Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2008 12:46 - Рибена чорба по шлепчийски (Дунавска историйка) - мераклийска чорбица за всяка душица!
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 10596 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 23.08.2008 12:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Рибена чорба по шлепчийски (Дунавска историйка)


         Гледах по телевизията в едно от предаванията за кухнята как се приготвя Рибена чорба от района на река Дунав.
        С уважение към колегите, ще Ви разкажа една историйка за това как се научих да приготвям такава чорба преди години.
        Тъкмо бях започнал работа в БРП (Българско речно плаване) или както се казва "на корабите", като готвач. Плавахме в посока Рени (украинско пристанище по Дунава в посока Черно море, тогава в рамките на СССР). Бях най-малкия на кораба и всички ми викаха галено "Майсторче, майсторче...", а бях и сам в кухнята (имаше и такива кораби, на които имаше и помощник-готвач). 
       Някъде, малко след като навлязохме в "Борча канал" (румънска територия, част от Делтата на Дунава) ни обградиха румънски рибари с лодки, пълни с риба. Нормално беше по реката да се търгува с натурална размяна....всеки предлагаше, кой каквото има, бързо спъзаряване и готово.
      Румънците хващаха с въжета лодките си за кораба. Имаше доста риба, включително един голям сом.....може би 4-5 кг. Капитана бързо се споразумя с румънците и срещу захар, сирене, сол и олио получихме риба, достатъчна да изхрани екипажа (около 20 човека) за два дни.
        Изпържих голяма част от рибата за обяд, а главите и част от сома оставихме за чорба.
         С нас се движеха около шест шлепа, които трябваше да оставим в Рени.
         На другия ден капитана идва при мен и ми казва: "Майсторче, не искам да се обиждаш, но тук ти водя един от шлепчиите, майстор на рибената чорба, да ти покаже как се прави, за да ни я приготвиш, така както ние обичаме". Естествено, че нямаше от какво да се обиждам, та аз бях на няколко месеца работа...
        И така, нарязах рибата на парчета (в случая нарязах само остатъка от сома), посолих и я оставих настрана. Нарязах кромид лук, домати, малко целина и моркови на дребно. Сложих всичко заедно в завряла вода, добавих малко олио и оставих да ври, докато месото на рибата започне да се разпада от костите. Ако имате решетеста кошничка за рибата е много удобно, защото така се изважда след като се свари и се обезкостява. Посолява се на вкус. Като се свали от огъня се поръсва с ситно нарязан девесил (задължителна подправка за всяка риба). Ако добавите и малко магданоз ще стане перфектна.
       Тази чорба е от тези видове, в които главното е течната част, месото и продуктите вътре са просто добавка за вкус. Трябва да ви кажа, че екипажа изсърба чорбата и остави голяма част от месото, може би защото българина така е научен ли, не знам, но така стояха нещата.
       И, така, опитайте и вие и ако обичате риба, това е една оригинална, мераклийска чорбица за всяка душица!
Успех!
________________________________________
Бъди себе си! 

Автор: Дегустатор




Гласувай:
0
0



1. valsodar - Я, каква приятна кулинарна изненада !
23.08.2008 19:28
А вариант за нещо лятно и подходящо за големи жеги като днешните, пак от рибка да имаш ?!
цитирай
2. анонимен - Просто класика в жанра
24.08.2008 10:59
ммм,звучи страхотно.аз съм яла рибена чорба във Видин и няма да я забравя.
цитирай
3. sandyrs - Винаги....
26.08.2008 23:07
Винаги мъж когато готви,прави чудеса
Браво,много лесна и ефектна рецепта,определено целината и девисила са си свършили работа.
Рецептата ти е чудесна
цитирай
4. анонимен - Ивайло-това е класическата рибена чобба
20.03.2009 15:32
Аз работя като хидролог по проучването на р. Дунав.Точно такава рибена чорба ядох от шлепчията Георги Лома в пристанище Никопол преди 30 години и аз така я правя
цитирай
5. анонимен - com
24.12.2010 16:51
cuper
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 990427
Постинги: 272
Коментари: 354
Гласове: 4577