Постинг
15.10.2008 14:43 -
Нашенска гозба - гювечи
Млечно-яйчен гювеч (картофеник)
Нарязваме картофите на колелца и ги разстиламе в намазана тава. Посоляваме. Разбиваме 2 – 3 яйца с около 500 мл прясно мляко, посоляваме сместа и заливаме картофите. Отгоре надробяваме 100 – 150 г прясно масло и печем в умерена фурна, докато картофите поемат млякото и омекнат. Поднасяме ястието топло и поръсено с магданоз.
Тюрлюгювеч
Нарязваме лук на филийки, а на ивички червени и зелени пиперки. На кубчета нарязваме патладжан, а тиквички и картофи на колелца. Добавяме попарена в подсолена вода бамя (цяла), обелени доматки и по една връзка магданоз и тарос. По желание може да добавим 3 – 4 чорбаджийки чушки. Поръсваме с червен пипер и сол и разбъркваме. Получената смес поставяме в намазнен гювеч. Посипваме със ситно счукан сухар и заливаме с олио. Печем, докато всичко остане на мазнина. По време на печене ястието не бива да се бърка. Към края на печенето тук-там пускаме бучки масло и поръсваме с пресен магданоз.
Рибен
Покриваме дъното на намаслен гювеч с тънко нарязан лук. Пускаме няколко скилидки чесън, черен пипер и бахар на зърна и един дафинов лист. Върху основата подреждаме почистената риба (за предпочитане по-дребна), посоляваме, заливаме с растително масло. Поръсваме със сухар и печем на умерена фурна до готовност. Към края ръсим смлени орехи и запичаме за още 2 – 3 минути. След изпичане на ястието изцеждаме сока на един лимон и поднасяме гювеча съвършено студен.
Рибарски
Моркови, целинка, скилидки чесън и обелени доматки нарязваме на дребно. Добавяме бахар и черен пипер на зърна и един дафинов лист. Почистена по-дребна риба нарязваме на късчета, добавяме обелени резенчета лимон и разбъркваме всичко с малко бяло вино и посоляваме на вкус. Прехвърляме сместа в намаслен гювеч, ръсим сухар и заливаме с олио. Печем на умерена фурна, без да разбъркваме продуктите. Към края на печенето поръсваме със смлени орехи и ситно нарязан магданоз. Поднасяме съвършено студен.
По варненски (от телешко месо)
Телешко месо от гърдите обезкостяваме и заедно с добре измитите бъбречета нарязваме на парчета. Бъбречната лой измиваме и нарязваме на много ситно. Запържваме месото до зачервяване, добавяме ситно нарязан лук, черен и червен пипер, посоляваме и пускаме една-две бучки краве масло. Обръщаме няколко пъти и добавяме патладжан, нарязан на кубчета, зелени и червени пиперки, нарязани на ивички, цели бамички, зелени и червени доматки и шепа зелено грозде (ягорида). Заливаме с вино, оставяме да клокне и прехвърляме ястието в гювеч. Печем до готовност, но не бива ястието да стане сухо, затова, ако е необходимо, добавяме мъничко вода или бульон.
Нарязваме картофите на колелца и ги разстиламе в намазана тава. Посоляваме. Разбиваме 2 – 3 яйца с около 500 мл прясно мляко, посоляваме сместа и заливаме картофите. Отгоре надробяваме 100 – 150 г прясно масло и печем в умерена фурна, докато картофите поемат млякото и омекнат. Поднасяме ястието топло и поръсено с магданоз.
Тюрлюгювеч
Нарязваме лук на филийки, а на ивички червени и зелени пиперки. На кубчета нарязваме патладжан, а тиквички и картофи на колелца. Добавяме попарена в подсолена вода бамя (цяла), обелени доматки и по една връзка магданоз и тарос. По желание може да добавим 3 – 4 чорбаджийки чушки. Поръсваме с червен пипер и сол и разбъркваме. Получената смес поставяме в намазнен гювеч. Посипваме със ситно счукан сухар и заливаме с олио. Печем, докато всичко остане на мазнина. По време на печене ястието не бива да се бърка. Към края на печенето тук-там пускаме бучки масло и поръсваме с пресен магданоз.
Рибен
Покриваме дъното на намаслен гювеч с тънко нарязан лук. Пускаме няколко скилидки чесън, черен пипер и бахар на зърна и един дафинов лист. Върху основата подреждаме почистената риба (за предпочитане по-дребна), посоляваме, заливаме с растително масло. Поръсваме със сухар и печем на умерена фурна до готовност. Към края ръсим смлени орехи и запичаме за още 2 – 3 минути. След изпичане на ястието изцеждаме сока на един лимон и поднасяме гювеча съвършено студен.
Рибарски
Моркови, целинка, скилидки чесън и обелени доматки нарязваме на дребно. Добавяме бахар и черен пипер на зърна и един дафинов лист. Почистена по-дребна риба нарязваме на късчета, добавяме обелени резенчета лимон и разбъркваме всичко с малко бяло вино и посоляваме на вкус. Прехвърляме сместа в намаслен гювеч, ръсим сухар и заливаме с олио. Печем на умерена фурна, без да разбъркваме продуктите. Към края на печенето поръсваме със смлени орехи и ситно нарязан магданоз. Поднасяме съвършено студен.
По варненски (от телешко месо)
Телешко месо от гърдите обезкостяваме и заедно с добре измитите бъбречета нарязваме на парчета. Бъбречната лой измиваме и нарязваме на много ситно. Запържваме месото до зачервяване, добавяме ситно нарязан лук, черен и червен пипер, посоляваме и пускаме една-две бучки краве масло. Обръщаме няколко пъти и добавяме патладжан, нарязан на кубчета, зелени и червени пиперки, нарязани на ивички, цели бамички, зелени и червени доматки и шепа зелено грозде (ягорида). Заливаме с вино, оставяме да клокне и прехвърляме ястието в гювеч. Печем до готовност, но не бива ястието да стане сухо, затова, ако е необходимо, добавяме мъничко вода или бульон.
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. Полезни и вкусни връзки за Гастронома
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии