Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
02.09.2008 10:17 - Агнешко - българска, гръцка и арабска кухня. Агнешкото е месото на крайностите. Или го боготворим, или го мразим.
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 14560 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2008 10:32


"Изобщо по това време яденето ми се разпределяше така: на закуска чепка сушено грозде, на обед късче козе или костенурково месо (опечено на жар, защото за нещастие нямах в какво да пържа или да готвя), на вечеря две-три яйца от костенурка... ...След като нахраних моя дивак с варено козе месо и бульон, на другия ден реших да го нагостя с печено козе месо. Опекох го над огъня, както правят често у нас в Англия. От двете страни на огъня се забиват в земята два пръта, отгоре им се закрепва напречен прът, на него се окачва месото и се върти над огъня, докато се опече."
Даниел Дефо  "Робинзон Крузо"

image


РЕЦЕПТА ЗА АГНЕ ПО ХАЙДУШКИ

Издълбава се трап, пълни се с дърва и се запалва огънят, за да нагори жарта.
Кожата на агнето се запазва, както е прясна.
Агнето, изчистено и измито се натърква с черен, червен пипер и се поръсва с олио. Сол не се слага, защото извлича сока от месото. С ръце се разнасят подправките навсякъде. Връща се цялото агне в кожата. Кожата се зашива и  се намокря хубаво с вода.
Когато огънят нагори и трапът се напълни с жар се изгребва да стане дупка, слага се коженият пакет и се покрива пак с жар за около 4-5 часа. Агнето се изравя от огъня, освобождава се от кожата и се накъсва. Посолява се на вкус



РЕЦЕПТА ЗА АГНЕ НА ЧЕВЕРМЕ
Продукти
1 бр. агне (15-20 кг)
1 връзка пресен магданоз
200-600 мл. олио или масло

Приготвяне
1. Сложете магданоза в корема на почистеното агне и го зашийте.
2. Издялкайте от глог или дрян дълъг шиш и нанижете агнето на него.
3. Сложете го на два чатала, здраво забити в земята край разпален огън .
4. Агнето трябва да виси на две педи над жаравата.
5. Оттук нататък започва бавното въртене (направете си списък на дежурните).
6. От време на време го мажете с лой или олио.
7. Ако жарта пламне, веднага я угасете с пръски вода.
8. След два-три часа чевермето трябва да се е опекло. Кожата е добила кафява, хрупкава корица.
9. Това ще разберете, ако от бутчето изтече бял сок, щом го прободете с остър нож
10. После действайте смело със същия нож, а най-добре всеки от компанията да се въоръжи със собствен и да си реже, каквото му харесва от сочната мръвка.

http://filshare.eshop.bg/

Гергьовден без агне е като Коледа без свинска пържола. Класиката в жанра на гергьовденската софра е цяло печено агънце в пещ, обикновено около 30 кг. или агнешкото чеверме. В някои райони агнето се приготвя като се пълни с ориз, зелен лук и дреболии, в други - типичното гергьовденско агне е с арпаджик или гъби. Каквото и да го правите обаче, двете ключови думи за сполучливата ви рецепта са джоджен и девисил, пише ТЯ.bg.

Предлагаме ви няколко рецепти с агнешко, които може да приготвите лесно в домашни условия.

По селски
Две връзки зелен лук и по една връзка пресен джоджен и девесил се нарязват на ситно. Разстилат се в дълбока тава. Оформените от агнешки бут порции се потапят в смес от равни части олио, сол, черен и червен пипер. Мръвките се подреждат върху зеленчуците. Към тях се прибавят нарязаните на ситно леко сварени половин черен и бял дроб на агнето, сърце и далак, както и малко чревца. Всичко се покрива с дебели листа от лобода. Заливат се с вода, колкото да се покрият. Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио и се слага във фурната. Пече се два часа на умерена температура.

Тас кебап
1,5 кг ангешко месо от бут се нарязва на ситни парченца. Осоляват се и се пържат в 3-4 супени лъжици масло. Щом се зачервят, се поръсват с червен и черен пипер. Преди добре опърженото месо да се свали от огъня, към него си прибавят нарязани на ситно връзка зелен лук, половин връзка копър и магданоз и четвърт - джоджен и девесил. Разбърква се добре, захлупва се и се оставя 2-3 минути да се задуши. Сваля се от огъня и се оставя още 5-7 минути под похлупака. Сервира се със зелена салата.

Със спанак
Месото се нарязва на малки парченца, които се запържват в масло. Зачервява се с червен пипер и се прибавят 1-2 кафеени лъжички брашно. Залива се с вода да се покрие и се оставя да ври на тих огън. През това време се запържват няколко стръка зелен лук, добавя се доматен сос и се прибавят към месото. Когато то се свари, се слагат и нарязаният спанак, джоджен, магданоз и черен пипер. По същия начин може да се приготви и със зелен боб и бакла.

Задушено бутче с арпаджик и моркови
Агнешко бутче до 2 кг се измива и подсушава. В тенджера се сгорещява масло, в което бутчето се пържи на умерен огън от всички страни, докато се образува коричка. Докато месото се пържи, не се боде с вилица, за да не изтича сокът му. Накрая се посолява. Към запърженото бутче се прибавят 1/2 чаена лъжичка ким, 4-5 супени лъжици доматен сок, 2-3 дафинови листа, няколко зърна черен пипер и бахар и 1 чаена чаша бяло вино. Отделно се опържват 15-20 лукчета арпаджик и два моркова, нарязани на тънки и дълги ивици. Щом се зачервят, те се прибавят към бутчето. Захлупено, ястието се оставя да ври около час на тих огън. Поднася се с гарнитура от пържени картофи и зелена салата.

По арабски
Агнешко бутче се посолява и се оставя да престои една нощ. Набожда се със скилидки чесън и с парченца сланина. Опържва се от всички страни и се залива с чаша вода и чаша червено вино. Прибавят се нарязан магданоз, 2-3 лъжички захар, настъргани 2-3 домата, няколко зрънца бахар и 2-3 дафинови листа. Оставя се да ври захлупено на тих огън, докато се свари месото. Поднася се със соса си, гарнитура от картофи, грах и зелена салата.


image

 

            Агнешкото е месото на крайностите. Или го боготворим, или го мразим. За някои то е царицата на трапезата, други не харесват специфичния му аромат. Каквото и лично отношение да имаме към него, всички ще се съгласим с едно – агнешкото е главното действащо лице на великденското меню. А и най-подходящото време да похапнем агнешко е пролетта.

По Великден агънцата още са сукалчета, т.е. хранят се от млякото на овцата.Тогава месото им е розово, а мазнината - все още е малко и снежнобяла на цвят. В Гърция породите агнета, които се отглеждат по принцип са малки на ръст и дори и месото на няколкомесечните агнета е крехко и не мирише. Това се дължи най-вече на факта, че агнетата и овцете се отглеждат в открити пространства и се хранят с паша. Ако решите да си купите агнешко от гръцки магазин, можете да се позаинтересувате от кой географски район идва месото. За агнешкото се смята, че за предпочитане са морските райони, защото там пашата е богата на сол, а това прави месото по-вкусно.

По традиция на Великден в Гърция се яде чеверме. Още от ранна сутрин са палят огньовете и се завъртат шишовете. Ако ви е омръзнало печеното агне, сервирано със зелена салата и картофи на фурна, ви предлагаме 6 алтернативни рецепти от традиционната средиземноморска кухня, които ще ви помогнат да преоткриете вкуса му в различни комбинации.

Агнешко в глинен гювеч от Сифнос:

Продукти за 6 порции – половин агне 3,5-4 килограма, разрязано на порции, 500 милилитра червено вино, ситно нарязан копър на вкус, 2 килограма картофи, обелени и разрязани на 4, лозови листа, сол и черен пипер на вкус. 

Приготвяне – Поставяме агнешкото в голяма стъклена купа, заливаме го с виното и го оставяме да се напои за 3 часа. Покриваме дъното на един глинен гювеч с лозовите листа, посоляваме месото и го поставяме върху лозовите листа. Добавяме виното и копъра. Поставяме картофите около месото, също добре осолени. Затваряме гювеча с похлупак и печеме месото около 3 часа на 210 градуса.

Агнешки питки с джоджан:

Продукти за 4 порции - 180 грама крехко месо от предварително изпечено агнешко, нарязано на кубчета, 100 грама варени картофи, също нарязани на кубчета, 1 малка глава лук, нарязана на дребно, 1 жълтък, 2 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица джоджан, нарязан на ситно, една щипка кимион, 250 грама кори за баница, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне – Смесваме агнешкото месо, с кромида, картофите и джоджъна и ги осоляваме на вкус. Върху осоленото дъно на тепсията поставяме корите от баница, като ги оформяме в 4 кръга с диаметър приблизително 18 сантиметра.  Разделяме сместта на 4 и я поставяме върху всеки кръг. Оформяме от кръговете полукръгове, затворени в корите. С помощта на малко вода залепваме краищата на корите. Намазваме дъното на тепсията със зехтин, а полукръглите питки с жълтък. За 15 минути ги запичаме във фурна при 230 градуса и за още 15 минути – при 140 градуса.

Агнешко под картофи:

Продукти за 4 порции – 1 килограм агнешка плешка, нарязана на малки кубчета, половин килограм картофи, нарязани на филийки, 2 средноголеми глави лук, ситно нарязани, 2 моркова, нарязани на филийки, 1 малка ряпа, нарязана на кубчета, 300 милилитра агнешки бульон, 2 лъжици масло, джоджан, сол и пипер на вкус.

Приготвяне – Поставяме месото, добре осолено в дълбока тепсия, поставяме заедно с него и зеленчуците, заедно с джоджъна. Поливаме ги с бульона. Покриваме сместта с картофите и върху тях слагаме маслото. Покриваме тепсията с алуминиево фолио и печем яденето в предварително затоплена до 120 градуса фурна за 2 часа. След това махаме фолиото и печем агнешкото още 20 минути при 200 градуса, за да се зачервят хубаво картофките.

Печено агне с копър (традиционна рецепта от Крит):

Продукти за 6 порции – килограм и половина агнешки ребърца, две връзки копър, изчистени и нарязани на лентички, 1 глава кромид, нарязана на дребно, 300 грама агнешки бульон, 1 лъжица лимонов сок и една лъжица настъргана кора от лимон, 40 милилитра зехтин, 1 лъжица царевично брашно, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне – в голяма тава поставяме агнешкото, намазано със зехтина. Добавяме копъра и кромида и когато омекнат, поставяме настърганата лимонена кора, лимоновия сок и бульона. Покриваме тавата и печем яденето час и половина в предварително затоплена до 170 градуса фурна. Махаме месото, поставяме около него зеленчуците, пасираме соса и отново го слагаме в тавата. Разтваряме царевичното брашно в две-три супени лъжици студена вода и го добавяме в тавата. Оставяме сосът да кипне до 2 минути, за да се сгъсти. Сосът се сервира отделно от ястието.

Пълнено агне от Карпатос:

Продукти – 1 агне около 6 килограма, подготвено от месаря за пълнене, половин дроб, две големи глави кромид, нарязани на дребно, 1 чаена чаша ориз, 150 грама боровинки, 150 грама бадеми, начукани на ситно, 4 супени лъжици стафиди, 1 чаена чаша масло, 1 чаена чаша вино, 1 чаша топла вода, магданоз и канела на вкус.

Приготвяне – Леко сваряваме дроба и го нарязване на малки кубчета. Накисваме стафидите във виното, след което ги изваждаме и запазваме виното. Запържваме боровинките с бадемите. Накисваме кромида в маслото, добавяме ориза, дроба и останалите продукти, като ги заливаме с виното и водата. Оставяме сместта да ври на бавен огън за 15-тина минути. След като изстине я поставяме в корема на агнето и го зашиваме, посоляваме месото и го поставяме в тава за печене. Оставяме го да се пече за два-два и половина часа в предварително затоплена до 220 градуса фурна.

Агнешко в кесия:

Продукти за 4 порции - 4 големи глави кромид, 10 грама масло, 250 грама печено агнешко, нарязано на малки кубчета, 250 грама гъби, нарязани на кубчета, 1 скалидка чесън, ситно нарязана, 50 грама варен ориз, половин чаена чаша шафран, кимион, къри, канела, чили и колеандър на вкус.

Приготвяне – Обелваме главите кромид и ги попарваме в 1 литър вряща вода за 10 минути. Оставяме ги да изстинат и внимателно махаме сърцевината им, така че да останат сфери с дебелина на кората не повече от 1 сантиметър.  Запържваме гъбите с чесъна, добавяме месото, ситно нарязаната вътрешност на кромидените глави, ориза, подправките и ги разбъркваме добре. Напълваме кромидените сфери със сместта и ги поставяме в тава с намазано със зехтин дъно. Заливаме ги с предварително разбит жълтък и ги оставяме да се запечат за 20 минути в предварително затоплена до 200 градуса фурна. Намаляваме температурата до 110 градуса и ги оставяме да се пекат за още един час.

 

 

www.GRREPORTER.INFO




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2371677
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11329