Постинг
22.08.2008 07:23 -
Малки тайни в кулинарията
Автор: gastronom
Категория: Хоби
Прочетен: 6717 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 23.08.2008 10:59
Прочетен: 6717 Коментари: 1 Гласове:
0
Последна промяна: 23.08.2008 10:59
Малки тайни
Топмоделът на "Визаж модел груп" Росица ИВАНОВА ви съветва
Топмоделът на "Визаж модел груп" Росица ИВАНОВА ви съветва
- За да бухне по-бързо тестото ви, сложете съда върху радиатор или друг топъл уред.
- Яденето, което приготвяте с ориз във фурната, ще стане пикантно, ако 2-3 мин, след като го извадите, го наръсите със ситно нарязано топено сирене или настърган кашкавал.
- Ако искате сметаната ви да е добре разбита, предварително сложете съда във фризера за 15 мин заедно с нея, а захарта трябва да прибавите едва в края на разбиването.
- Когато печем месо или зеленчуци в глинен съд, те трябва да се приготвят в сос. По този начин стават по-вкусни, а и запазват витамините и минералните соли.
- Когато приготвяме сладкиш, трябва няколко пъти да пресеем брашното, за да стане той по-пухкав.
- При правене на малки кексчета предпочитайте вместо захар - мед. Така те ще станат по-ароматни.
- Когато готвите зеле, боб или картофи, ако имате в наличност пушено месо, сложете малко от него. Яденето ви ще придобие невероятен вкус.
- Ако залеете картофите за салата, още топли, с няколко лъжици топло прясно мляко или тръпчиво бяло вино, то салатата ви ще стане много вкусна.
- Когато приготвяме курабии или бисквити със свинска мас, тежката миризма от нея ще премахнем, ако към тестото прибавите сок от лимон.
- Глинените съдове, в които готвим, се слагат във фурната, а никога върху електрически или газов котлон. Това ще е предпоставка за по-бързото им износване.
- Когато приготвяте руло "Стефани", то ще придобие по-пикантен вкус, ако преди да наредите плънката, намажете месото с тънък пласт горчица.
- Мраморните повърхности в кухнята ви ще заблестят, ако ги изчистите с кърпа, потопена в лимонов сок, а след това ги изплакнете с вода и попиете с мека кърпа.
- Ако шунката е прекалено солена, оставете я да покисне няколко часа в сварено прясно мляко и поставете в хладилника.
- Жълтъкът лесно се отделя от белтъка, ако яйцето е било извадено току-що от хладилника.
- Когато пържите риба, за да не се разпадне, трябва да се осоли предварително за 10-15 мин, а за да не загаря в тигана, в мазнината се слага малко сол.
- За да не се разгради витамин С в зеленчуците, които варим, тенджерата трябва да е покрита с капак и пълна догоре, за да няма достъп на кислород.
- Рибата се размразява, като се постави в съд със студена вода с малко сол и от време на време се сменя водата. Никога не ползвайте гореща вода. По този начин ще намалите хранителните качества на рибата.
- Водата, в която варите макарони, няма да изкипи, ако в нея сложите парченце маргарин.
- Когато приготвяте карамел, той няма да залепне за дъното, ако капнете в захарта няколко капки лимонов сок.
- Печеното месо става сочно и се разрязва по-лесно, ако след като се извади от фурната, се остави за 5 - 8 минути да поизстине.
- За да разбиете по-лесно яйцата, сложете ги предварително за 1 час в студена вода.
- Не използвайте краве масло за пържене, защото то губи миризмата си и бързо потъмнява на висока температура.
- За да стане омлетът по-вкусен, в разбитите яйца сложете по една супена лъжица прясно мляко за всяко яйце.
- Ако в каймата сложите вместо вода малко прясно мляко, а и хлябът да е киснал в него, то кюфтетата ви ще станат по-ароматни и вкусни.
- За да премахнете тежката миризма при приготвянето на дивечово месо, предварително го накиснете в марината и то след като е отлежало поне 2-3 денонощия в хладилника. По този начин месото ще стане и по-крехко.
- Когато разтопявате шоколад, начупете го на малки парченца и ги сложете в съд на водна баня. Когато се стопи, не бъркайте с лъжица, а разклатете съда. Ако трябва да се сложи масло, добавете го върху разтопения шоколад. За сладкиши избирайте шоколад с голямо съдържание на какао.
- За да освежите месото или рибата, които ще готвите, увийте ги в найлонов плик и ги сложете в камерата за 2-3 часа. Не трябва да замръзват, а само да се втвърдят. По този начин и по-лесно ще ги режете.
- Рибената чорба ще придобие по-добър вкус, ако чинията или купата, в която ще я сипете, натриете с лимонова кора.
- При приготвянето на супи продуктите ще останат сочни, а бульонът бистър, ако ги сложите във вряща вода, в която сте сипали малко мазнина.
- Трайни колбаси (луканка, шпекови салами и др.) лесно ще обелите, ако предварително ги натопите за 1-2 минути в студена вода.
- Печеното пиле ще стане вкусно и пикантно, ако предварително го намажете отвътре и отвън със смес от по две супени лъжици лимонов сок и масло и няколко скилидки чесън, които са стрити преди това.
- Когато печете питка или хляб, те ще станат апетитни, с хрупкава коричка, ако във фурната сложите съд с вода.
- Ако са ви необходими само няколко капки лимон, то прободете кората с дебела игла и след като сте изстискали, запушете дупките с кибритени клечки.
- Преди да сложите риба на скарата, след като сте я посoлили, я намажете с олио или масло, така тя няма да залепне.
- Кашкавалът ще запази свежестта си, ако се сложи в затворен съд с 1-2 бучки захар и се постави в хладилника.
- При приготвянето на супа от грах, тя няма да загори, ако на дъното на тенджерата се постави филия хляб.
- При панировка на меса използвайте вместо вода прясно мляко. Така месото ще стане крехко и вкусно.
- За да не потъмнее маслото, което ще разтопявате, предварително нагрейте тигана и го намажете отвътре с олио.
- Ще можете да съхраните по-дълго зрелите банани, ако ги разделите внимателно един от друг, без да разкъсвате кората им.
- Застройката на супата няма да се пресече, ако сте сложили в нея малко лимонов сок.
- За да не се разлеят яйцата, когато ги приготвяте "на очи", наръсете с малко сол загрятото олио и след това изсипете яйцата.
- Когато варите карфиол, той ще запази белия си цвят, ако смесите водата с прясно мляко.
- Пържените филии ще станат пикантни, ако към разбитите яйца прибавите малко настърган кашкавал.
- Когато приготвяте риба, тя трябва да се посоли в началото, а когато е готова и още топла, я полейте с лимонов сок, за да стане по-вкусна.
- При варенето на ориз сложете предварително във водата малко оцет. Така оризът ще стане вкусен и ще запази цвета си.
- Тестото, което ще печете, няма да залепне за тавата, ако предварително я сложите за 1 час в хладилника.
- Когато готвите прясно зеле, след като сте го нарязали, го намачкайте с малко сол, за да поомекне и да уври по-лесно. По време на готвенето сложете малко лимонтозу, разтворено в студена вода, за да подобрите вкуса му.
Жълти пиленца и двама малки разбойника -...
Малки женски тайни ли...
Intro. малки опашчици (tiny brainy loops...
Малки женски тайни ли...
Intro. малки опашчици (tiny brainy loops...
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. Полезни и вкусни връзки за Гастронома
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии