Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
31.08.2008 08:34 - Гуоцяо мисиен - Спагети "Пресичам моста" – ястие с история
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 1971 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.08.2008 19:09


Спагетите "Пресичам моста" – ястие с история

За никого не е тайна, че китайците отдават изключително голяма почит на храната. Китайската кухня изобилства на ястия, които имат интересен произход, основан на истории или легенди. Днес, аз, Тея, ще ви разкажа за едно от най-известните в цял Китай ястие, което е и едно от моите най-любими блюда от китайската кухня. Става дума за спагетите "Пресичам моста" или "Гуоцяо мисиен".

imageГуоцяо мисиен са едно от най-класическите ястия от кухнята на южната китайска провинция Юнан, в която живеят най-много различни националности. Това ястие, само по себе си, звучи много просто – купа врял пилешки бульон, оризови спагети и различни видове месо и зеленчуци. Но благодарение на съчетанието на различните компоненти се получва различен вкус, освен това, начинът на готвене е уникален и, трето, но не последно, за това ястие има известна история.

По време на династия Цин (1644-1911 г.), много образовани хора живеели по брега на Южното езеро в югоизточен Юнан. Те се наслаждавали на живота сред красивата природа, като пишели литературни творби и си мечтаели един ден да станат чиновници, след като минат успешно държавните изпити.

Един мъж на фамилия Ян всеки ден отивал да чете в павилиона по средата на езерото. Въпреки че жена му редовно му носела ядене, той бил толкова вглъбен в четенето, че забравял да яде. Когато най-накрая усещал глада и се откъсвал от книгите, яденето вече било изстинало.

Загрижена за здравето на съпруга си, жена му почнала да мисли по върпоса, но не знаела, как да направи така, че да запази храната топла. Един ден, тя убила кокошка и я сварила на супа за съпруга си. Тя му занесла храната и го оставила пак да чете. Когато се върнала да вземе съдовете, тя забелязала, че мъжът и още не бил докоснал храната. Тя въздъхнала тежко и се навела да вземе гърнето за да иде да му стопли супата. За нейно голямо учудване, гърнето било още топло. Когато вдигнала похлупака, видяла, че най-отгоре плува слой пилешка мазнина, която в съчетание с глиненото гърне именно запазили супата топла. Това дало на жената идея, как да осигурява топла храна на мъжа си.

И тъй като Ян и жена му всеки ден трябвало да минат по моста за да стигнат до павилиона, от там произлязло и името на тази комбинация от пилешки бульон със спагети в глинено гърне - Гуоцяо мисиен или спагети "Пресичам моста".

Оризовите спагети са основна храна в провинция Юнан и в южен Китай като цяло, докато в северен Китай, се ядат главно спагети и други тестени изделия от пшеничено брашно. Хората в Юнан ядат всеки ден оризови спагети, които присъстват на трапезата от сутрин до вечерта.

В Кунмин, столицата на Юнан, има специални огромни ресторанти, които се специализират само на Гуоцяо мисиен. Те предлагат комплекти с различни съставки и съответно на различна цена, като основата – пилешки бульон и оризови спагети е една и съща, а от там нататък вътре могат да се добавят най-разнообразни продукти като зеленчуци, гъби, юнанска шунка, яйца на различни птици, морски деликатеси и т.н. В другите градове извън Юнан също има малки ресторанчета, предлагащи Гуоцяо мисиен, но с по-ограничен избор на комплекти продукти.

Ако си поръчате Гуоцяо мисиен, първо сервитьорката донася купа с врящ imageсилен пилешки бульон. След това носи табла със студени оризови спагети и много малки чинийки с различни продукти в тях. Тя изсипва всички съставки в бульона, след което ястието е готово за консумация.

Сега ще ви дам една примерна рецепта за Гуоцяо мисиен, която е много лесна за приготвяне у дома. Нека да добавя, че вие може да измените съставките според личните си предпочитания.

Гуоцяо мисиен

Примерни продукти: 
250 г. фини китайски оризови спагети, 25 г. спанак или друг подобен зеленчук, 50 г. сурови пилешки гърди, 50 г. рибно филе, 50 г. обелени скариди, ? с.л. оризов алкохол, 1/8 с.л. ситно нарязан пресен джинджифил, 1/8 с.л. сол (или на вкус), 1/8 с.л. соев сос, 1500 мл пилешки бульон, 5 с.л. пилешка или друга мазнина, ? с.л. натриев глутамат (по желание)

Начин на приготвяне: 
Бланширайте за малко спанака в гореща вода, оставете го да се изцеди и го оставете настрани. Смесете оризовия алкохол, джинджифила, солта и соевия сос. Нарежете на дебели като лист хартия лентички пилето, рибата и скаридите, сложете ги в чиния за сервиране и ги залейте с маринатата. Оставете ги за момент.

Сложете вода за заври, след което сложете спагетите. Варете ги на отворен капак. Те са готови, като омекнат – около 4 минути за изсушени спагети и 2 минути за пресни спагети. Оставете ги да се прецедят в гевгир. След това отгоре им сложете зеленчуците.

Сложете пилешкия бульон на силен огън да заври, като добавете натриевия глутамат, малко сол и мазнината. Разпределете бульона по купи и ги занесете на масата. Във всяка купа разпределете спагети и месо. Те ще се сготвят моментално.



Тагове:   моста,   спагети,   ястие,   мисиен,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358888
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11264