Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.11.2008 12:06 - Рецепти за млечни ястия
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 10645 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 12.11.2008 13:35


Таратор с краставици Продукти: 150 г кисело мляко, 100 г пресни краставици, чесън, копър, олио, орехи. Измитите и обелени краставици се нарязват на дребни кубчета. Прибавят се към разбитотосъс студена вода кисело мляко. Тараторът се подправя със сол, счукай чесън олио, ситнонарязан копър и смлени орехи.
Таратор с моркови
Приготвя се по същия начин като таратор с краставици.
Млечна супа от тиквички
Продукти: 350 г тиквички, 150 мл прясно мляко, 8 г краве масло, 5 г грис, захар, сол Тиквичките се обелват и се нарязват на кубчета. Заливат се с вряща вода и част от млякотои се варят до омекване. Прибавят се останалото врящо мляко и грисът при непрекъснатобъркане. Вари се още 10 мин. Подправя се със сал и захар. Накрая се прибавя кравето масло.
Салата от краставици с кисело мляко
Продукти: 100 г краставици, 150 г кисело мляко, 5 мл. олио, копър, магданоз, сол Добре отцеденото кисело мляко се смесва с обелените и настъргани краставици, олиото иподправките.
Салата с извара
Продукти: 100 г извара, 10 мл. олио, 10 г праз, 10 г доматено пюре, магданоз Изварата се разбива много добре с олиото и доматеното пюре. Смесва се със ситно нарязания праз и се поръсва с магданоз.
Шопска салата
Продукти: 40 г печени и сурови пиперки, 50 г домати, 30 г обелени краставици, 25 г сирене, 10" г лук,5 мл. олио, 2 мл. оцет, магданоз, сол Печените и обелени пиперки се нарязват на дребни късчета. Към тях се прибавят нарязанитена дребно сурови пиперки, нарязаните краставици, домати, лук, магданоз и сол. Разбърква се,полива се с марината от оцета и олиото, а най-отгоре се настъргва сиренето.
Запеканка със сирене
Продукти: 250 г картофи, 15 г краве масло, 40 г сирене, 10 г кашкавал, 60 мл. прясно мляко, 1/3 яйце Картофите се сваряват, обелват се и изстинали се нарязват на кубчета. Нареждат се в тава ред картофи род сирене, ред картофи. Поливат се с разтопено масло и леко се запичат. Заливат се с разбитото яйце и прясното мляко. Поръсват се с настъргания кашкавал и сезапичат до бледорозов цвят. / продуктите за всички рецепти са за 1 порция /
Миш-маш
Продукти: 3 яйца, 20 г краве масло, 20 г сирене, 80 г пиперки, 40 г домати, магданоз, червен пипер Изпечените и обелени пиперки се нарязват на късчета. Прибавят се доматите и се пържат вкравето масло до изпаряваме па течността. Поръсват се с червен пипер. Смесват се снатрошеното сирене и яйцата. Разбъркват се и се пържат още 1—2 мин. Ястието се поднасяпоръсено с дребно нарязан магданоз.
Картофи с кашкавал на фурна
Продукти: 250 г картофи, 40 г кашкавал, 15 г краве масло, 1/3 яйце, 60 мл. прясно мляко Обелените и измити картофи се нарязват на кубчета. Разстилат се в тава с мазнината и сезапичат във фурна. Поставя се част от настъргания кашкавал. Пече се още няколко минутиЗалива се с разбитото яйце и млякото. Поръсва се с останалия кашкавал и се запича допорозовяване.
Пиперки, пълнени със сирене (извара)
Продукти: 50 г пиперки, 50 г сирене (извара), 60 г домати, 10 мл. олио, 1/2 яйце, магданоз, 5 г краве масло Приготвя се плънката от натрошеното сирене (изварата), нарязаните на дребно домати имагданоз, които се смесват с разбитото яйце. В почистените от семето и дръжкитепиперки се слага най-напред парченце масло, а след това — от плънката. Нареждат се втава, заливат се със сгорещеното олио и се пекат в умерена фурна. Поднасят се топли.
Омлет с кашкавал (сирене)
Продукти: 3 яйца. 15 г краве масло, 50 г кашкавал (сирене) Кашкавалът се нарязва на парченца (сиренето се натрошава на дребно). Прибавя се къмразбитите яйца. Омлетът се изпържва от двете страни в тиган със загрятата мазнина и сеподнася веднага.
Омлет със сирене на фурна
Продукти: 3 яйца, 75 мл. прясно мляко, 15 г краве масло, 60 г сирене, магданоз Сиренето се натрошава на дребно и се прибавя към разбитите яйца и прясното мляко. Сместа се излива в тава със загрятата мазнина и се изпича добре в умерена фурна. Поръсвасе с магданоз и се поднася веднага.
Сирене (кашкавал) под капак
Продукти: 120 г сирене (кашкавал), 15 г краве масло, брашно (за кашкавала), червен пипер, магданоз Обезсоленото сирене се нарязва на филии, поставя се в индивидуален съд (гювече) съссгорещена мазнина (кашкавалът се потапя във вода и брашно) и се запича (захлупено) доомекване. Сиренето се поръсва с червен пипер, а кашкавалът - с магданоз.
Сирене (кашкавал), печено в пергаментова хартия
Продукти: 120 г сирене (кашкавал), 15 г краве масло, 10 г домати, 5 г пиперки, червен пипер за сиренето Сиренето (кашкавалът) се нарязва на филии и се поставя върху намазана с мазнинапергаментова хартия. Върху филиите сирене се поставя парченце масло и се поръсва с червенпипер. Добавят се филийка домат и парченце пиперка. Увиват се пакетчета с правоъгълнаформа, поръсват се леко с вода и сиренето се пече в умерена фурна или на скара. Поднася севеднага заедно с хартията.
Панирано сирене (кашкавал)
Продукти: 120 г сирене (кашкавал), 20 г краве масло, 1 яйце, 20 г галета, 5 г брашно Изкиснатото сирене (кашкавалът, изчистен от кората) се нарязва на правоъгълни парчета,които се потапят последователно във вода, в брашното, в разбитото яйце, в галетата иотново в яйцето и се изпържват в сгорещената мазнина. Поднасят се веднага.
Сирене (кашкавал) на фурна
Продукти: 120 г сирене (кашкавал), 10 г краве масло, 5 г брашно, червен пипер за сиренето Обезсоленото сирене (обеленият кашкавал) се нарязва на филии, които се потапят във вода,панират се в брашното от двете страни и се нареждат в тава със загрятата мазнина. Поръсват се с червен пипер и леко се запичат в умерена фурна. Готовото ястие се поднасяведнага.
Сирене по шопски
Продукти: 120 г сирене, 15 г краве масло, 1 яйце, 30 г домати, 5 г пиперки, червен пипер Нарязаното на филии обезсолено сирене се поставя в индивидуален съд (гювече). Върху него сеслагат дребно нарязаните обелени домати, част от мазнината и парче пиперка. Запича селеко във фурна, след което се добавят яйцето, маслото и червеният пипер. Отново се запича. Поднася се веднага. Ястието може да се приготви и с добавка на кромид лук нарязан наситно.
Кашкавал орли
Продукти: 120 кашкавал, 15 г краве масло, 1/2 яйце, 15 г брашно, 20 мл. бира, черен пипер Почистеният от кората кашкавал се нарязва на правоъгълни парчета. Жълтъкът, брашнотои бирата се смесват и внимателно се прибавя разбитият на сняг белтък. Всяко парчекашкавал се поръсва със смлян черен пипер, потапя се в сместа и се изпържва в сгорещенатамазнина. Ястието се поднася веднага.
Настърган кашкавал на фурна
Продукти: 100 г кашкавал, 80 мл. прясно мляко, 10 г краве масло, 3/4 яйце, 8 г брашно, черен пипер. Почистеният от кората кашкавал се настъргва на едро ренде или се нарязва на дребникубчета. Яйцето се разбива с брашното и прясното мляко. Към получената еднородна маса сеприбавят настърганият кашкавал и ситно смленият черен пипер. Сместа се разбърква добре,изсипва се в тава със загрята мазнина и се пече на умерена фурна до зачервяване.
Прясна извара
Продукти: 1 л прясно мляко, 50 мл. 50% калциев хлорат (200 мл. 10% калциев хлорат) Прясното мляко се загрява. Преди да кипне, към него се прибавя калциевият хлорат. Разбърква се, кипва се и веднага се отстранява от огъня. След изстиването полученатаизвара се прецежда през марля. Поднася се натурална или с добавка на подправки. Може да сеизползува за приготвяне на ястия и десерти. Забележка: Калциевият хлорат се набавя от аптеките.
Хайвер от извара
Продукти: 50 г извара, 20 мл. олио, 20 мл. прясно мляко, 1/2 жълтък от твърдо сварено яйце, лимон, сол Изварата се разбива с прясното мляко и претрития жълтък. След това се прибавя на тънкаструя и при постоянно бъркане олиото, докато се получи кремообразна смес. Посолява се и сеподправя със сок от лимон.
Плато асорти от различни видове сирена
Сирената се избират по желание - твърди, топени, саламурени (по 30 г от всеки вид).Нарязват се на парчета с различна форма (триъгълна, правоъгълна, квадратна, кръгла и пр.). Подреждат се в чиния, украсяват се с резенчета домати, пиперки, клончета магданоз,маслини и др.
Млечен кисел със сушени смокини
Продукти: 150 мл. прясно мляко, 30 г захар, 15 г нишесте, 50 г смокини, ванилия Накиснатите сушени смокини се нарязват на дребно. Поставят се във формичка и върху тях се сипва готовият врящ млечен крем, приготвен от млякото, захарта, нишестето и ванилията.
Мляко с ориз
Продукти: 150 мл. прясно мляко, 25 г ориз, 30 г захар, канела Изчистеният и измит ориз се поставя с малко вода да се вари до полуомекване. Залива се с прясното мляко и се вари. В последните няколко минути се прибавя захарта. Преди сервирането се наръсва с канела.
Крем от кисело мляко
Продукти: кисело мляко, 1/2 яйце, 30 г захар, 5 г желатин, ванилия Киселото мляко, част от захарта и жълтъците се разбъркват добре. Прибавя се желатинът, предварително накиснат в студена вода и разтворен на водна баня. Белтъците се разбиват с останалата захар на твърд сняг. Прибавя се млечната смес, разбърква се и се изсипва в намокрени формички. Преди поднасянето формичките се потапят в гореща вода и се обръщат в чинийки.
Пудинг с извара
Продукти: 200 г диетична извара, 10 г грис, 50 мл. прясно мляко, 20 г захар, 15 г краве масло, 1/2 яйце, 20 мл. сироп от малини, ванилия Изварата и захарта се разбиват на гладка смес. Прибавят се маслото, жълтъците и прясното мляко. Смесва се с гриса и се оставя да престои 10 мин, след което се прибавят ванилията и белтъците, развити на твърд сняг. Сместа се изсипва в тава, намазана с мазнина и поръсена с брашно, и се пече около 40 мин, след което се нарязва на порции и се полива със сиропа.
Крем от кисело мляко с кайсии
Продукти: 150 г кисело мляко, 1/2 яйце, 5 г желатин, 30 г захар, 20 г кайсии, ванилия Жълтъците и захарта се разбиват на крем на края на печката. Прибавят се киселото мляко (което може да се отцеди в тензухена кърпа) и желатинът, предварително накиснат в студена вода и разтворен на водна баня. Белтъците се разбиват на твърд сняг с малко захар и се смесват с киселото мляко и дребно нарязаните кайсии. Кремът се разсипва в намокрени с вода формички и се оставя на студено. Преди поднасяне формичките се потапят в гореща вода и се обръщат върху чинийки. Кремът може да се изсипе в тава и след като желира, да се нареже на порции.
Ягоди с кисело мляко
Продукти: 300 г ягоди, 30 г захар, 100 г кисело мляко, ванилия, Измитите и изчистени от дръжките ягоди се разпределят на порции в чинийки. Киселото мляко, захарта и ванилията се разбиват и се изливат върху плодовете. Десертът се сервира охладен.
Крем от извара и жълтък
Продукти: 100 г диетична извара, 20 г краве масло, 1 жълтък, 30 г захар, 40 мл. прясно мляко, ванилия Жълтъкът, захарта и маслото се разбиват и се смесват с претритата през сито и разбита с прясното мляко извара. Прибавя се ванилията и всичко се разбива на пухкав крем.
Извара с плодове
Продукти: 100 г диетична извара, 100 г ягоди или други плодове, 20 г захар, ванилия Прясната диетична извара се пасира и се разбива много добре със захарта и ванилията. Смесва се с пасираните плодове. Кремът се поднася охладен.
Пудинг с извара, ябълки и макарони
Продукти: 100 г извара, 30 г макарони, 50 г ябълки, 10 г краве масло, 25 г захар, 3/4 яйце, 50 мл. прясно мляко, ванилия Прясната извара се разбива добре със захарта, маслото и жълтъците. Ябълките се обелват, изчистват се от семето, нарязват се на ситно или се настъргват и се задушават. Макароните се сваряват във вода и прясното мляко така, че когато са готови, да бъдат без течност. Оставят се да изстинат. Разбитата извара, сварените макарони и задушените ябълки се смесват, прибавят се ванилията и белтъците, разбити на твърд сняг. Сместа се разбърква леко и се изсипва в намазана с масло форма. Пече се около 40 мин. Може да се поръси с пудра захар.
Пита с извара
Продукти: 80 г диетична извара, 20 г краве масло, 20 г брашно, 20 г пудра захар, 1/2 яйце, 15 мл. прясно мляко, ванилия Пасираната извара се разбива добре с част от захарта. Прибавя се малка част от разбитите белтъци II ванилията. От маслото, захарта, останалата част от яйцата и брашното се замесва тесто, което се оставя да престои един час на студено. Тестото се разточва на лист с дебелина 1 см, поставя се в тава, върху него се разстила изварата и се пече.
Кифлички с извара
Продукти: (за 1 доза) 300 г извара, 75 мл. олио, 400 г брашно, 2 яйца, 150 мл. прясно мляко, 25 г мая, сол, масло за намазване на кифлите, ким. Изварата се разбърква с яйцата. От брашното, млякото, олиото и маята (предварително засипана със сол, за да не се втечни) се замесва тесто, което се оставя да втаса. Разделя се на равни части, които се оформят на топки. Всяка една се разточва па кръгче, а всяко кръгче се разрязва радиално на 6— 8 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник се поставя плънка от изварата, след което се оформят кифличките. Отново втасват, намазват се с мазнина, поръсват се с ким и се пекат.
Соленки с извара
Продукти: (за 1 доза) 200 г мас, 150 г кисело мляко, 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 яйце, 300 г брашно; 1 яйце за намазване, ким; за плънката - 300 г извара, 1 яйце. От посочените продукти се замесва тесто (без да се меси много). Оставя се да престои 10 мин на студено. Разточва се на кора с дебелина 5 мм и се нарязва на кръгчета. В средата на всяко едно се поставя плънка, прегъват се на две, намазват се с яйце, поръсват се с ким и се пекат.
Плодова салата със. сметана (кисело мляко)
Продукти: 50 г стерилизирани праскови, 60 г стерилизирани вишни, 80 г стерилизирани дюли, 60 г пресни ябълки (ягоди или малини), 20 мл. сок от компотите, 3 мл. ром (коняк), 50 г сметана (кисело мляко), 15 г захар, 5 г орехови ядки, 10 мл. бяло вино. Ябълките се обелват и се почистват от семенната част, а прасковите, дюлите и вишните се отцеждат от сока. Нарязват се на кубчета (вишните се оставят цели), размесват се и се поставят в шоли за сладолед или в чаши за шампанско. Поливат се с виното, размесено със сока от компотите, рома, поръсват се к едро счуканите орехови ядки, гарнират се с подсладената сметана ( или кисело мляко) и се поднасят. -------------------------------------------------------- Забележка: Посочените рецепти за млечни ястия са взети от Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене" изд. „Техника", 1978 г и „Рецептурен сборник за работещи с кварцов прах и радиоактивни вещества " НЦВТБО при МТ, 1973 г.


  Гурме изкушения: Сирената
image
Fromage Bleu 

image image image image


Синьо сирене (Fromage Bleu)
Всяко Синьо сирене, което човек опита, има различен вид, оттенък и привкус. Синята му текстура, аромата и остротата на вкуса се засилват докато сиренето зрее. Всичко зависи от възрастта му и помага то да бъде преоткривано всеки път.
Синьото сирене може да бъде сервирано заедно със салати, круши, стафиди, смокини и орехи. Вината, които подхождат към него, са Каберне Совиньон, Шира и Зинфандел. Синьото сирене може да се поднесе с порто или плодов сок.

Бри (Brie)
Това сирене е със зрял и наситен маслен вкус. Под меката ядлива коричка се намира гладката и мека вътрешност, която е бяла или жълта на цвят и не само изглежда елегантна, а и има елегантен вкус. То върви добре с гъби или други земни тонове, и ще отведе въображението ви на романтичен пикник на поляна с диви цветя.
Сиренето Бри леко омеква от стайната температура и подхожда също на крекери, зелени ябълки, ягоди, круши, пъпеши, грозде и орехи.
Сред вината, които са подходящи в компания на сиренето Бри е шампанското, шардоне, пино ноар и др.

Камамбер (Camembert)
Невъзможно е да бъдат хванати всички нюанси на сиренето Камамбер. Първоначалният вкус може да бъде мек, възсолен, маслен и наситен с аромат. Друг може да открие, че е подчертан вкусът на гъби, чесън или ядки.
Единствената възможност е да се отдадете на вкуса и да не спирате да ядете, в комбинации с пъпеши, грозде и горски плодове.
Меката маслена вътрешност на сиренето и наситения му вкус ще доставят истинско удоволствие на ценителите, особено в съчетание с шампанско, червени вина и сайдер.

Чедар (Cheddar)
Трудно можем да си представим време или място, на което сиренето Чедар да не е добре дошло. Вкусът му може да бъде мек и да притежава нюансите на ядки, масло и мляко, но може да стане силен и остър. Ако искате само да се докоснете до острието на вкуса му – опитайте бяло сирене Чедар, но ако търсите по леко и продължително усещане – пушените сирена Чедар ще бъдат по-подходящи.
Сиренето Чедар прави незабравим вкуса на супи, сосове, салати, сандвичи и деликатеси, без да изгубва ясния си вкус. Вината, които вървят към него, са шардоне, совиньон блан, ризлинг, каберне совиньон и пино ноар.

Фета (Feta)
В ранната гръцка митология талантът да се прави сирене е наречена „безкрайно ценна дарба“ и най-вероятно са имали предвид сиренето Фета. Въпреки че традиционно то се прави от козе мляко, някои компании започват да го произвеждат и от краве мляко. Съхранението и зреенето на сиренето правят вкуса му солен, средиземноморски, с оттенъци на зеленчуци и морска храна. Сиренето Фета върви с месо, маслини и пълнозърнест хляб. То е подходяща комбинация с Божоле и млади вина с наситен плодов вкус и аромат.

Горгондзола (Gorgonzola)
Зелените оттенъци и нишки на сиренето Горгондзола са знак, напомнящ украсата на синьото сирене. Когато е младо сиренето Горгондзола е по-меко и маслено, а с времето вкусовите му и ароматни качества се засилват. Почитателите на този деликатес го съчетават със салати, плодове, сосове и дресинги. Известни са две разновидности – Piccante, която е по-остра, и Dolce, която има сладък оттенък. Класическа е комбинацията с вино Амароне, но каберне совиньон също е подходящо.

Гауда (Gouda)
Някои хора запомнят сиренето гауда заради восъчната му обвивка, но истинските ценители никога не забравят зрялата му мекота и карамеления му аромат. Когато престои, вкусът на сиренето гауда запазва сладостта си, но става по остър, а пушената гауда притежава мускатен привкус. Младото сирене гауда обикновено е в червена обвивка, отлежалото има жълта, а пушеното има кафява или черна.
Младото сирене гауда върви с круши, пъпеши, кайсии и череши. Старото е по подходящо за ябълки, ядки и черен хляб. Това сирене върви с шардоне и мерло, но още по добре е с шира, зинфандел и гевюрцтраминер.

Маскарпоне (Mascarpone)
Някои оприличават това сирене на облак, затворен в контейнер. То е плътно, кремаво, сладко и незабравимо. Както в родината му – Италия, така и извън нея, то се счита за изключително десертно сирене, подходящо за пълнеж или поливка. Популярни добавки към сиренето Маскарпоне са плодовете и особено горските плодове, смокините или леките десерти. Вината, които му подхождат, са шампанското, шардоне, но и подходящи напитки са също кафето и ликьорите.

Моцарела (Mozzarella)
Сиренето Моцарела се дели на два типа: първият тип сирене е меко и бяло, съхранявано във вода, а вторият е бледожълт и плътен. Първият е деликатен, млечен и неустоим в компанията на салата. Вторият също е неустоим, но освен със зеленчуци, си подхожда заедно с пица и сандвичи, гъби, маслини, червени чушки. Изборът зависи от вас.
Подходящи вина са шардоне, совиньон блан, пино ноар, шира и ризлинг.

Проволоне (Provolone)
Автентичното италианско сирене Проволоне е плътно, независимо от възрастта си и ярко. С времето то се втвърдява, може да се добавя към салати и други блюда, или да бъде гарнирано само с круши, грозде, смокини, маслини и чушки. Неговият вкус е по-силен от този на Моцарелата и му подхождат вина като бордо, мерло и санджовезе.

Пармезан (Parmesan)
В действителност в сиренето Пармезан има повече, отколкото пише или се вижда. Истинското италианско сирене Пармезан е маслено, а и притежава запомнящ се аромат и привкус на ядки. То е твърдо и трошливо и може да се яде отделно или като допълнение към картофи, спагети и пица, превръщайки тези блюда в кулинарни шедьоври. Разбира се му подхождат и круши, грозде, смокини и пъпеш. Вината, които очертават по-ясно вкуса му, са гевюрцтраминер, ризлинг и совиньон блан.

Рискота (Ricotta)
Това е влажно, гладко сирене, чийто вкус е сладникав. То е на голяма почит в италианската кухня и си подхожда с типичните италиански ястия, особено когато се добавят зеленчуци и подправки. То е подходящо и в компанията на други сирена, като например Маскарпоне. Към него вървят вина с плодов аромат като малбек и зинфандел.

Швейцарско сирене Ементал (Emmental)
Проверете размера и цвета на дупките, за да се убедите, че е точно Ементал, а не друго швейцарско сирене. Вкусовете могат да бъдат както меки и сладки, така и остри и пиперливи. В повечето случаи е полутвърдо и с привкус на ядки. Сиренето Ементал подхожда идеално на месни деликатеси, както и на череши, ябълки и круши. Вината, които вървят заедно с него, са мерло, пино ноар или каберне совиньон.


Тагове:   млечни,


Гласувай:
0



1. анонимен - струва ми се...
12.11.2008 12:13
обичаш сирене и кашкавалче???
цитирай
2. gastronom - Мно-о-о-о - го-о-о-о-о!!!
12.11.2008 12:26
Любимите ми млечни продукти на масата и при това много здравословни!!!
цитирай
3. gastronom - По своя химичен състав и биологични свойства
12.11.2008 12:29
млякото е един от най-пълноценните продукти от животински произход. То е незаменима храна за кърмачетата, първостепенен продукт за бременните и кърмачките, основна храна за болните и старите хора, пълноценна храна при профилактичното хранене. Млякото е жизнено необходимо за растежа и развитието на организма. Без него правилното развитие на кърмачето е невъзможно. Млякото е пълноценна и незаменима храна и за децата от предучилищна възраст и представлява повече от половината от полагаемото се дневно количество храна. В ученическата възраст млякото също се използува широко като пълноценен и незаменим хранителен продукт. За младшата ученическа възраст то заема една трета от дневното количество храна, а за старшата — една четвърт. Особено ценно е млякото като незаменим хранителен продукт в лечебните и профилактичните диети. Млякото е основен хранителен продукт и за храненето на хората в напреднала и старческа възраст. В храненето на човека се използуват различни видове млека: краве, овче, козе, биволско, кобилешко и др. Най-широка е употребата на кравето мляко. То се използува в почти всички страни в света. Млякото се консумира направо или от него се приготвят най-разнообразни млечни продукти: масло, кисели млека, различни сирена (топени, твърди, саламурени), извара и др. Освен това млякото се използува за приготвяне на комбинирани храни, ястия и десерти не само при домашни, но и при промишлени условия. Млякото и млечните продукти внасят разнообразие в храненето на човека, подобряват вкуса на храната, повишават хранителната и биологичната и стойност и имат голямо предпазно и лечебно действие. Изследванията на известния руски и съветски физиолог И. П. Павлов показаха, че млякото има изключително значение като „храна, приготвена от самата природа и отличаваща се с лесна смилаемост и висока хранителна стойност в сравнение с другите хранителни продукти". На млякото са приписвани много лечебни свойства. Древните египтяни лекували с магарешко мляко. Учените от древна Елада и Рим препоръчвали млякото за лечение на туберкулозата. Хипократ прилагал козето и кобилешкото мляко за лечение на туберкулоза, кравето за подагра и малокръвие, а магарешкото за много болести. Авицепа (Абу Али Ибн Сина) приемал млякото и млечните храни за най-добрата и най- полезната храна за всички възрасти и особено в „напреднала възраст", като препоръчвал козе и магарешко мляко с добавка на мед и сол. През средните векове лекуването с мляко било забранено и едва в края на XVI в. лекарите отново започнали да прилагат млякото с лечебна цел. Заслуга в това отношение има френският лекар Реймон Ресторо, който въз основа на учението на Хипократ разработил показанията и противопоказанията за лекуване с мляко. Сиденхайм в Англия лекувал с мляко подагра и нервни заболявания; Фабрициус, Вилис и Боне в Швейцария препоръчвали употребата на мляко за подобряване състава на кръвта и т. н. През XVIII в. Хофман смятал, че млякото е полезно при много заболявания, съпроводени с изтощение и малокръвие, при гастрити и отравяния (предизвиква повръщане), но е противопоказано при запек. За пръв път Хофман определя млякото като противоотрова. През XIX и XX в. на основата на развитието на химията, биохимията и физиологията науката доказа важното място на млякото и млечните продукти в храненето на човека и животните. Способността да се изработва мляко е присъща само на най-висшите гръбначни животни — бозайниците. В този смисъл млякото е резултат от продължителната еволюция на живота на Земята. От особеностите на химичния състав на млякото зависи неговата биологична стойност, както и показателите на готовите млечни продукти и специализираните смеси. Ето защо е необходимо да се спрем по-подробно на химичния състав на основните видове млека и млечни продукти. Предимство ще дадем на кравето мляко, което се е утвърдило като най-подходящ заместител на женското мляко и се използува най-широко като храна на човека.
цитирай
4. анонимен - дааа...
12.11.2008 12:37
мисля,че трябва да добавим и винце...
аз съм на бяло вино... :))))
не понасям червено... дори незнам на какви мезета вървеше???
цитирай
5. gastronom - Съчетаване на сирена с вино
12.11.2008 12:49

За много хора сиренето и виното вървят ръка за ръка, както солта и пипера, рибата и пържените картофи, шопската салата и ракията. Трудното идва, когато трябва да се подбере конкретно вино за конкретно сирене, защото както при правилна комбинация тези продукти взаимно се подчертават, така при необмислено съчетаване се губи усещането за истинския им вкус. Още по-сложно става, когато имаме дъска със сирена. При комбинирането на вино с храна са важни интуицията, доброто чувство за съчетаване на вкусовите нюанси и любопитството, а не цената или репутацията на едно вино или сирене.
Съществуват някои общи принципи, които могат да помогнат за ориентиране в безкрайния свят на вината и сирената:
- Белите вина се съчетават със сирене по-добре от червените. Това важи най-вече за сирена със силно изразен вкус и аромат, тъй като те развалят букета на червените.
- По-пикантното сирене изисква по-силно вино.
- Сирената не понасят привкуса на дърво, затова е по-добре да се избягва вино, отлежавало дълго време в дървени бъчви.
- С неутралните и сирената със сладникав вкус не се сервират свежи вина, които заради високото си киселинно съдържание, правят сиренето да изглежда по-кисело.
- Изборът на вино зависи и от зрелостта на сиренето, т.е. колкото е по-зряло едно сирене, толкова по-отлежало вино му подхожда.
- Сиренето и виното, произведени в един регион се допълват най-добре.
Червените вина се предлагат към меки и деликатни сирена, а сухите бели с пикантни сирена.
А ето и някои класически съчетания:
Пресните сирена (Рикота, Фета, Моцарела, Шевр и др.) са меки, с висок процент водно съдържание, с по-обикновен, млечен вкус и повече или по-малко кисели. Към тях се подбират млади свежи вина с билкови или минерални нотки, например Совиньон Блан, Сух Ризлинг или младо пенливо вино. Балканският вариант е Рецина гръцка напитка, подобна на виното).
Сирената с бяла плесен (Бри, Камамбер) когато са млади, са по-кисели и се съчетават със сайдер или млади шампанизирани вина с жив кисел вкус. Когато узреят, сърцевината им е мека и златиста, със сметанов привкус, а към периферията са по- стегнати и пикантни, затова е необходимо вино с характер и букет от аромати. Класическият избор е Шардоне, отлежало в дъбова бъчва; може да се опита и Пино Ноар със средно тяло.
Меките сирена с отмита плесен (Мюнстер, Епуас, Ерв, Ливаро, Лимбург и др.) са с ярко изразен аромат и вкус от по-фин до по-рязък. Те се съчетават добре със силни вина с ясно изразен аромат на подправки. Добро попадение са Пино Ноар и Ризлинг от късна реколта.
Сините сирена са солени, с остър и силен аромат и мек кадифен вкус. С тях чудесно се съчетават сладки вина. Порто, Мадейра, Амонтилядо и Олоросо подчертават по-тежките сини сирена (Стилтън), но доминират над по-меките (Горгонзола), с които е добре да се пие Гевюрцтраминер, десертен Сотерн, австралийски Шираз или калифорнийски Зинфандел.
Полутвърдите сирена (Едам, Грюер, Харварти) попадат в групата на сирената, които се съчетават предимно с червени вина. Колкото по-зряло е сиренето, толкова по-силно трябва да е виното. Най-добрият избор е Шираз или Каберне Совиньон. Тези сирена придават на вина, отлежали в бъчви от френски дъб, по-пикантен завършек.
Твърдите сирена като Пармиджано, Пекорино, Чедар имат пикантен вкус с лек оттенък на ядки. Този вкус е добре да се подкрепи с Токайско вино или Мускат, които също имат изразен вкус на ядки, и могат да го засилят. Добре е вината да са отлежали т.е. да съответстват на характера на сиренето.
За да се направи правилен избор, трябва не само да се познават сирената, но и да се разбира от вино. Въпреки тези постулати, най-важното е: каквато и комбинация да изберете, ако ви се услади, не я зачерквайте само защото не пасва на горните правила.

прочетено в http://bgkulinar.net
цитирай
6. gastronom - Сиренето и виното
12.11.2008 12:52
Убеждението ни, че комбинацията между вино и сирене е връзка, благословена от бога, е една от големите заблуди, които шестват наоколо.

Силно ароматните сирена са прекрасно изживяване за небцето ни, но те са в състояние направо да сринат едно фино и елегантно червено вино. Повечето бели вина пък изобщо не би трябвало да се комбинират със сирена. Единствено тръпчивите или сладки вина могат да се изправят срещу и да си партнират с някои видове сирене.

Все пак понякога ни се иска да придружим виното, което пием, със сирене. За тази цел добър ориентир са следните основни правила, с известни изключения, разбира се:

колкото по-твърдо е сиренето, толкова по-таниново може да е виното;
колкото по-кремообразно е сиренето, толкова повече киселина трябва да има във виното. Третото правило е същевременно и изключението от предишните две:
вино и сирене от един географски регион принципно хармонират помежду си.
Сирената биват класифицирани по структурата и вида на кората им, следователно още външният им вид ни дава информация кое вино бихме могли да подберем към тях или обратното кое сирене да купим към любимото си вино.

Ето някои предложения за комбиниране на сирене и вино, като бихме искали да добавим, че изброените по-долу сортове сирена са само една стотна от това, което се предлага в специализираните магазини за сирене по света.

Относно вината – понякога е споменат сортът, понякога името на виното. Когато главният акцент е поставен върху принципните сортови характеристики, са споменавани сортове, като например совиньон блан. В другите случаи се има предвид конкретно вино, името на което е синоним за определени качествени характеристики, например Сансер. Когато любителите на вино по света си поръчват Сансер, те търсят именно Сансер, а не просто совиньон блан.

Прясно сирене без кора: крема-сирене, Creme fraiche (подобно на нашата заквасена сметана), моцарела, маскарпоне (без синя плесен) – леко, освежаващо бяло вино – младо бяло Бордо, Бержерак; розе от Анжу; непретенциозно шардоне в класически стил - българско, италианско; от Долината на Рона; леко, младо и свежо червено Бордо, Бардолино или Божоле; леки български (гъмза) или италиански червени.

Твърдо сирене, чиято кора е обработена с восък или мазнина, често носеща следи от ленените платна, в които е правено сиренето: грюер, манчего и много други испански сирена, пармезан, комт, зряла гауда, чедър. Тук е трудно да се състави определено правило. От една страна гаудата, грюерът, както и някои испански и английски сирена хармонират добре с елегантно, червено Бордо или каберне совиньон, както и с висококачествени ширази. Същевременно обаче, интензивните сирена предпочитат по-обикновени вина, обикновено такива от региона. Тук до голяма степен решава личният вкус.

Червеното холандско сирене “Мимолет” или сиренето “Бофор” например хармонират много добре с отлежало, първокласно Бордо. Или с Tokaji Aszu (Токай Асцу).

Сирене със синя плесен: на сиренето “Рокфор” подхожда чудесно Сотерн. Сладостта на Сотерна, особено когато е отлежал, се “разбира” много добре с високото съдържание на сол в Рокфора. Класическа комбинация е също така и сирене “Стилтън” с портвайн, за предпочитане Tawny. Интензивните, отлежали Олоросо, Амонтиядо, Мадейра, Марсала и други подсилени вина си хармонират с повечето сирена със синя плесен.

Сирене с естествено образувала се кора (особено козе сирене) и с сиво-синя плесен. Кората се свива в процеса на зреене и понякога е поръсена с пепел: Сансер, лек и свеж совиньон блан, Журансон, Соаве, италианско и българско шардоне.

Меко сирене с мъхеста, пухкава кора; с чиста бяла кора; пастьоризирано или на червени пръски от типа на бри и камембер.

към бяло, не съвсем узряло сирене - плътно, сухо бургундско или от Долината на Рона, българско мерло или каберне совиньон ;
към зряло, интензивно сирене - Сент Емилион, шираз или гренаш от Австралия или от Долината на Рона, Мелнишка лоза.
Меко сирене с мита или лепкава, оранжево червена кора: местни червени вина, вина от Лангедок, Кахор, Кот дю Фронтоне, Байрада, както и от Корсика, Сицилия или Южна Италия. Също и интензивни бели вина като например елзаски гевюрцтраминер или мускат.

Полутвърдо сирене със сивкаво розова, дебела кора, като например Tomme de Savoie, което може да бъде намерено и в София: силно бяло Бордо, шардоне, отлежавало в барик, елзаско пино гри, сух ризлинг, южно италианско вино, отлежало бяло от Риоха, сухо шери Олоросо. Не трябва да се забравя, че въпреки всичко, най-ароматните представители на тези сирена са абсолютно неподходящи за повечето вина.

прочетено в http://vinoto.com/
цитирай
7. gastronom - Сиренето обича вино
12.11.2008 12:58
Историята му е стара колкото човечеството. От момента, в който човекът започнал да се занимава със скотовъдство и земеделие и установил, че млякото на животните може да бъде използвано като храна.

Днес сиренето е сред най-изтънчените храни в света и се сервира на най-изисканите места. Разнообразието му е огромно, особено във вкуса – лек или маслен, неутрален, богат, кадифен (като каймак), пикантен, остър, солен, деликатен… Структурата му може да е толкова твърда, че да се отчупва на люспи, но и толкова мека, почти течна, че да трябва да се яде с лъжица. Само в Европа видовете сирена са над хиляда. Класифицирането им не е лесна задача и зависи от различни критерии. Според основните видове мляко се делят на краве, овче, козе и биволско. Кобилешкото и камилското са повече екзотика. Има и вегетариански сирена, които се правят от растителни мазнини и соя.

Най-известните страни, производителки на сирена, са Франция, Италия, Швейцария, Англия.

Маниери

Нарязвате си от 2–3 вида сирене и ги слагате в чинията си. Започвате от прясното и мекото, следвано от твърдите
Мекото сирене е най-леко и най-нискокалорично. Яде се само с нож, никога с вилица. На залък хляб се слага парченце, но в никакъв случай не се размазва.
Синъото сирене се яде с нож, защото консистенцията му е като крем.
Твърдото сирене се яде с нож и вилица, хлябът с него – винаги на хапки.
„Пармиджано реджано“ се чупи на парченца и се взима с пръсти. Като най-твърдо то се яде последно и е най-нискокалорично.
Сирене и вино

Не е лесно да се намери успешната комбинация. Хармонизирането е по-скоро въпрос на лично предпочитание. Виното трябва да е меко, младо, сладко за много солените сирена, кисело за миризливите, за да смени вкуса в устата и да освежи. С прясно, козе и меко сирене се пият леки, ароматни бели, както и меки червени вина. С миризливите се предпочита евюрцтраминер – полусухо вино от Елзас.

Със сиренето различните култури консумират орехи, смокини, грозде, целина, диня. Зеленчуците спомагат за храносмилането, но познавачите го ядат чисто.

прочетено в http://www.diplomatic-bg.com/

Кое сирене с какво вино …

Сирене и вино – каква класика за световните стандарти на любителите на хапването. Макар да са “световни” тези стандарти са далеч от българските навици и традиции в храненето. Ето защо, надяваме се тази информация да е полезна на всеки, който държи на стил при сервирането и гощаването на приятели или семейство:
Синьо сирене – Каберне Совиньон
Бри – пенливи вина, Каберне
Чедар – Мерло
Гауда – Мерло, вина от горски плодове
Моцарела – Шардоне, Совинион Блан
Пармезан – Совинион Блан

Може би за мнозина ще е любопитно, че сирената Чедар и Моцарела са най-продаваните сирена в САЩ. За нашата страна подобни статистики все още няма.

прочетено в http://www.az-jenata.com/
цитирай
8. анонимен - странен извод, но съм сигурна, че няма да го оспорваш... :))))
12.11.2008 13:05
сигурно обичаш майка си... щом обичаш прясно мляко и неговите производни...

цитирай
9. gastronom - Разбира се, уцели от първия път!!!
12.11.2008 13:08
Много обичам цялото си семейство.
Между другото те всички са любители на млечните продукти. Това може да е първо, второ и трето като ястия:-)))
цитирай
10. анонимен - ?
12.11.2008 13:13
az nablqgam na mesoto. kuv li izvod move da se naprawi ot tozi fakt?
цитирай
11. gastronom - Изводът може би е, че освен семейството си
12.11.2008 13:18
обичаш и домашните любимци:-)))
цитирай
12. анонимен - OBITSAM DETSATA SI TE OBITSAT TOVA KOETO AZ OBITSAM
30.08.2010 16:02
MEN OBITSA LI ME NIAKOI MOJE BI
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372407
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331