятото олио и след това изсипете яйцата.
  •  Когато варите карфиол, той ще запази белия си цвят, ако смесите водата с прясно мляко.
  •  Пържените филии ще станат пикантни, ако към разбитите яйца прибавите малко настърган кашкавал.
  •  Когато приготвяте риба, тя трябва да се посоли в началото, а когато е готова и още топла, я полейте с лимонов сок, за да стане по-вкусна.
  •  При варенето на ориз сложете предварително във водата малко оцет. Така оризът ще стане вкусен и ще запази цвета си.
  •  Тестото, което ще печете, няма да залепне за тавата, ако предварително я сложите за 1 час в хладилника.
  •  Когато готвите прясно зеле, след като сте го нарязали, го намачкайте с малко сол, за да поомекне и да уври по-лесно. По време на готвенето сложете малко лимонтозу, разтворено в студена вода, за да подобрите вкуса му.



Тагове:   малки,


Гласувай:
0
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Супер
15.12.2008 22:38
:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 1410510
Постинги: 272
Коментари: 354
Гласове: 4617