Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.11.2008 12:36 - Ястия с птиче месо и гъби - многонационална кухня
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 7693 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.11.2008 12:37


Пиле с гъби

Продукти: 250 гр. малки лукчета, 3-4 скилидки чесън, 80 гр. пушени гърди, 40 гр. брашно, сол, чер пипер, 400 гр. печурки, 1 пиле около килограм и половина /може и по-малко/, 2 с.л. олио, 600 мл. сухо червено вино, 300 мл. телешки бульон /може и от кубче/, мащерка, магданоз, 1 дафинов лист, 1 глава целина, 250 гр. моркови, 1 с.л. масло, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно.

Приготовление: Пушените гърди се нарязват на парченца. Брашното, солта и черния пипер се смесват и в тях се овалва пилето, нарязано на парчета. Заедно с пушените гърди се изпържват в горещо олио. Прибавят се бульонът и виното. Целината се нарязва на филийки, морковите – на по-дебели кръгчета. Те, заедно с лукчетата, чесъна, нарязаните подправки и доматеното пюре се слагат към пилето и се задушава към 35 мин. Гъбите се задушават за около 8 мин. в маслото.

Прибавят се към пилето и останалите зеленчуци и всичко ври 5-6 мин. Добавя се разтворена във вода половин лъжица брашно. Подправя се със сол и чер пипер.

 

Печено пиле върху гъби

Полейте изчистеното и измито пиле с 1/2 ч. мазнина и го опечете до зачервяване, като го обливате с мазнината от тавичката. Извадете го да изстине и го нарежете на порции. В мазнината задушете 300 гр. гъби, почистени и нарязани на филийки, и 1 ситно нарязана глава лук, като от време на време наливате по 1 каф.ч. вода. Посолете леко и поръсете с черен пипер, след което наредете отгоре месото и налейте 1 ч. бяло вино. Похлупете ястието плътно и го оставете да ври на слаб огън 25-30 мин. Извадете след това месото в затоплена чиния, наредете отгоре гъбите, а соса прецедете. Прибавете към него лъжичка брашно, разбито с 2 жълтъка, сложете го на огъня само да заври и го подправете с лимонов сок. Залейте с него нареденото месо.

 

Пиле с плънка от гъби

Изчистете, измийте и посолете 2 пилета. Изчистете и нарежете на ситно 300 гр. гъби, запържете ги с 3-4 с.л. мазнина, посолете ги и ги поръсете с черен пипер. Напълнете пилетата с гъбите, покрийте ги с тънко нарязани парчета сланина и ги вържете с конец. Печете ги, докато омекне месото. Тогава отстранете сланината и запечете пилетата на силна фурна, за да се зачервят.

Поднесете с пържени картофи.

 

Пилешко фрикасе с гъби

Продукти: 300 гр. бяло пилешко месо, 1 глава лук, 300 гр. печурки, 10 гр. масло или маргарин, 1 връзка корени за супа, половин литър пилешки бульон /може и от кубче/, 1 с.л. брашно, 200 гр. грах, 100 мл прясно мляко, сол, чер пипер, 1 ч.л. лимонов сок, 1 ч.л. сос уочестър.

Приготовление: Месото се нарязва на парченца, лукът - на ситно, печурките - на половинки.

Продуктите се задушават в сгорещена мазнина. Прибавят се корените за супа, нарязани на ситно и бульона. Сварява се. Добавя се разтвореното във вода брашно и ври за кратко. Сипва се грахът и отново ври. Подправя се със сол, чер пипер, лимонов сок и сос уочестър на вкус.

Поднася се с варен ориз.

 

Пиле с кашкавал и гъби

1 пиле, 2 моркова, 10 зърна чер пипер, сол, 1 ч.л. червен пипер, 100 гр. задушени или

консервирани гъби, 50 гр. кашкавал, 3 обелени домата от консерва, 5 скилидки чесън, 50 гр. краве масло.

Пилето се вари в тенджера под налягане заедно с морковите, черния и червения пипер, сол и 1 чаша вода. Вари се около 30 мин. и се снема от огъня. Костите се отстраняват и месото и морковите се нарязват на ситно. Прибавят се оцедените гъби, смачканите домати и счукания чесън. Сместа се изсипва в тавичка и се посолява на вкус. Наръсва с чер пипер и се слага маслото. Залива се с останалия от варенето бульон и се пече 10 мин. Малко преди да се извади от фурната, се наръсва с настърган кашкавал.

 

Пиле с лук и гъби

1 пиле, 50 гр. краве масло, 1 с.л. олио, 250 гр. гъби, 3 глави лук, 0,5 мл. бяло вино, 2 с.л.

сметана, сол.

Пилето се нарязва на парчета, които се изпържват от двете страни в смес от олио и масло. Лукът и гъбите се нарязват на ситно и се добавят към пилето. Налива се виното. Тенджерата се захлупва и ястието се вари на тих огън 45 минути. Парчетата от пилето се изваждат в чиния, а към останалия в тенджерата сос се прибавя сметаната като се бърка енергично. Отново се слагат парчетата от пилето и след 2-3 минути ястието се снема от огъня. Подходяща гарнитура са макарони или юфка.

 

Пиле по ловджийски

1 пиле се нарязва на порции. Месото се изпържва с ? чаша мазнина, посолява се и се изважда в чиния. В същата мазнина се запържват 200 г ситно нарязани гъби и 1 ситно нарязана глава лук. След това се налива 1 чаша вода и 1 чаша бяло вино и се прибавя 1 лъжица доматена салца.

Соса се подправя със сол и черен пипер и се оставя да ври 20 минути. Прибавя се месото и се доварява на слаб огън. Няколко минути преди да се свали от огъня се прибавят 2 кренвирша, нарязани на хапки.

 

Пиле с гъби (Китай)

Костите, крилата и дреболиите на 1 младо пиле се отделят и от тях се сварява гъст бульон.

Месото се нарязва на тънки ивици и се запържва в силно сгорещена мазнина. Поръсва се с 1 лъжица брашно и се залива с прецедения бульон. Прибавя се 1 обелен, нарязан на ситно домат и 250 г дребни гъби, предварително изчистени.

Ястието се вари 1/2 час, след което се добавят 200 г опечени и счукани бадеми. Доварява се още 15-20 минути. Поднася се с гарнитура от сварен ориз.

 

Пиле по корсикански (Франция)

1 младо пиле /до 1 кг./ се изчиства и се нарязва на парчета. В тенджера се запържва 125 г сланина, нарязана на парчета и се прибавят 150 г гъби (цели, ако са дребни, или нарязани, ако са едри), 200 г маслини, нарязани на парчета, 4 домата и 4-5 картофа, нарязани на филийки и накрая пилешкото месо. Ястието се залива с 1/2 чаша коняк и вода, колкото е необходимо, и се оставя да ври, докато месото омекне. Може да се подправи с магданоз, черен пипер и сол на вкус, непосредствено преди да се свали от огъня.

 

Задушено пиле с гъби (Франция)

1 пиле се изчиства и се нарязва на парчета. В 2 лъжици масло се задушават 8-10 дребни

главички лук и 100 г предварително изчистени и измити гъби. Прибавя се пилешкото месо, сол, черен пипер и 1 чаша бяло вино. Ястието се похлупва плътно и се задушава на слаб огън, докато омекне месото. Преди да се свали от огъня се прибавя 1/2 чаша сметана. Поднася се горещо с резенчета от лимон и стръкчета магданоз.

 

Печено пиле с гъби (Швейцария)

2 млади пилета /по 3/4 кг. всяко/ се почистват, измиват и натриват със сол и черен пипер. Опичат се в тавичка с много малко мазнина, като се обръщат. Изваждат се и се разрязват на по две. Слагат се на топло. В същата тавичка се наливат 2 чаши бяло вино и 1 чаша сметана. Соса се оставя да поври няколко минути.

Запържва се 150 г сланина, нарязана на кубчета. Прибавят се 10-12 цели малки главички лук и 250-300 г цели дребни гъби и се задушават докато омекнат.

Половинките пилета се заливат със соса и се гарнират със задушените гъби и лука.

Дреболии от кокошка с гъби Сварете в подсолена вода дроба, воденичката, сърцето, крилцата и шията на 1 кокошка.

Извадете ги и ги нарежете на дребно. Нарежете на ивици 300 гр. гъби, след което ги пържете 15-20 мин. в 2 с.л. масло. Запържете леко 2 с.л. брашно и го разредете с бульона от дреболиите.

Щом възври соса, прибавете гъбите и дреболиите. Оставете ястието да ври още 10-15 мин. Поднесете го топло, поръсено с черен пипер.

 

Патица с гъби

Нарежете на порции месо от патица, залейте със студена вода и я сложете на огъня. Щом заври я посолете. Като поомекне месото пригответе запръжка от 1/2 ч. мазнина, 1 глава лук, 1 с.л. брашно и 2-3 обелени и настъргани домата. Разредете я с бульон и я прибавете към месото, заедно с 300 гр. нарязани на ивици гъби. Подправете със сол ястието и го доварете на слаб огън.

Поднесете го поръсено с черен пипер.

 

Гъска със сос от гъби (Русия)

Нарежете на порции месото от средно голяма гъска. Пуснете месото във вряща вода или бульон да ври заедно със 100 г сушени гъби /или 200-250 г пресни/, корени за супа, нарязани на кубчета, сол и черен пипер. 2 лъжици брашно се запържват с 2 лъжици мазнина и се разреждат на сос с 3-4 чаши от бульона. Соса се вари и се бърка непрекъснато. Преди да се свали от огъня се добавя 1 чаша сметана.

Свареното месо от гъската се нарежда в затоплена чиния, а около него – зеленчуците. Заливат се със соса.

 

Пуйка, пълнена с кестени и гъби (Гърция)

1 пуйка /около 3 кг./ се почиства и изкормва. 100 г телешко, 100 г свинско, 100 г сланина и дроба на пуйката се смилат. 3/4 кг. кестени се измиват, разцепват се с нож и се сваряват в леко подсолена вода, след което се обелват и пресират.

Към кестеновото пюре се прибавя смляното месо, 3-4 скълцани скилидки чесън, 200 г ситно нарязани гъби, сол и черен пипер на вкус. Сместа се разбърква добре и пуйката се напълва.

Отвора се зашива. Пуйката се намазва с мазнина и се опича, като от време на време се залива със соса.

 

Пържени диви патици с гъби

Добре почистени диви патици се слагат да престоят 4-5 часа в мляко, после се изваждат и подсушават добре. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и се изпържва т в обилна мазнина.

Измиват се и се почистват гъби. Нарязват се на филийки и се изпържват. След свалянето им от огъня се поръсват обилно със ситно нарязан магданоз и лимонов сок. Поднасят се като гарнитура.

 

Гълъби по манастирски

2 гълъба се изчистват и измиват. Посоляват се отвън и отвътре и се поръсват с черен пипер.

Изпържват се с 5-6 лъжици мазнина, като се обръщат, за да се зачервят отвсякъде. Прибавят се и се запържват 300 г изчистени дребни лукчета. Отделно се запържват 300 г гъби с 2 лъжици мазнина и се прибавят към гълъбите. Ястието се залива с 1 чаша гореща вода, похлупва се плътно и се сварява на слаб огън. Поднася се топло.

 

Хлебчета пълнени с пилешко месо и гъби

Необходими продукти за 4 порции: 8 бр. Хлебчета; 50 g лук; 300 g пиле; 8 g сол; 50 g моркови; 100 g стерилизирани гъби; 30 g целина; 2 с.л. растително масло; 20 g корени магданоз; 1 g черен пипер; 50 g кашкавал; 30 g краве масло; 1 с.л. брашно;

Кореноплодните зеленчуци се изчистват, измиват се, заливат се със студена вода и се кипват.

Прибавя се пилето и се вари до готовност, после се обезкостява и се нарязва на дребно.

Брашното се запържва с растителното масло, добавя се от прецедения пилешки бульон, като постоянно се бърка, за да се получи еднороден бял сос. Гъбите, нарязани на дребно, се задушават с маслото. Нарязаното пиле и задушените гъби се добавят към готовия бял сос, посолява се и се добавя черният пипер. Хлебчетата се издълбават, като преди това им се отрязва горната част. Напълват се със сместа от пиле, гъби и бял сос. Поставят се в загрята до 250 градуса фурна и леко се запичат, като преди да се извадят, се поръсват със ситно настъргания кашкавал.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2378211
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11348