Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.08.2008 06:57 - Закуска за шампиони - На гости при "Нож и виличка"
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2061 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.08.2008 09:56


image Нож и виличка imageЗакуска за шампиони май 30, 2008

image

Понякога за мен няма нищо по-хубаво за повдигане на духа и енергията от чаша хубаво, горчиво кафе и нещо сладко за хапване.

В живот като моя, в който прекарвам по десетина (че и повече) часа на ден в офиса и забравям да се храня (лоша Крис! Не правете като мен), често се случва да ми падне захарта, енергията да ме напусне коварно и да се унеса пред компютъра, което напълно обезсмисля стоенето в офиса до сто часа.

Предполагам, че това не се случва само на мен. Всички знаем колко е лесно да посегнеш към първата сладка гадост, която ти попадне пред очите - кроасан, шоколад, кока-кола, или каквото е останало в машината за закуски. Особено популярен избор са привидно “здравословните” зърнени блокчета тип “Corny”, които са пълни с толкова много захар, че след изяждане на едно такова нещо изпадаш в инсулинов шок и след това енергията ти пада два пъти повече.

Шепа ядки и лъжица мед е доста по-добро решение на въпроса. Онзи ден попаднах на чудесна рецепта, която адаптирах съгласно това какво може да се намери на нашия пазар и направих домашни зърнени блокчета, които са несравнимо по-здравословни и вкусни, от прекалено обработените и наблъскани със захар и Е-та техни братовчеди.

Продукти:

1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. кокосово брашно, неподсладено
1 ч.ч. нарязани бадеми
1/2 ч.ч. ленено семе
1 и 1/4 ч.ч. овесени ядки
3/4 ч.ч. мед
1/3 ч.ч. захар (по желание)
2 с.л. ситно смляно кафе
щипка морска сол
1 ч.л. ванилова есенция

Кокосът, орехите и бадемите се запичат в умерено загрята фурна за около 7 минути, докато кокосът стане златист. Стойте близо до печката, защото много лесно може да загори. След това смесваме кокоса, орехите и бадемите с лененото семе и овеса.

image

Когато сухата смес е готова, е време да направим сиропа. В тиган или тенджера слагаме меда и го оставяме да започне да бълбука. След това добавяме захарта, кафето, солта и ванилията и оставяме сместа да поври няколко минути, докато се сгъсти леко.

image

Захарта може и да се пропусне, за сметка на добавянето на още малко мед, но тогава блокчетата стават една идея по-меки.

image

Когато сиропът е готов, го смесваме със сухата смес добре, така че да достигне навсякъде.

image

Накрая разстиламе готовата смес в намазана с малко масло тавичка, и натискаме, докато стане плътна.

image

Оставяме сместа да се охлади до стайна температура около час-два, и да се стегне. След това обръщаме тавата - би трябвало да се получи един голям, солиден блок. Разрязваме на продълговати (или каквито искате) блокчета и ето, че е е готово! Имаме здравословна, вкусна и ободряваща закуска за шампиони.

image

Крис



Тагове:   закуска,   нож,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372274
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331