Прочетен: 13242 Коментари: 5 Гласове:
Последна промяна: 23.08.2008 12:54
Рибена чорба по шлепчийски (Дунавска историйка)
Гледах по телевизията в едно от предаванията за кухнята как се приготвя Рибена чорба от района на река Дунав.
С уважение към колегите, ще Ви разкажа една историйка за това как се научих да приготвям такава чорба преди години.
Тъкмо бях започнал работа в БРП (Българско речно плаване) или както се казва "на корабите", като готвач. Плавахме в посока Рени (украинско пристанище по Дунава в посока Черно море, тогава в рамките на СССР). Бях най-малкия на кораба и всички ми викаха галено "Майсторче, майсторче...", а бях и сам в кухнята (имаше и такива кораби, на които имаше и помощник-готвач).
Някъде, малко след като навлязохме в "Борча канал" (румънска територия, част от Делтата на Дунава) ни обградиха румънски рибари с лодки, пълни с риба. Нормално беше по реката да се търгува с натурална размяна....всеки предлагаше, кой каквото има, бързо спъзаряване и готово.
Румънците хващаха с въжета лодките си за кораба. Имаше доста риба, включително един голям сом.....може би 4-5 кг. Капитана бързо се споразумя с румънците и срещу захар, сирене, сол и олио получихме риба, достатъчна да изхрани екипажа (около 20 човека) за два дни.
Изпържих голяма част от рибата за обяд, а главите и част от сома оставихме за чорба.
С нас се движеха около шест шлепа, които трябваше да оставим в Рени.
На другия ден капитана идва при мен и ми казва: "Майсторче, не искам да се обиждаш, но тук ти водя един от шлепчиите, майстор на рибената чорба, да ти покаже как се прави, за да ни я приготвиш, така както ние обичаме". Естествено, че нямаше от какво да се обиждам, та аз бях на няколко месеца работа...
И така, нарязах рибата на парчета (в случая нарязах само остатъка от сома), посолих и я оставих настрана. Нарязах кромид лук, домати, малко целина и моркови на дребно. Сложих всичко заедно в завряла вода, добавих малко олио и оставих да ври, докато месото на рибата започне да се разпада от костите. Ако имате решетеста кошничка за рибата е много удобно, защото така се изважда след като се свари и се обезкостява. Посолява се на вкус. Като се свали от огъня се поръсва с ситно нарязан девесил (задължителна подправка за всяка риба). Ако добавите и малко магданоз ще стане перфектна.
Тази чорба е от тези видове, в които главното е течната част, месото и продуктите вътре са просто добавка за вкус. Трябва да ви кажа, че екипажа изсърба чорбата и остави голяма част от месото, може би защото българина така е научен ли, не знам, но така стояха нещата.
И, така, опитайте и вие и ако обичате риба, това е една оригинална, мераклийска чорбица за всяка душица!
Успех!
________________________________________
Бъди себе си!
Автор: Дегустатор
24.08.2008 10:59
Браво,много лесна и ефектна рецепта,определено целината и девисила са си свършили работа.
Рецептата ти е чудесна
20.03.2009 15:32
24.12.2010 16:51
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии