Сафрид или скумрия с гъби
Изчистете и нарежете на кубчета 2-3 моркова, 1/2 глава целина и 2 глави лук. Задушете ги с Ѕ ч.ч. олио и 1 каф.ч. вода и ги посолете. Когато зеленчукът започне да се пържи, прибавете 1 ч.л. червен пипер, 300 гр. гъби нарязани на филийки, 5-6 обелени и настъргани домата и 1/2 ч. маслини. Когато се изпари соса от доматите налейте гореща вода и прибавете 1 ч.л. чер пипер и 2 с.л. магданоз. Оставете соса да ври на слаб огън около 30 мин., след което го изсипете в тавичка. Наредете отгоре 1/2 кг. изчистена и измита риба. Печете ястието в умерена фурна около 30 минути.
Мряна риба
Почистват се и се измиват 4-5 риби с тегло около 200 г. Подсушават се с кърпа, посоляват се и се наръсват с черен пипер. 2 глави лук и 150 г гъби се нарязват на тънки филийки, посоляват се и се поръсват с черен пипер, след което се омесват със ситно нарязан магданоз.
В намазана с олио пергаментова хартия се увива по 1 риба, заедно с част от сместа и двата края се завързват с конец. Така приготвените риби могат да се опекат на скара или във фурна (около 20-25 минути).
Пълнени херинги
6-7 херинги се изчистват и измиват добре, като се отрязват главите и перките им. Разрязват се по дължина и се оставят да киснат 2 часа в ? л хладко мляко.
Нарязват се на дребно 100-150 г гъби, 3-4 скилидки чесън, магданоз, копър, мащерка и хайвера от рибите (ако има такъв). Гъбите заедно с подправите и хайвера се слагат в тиган с 1 лъжица сгорещено масло и се запържват леко, след което се поръсват с черен пипер и сол на вкус.
Върху всяко филе от херинга се слагат от задушените гъби. Филетата се увиват с плънката на руло по дължина и се превързват с конец. Нареждат се в тавичка, поливат се с 2 лъжици масло, сок от 1 лимон и млякото, в което са киснали рибите, поръсват се с 1-2 лъжици ситно счукан сухар и се опичат на фурна.
Риба по сицилиански (Италия)
1 кг. едра риба се изчиства. На долната и горната й страна се правят по 2 напречни разреза и в тях се слага по половин резен лимон. Рибата се слага в намазана с масло тава и около нея се нареждат нарязани на кръгове 2 глави лук, 4-5 нарязани на кубчета картофа и накрая 200 г гъби (цели, ако са дребни и нарязани на филийки, ако са едри). Ястието се поръсва със сол и черен пипер, залива се с 1 чаша олио (или зехтин) и 1 чаша вода и се опича в умерена фурна.
Есетра, печена в сметана (Русия)
Взима се есетра или друга бяла риба без кости. Измива се и се нарязва на четири парчета, които се овалват в брашно и се запържват леко от двете страни в мазнина.
Леко се запържва 1 пълна лъжица брашно в 2 лъжици масло и се разрежда, като се бърка непрекъснато, с 2 чаши сметана. В огнеупорна тава се слага половината от соса и отгоре се нареждат рибените парчета с 2 нарязани на колелца и запържени глави лук, 2 средно големи домата, нарязани на колела и запържени, 2 твърдо сварени яйца, нарязани на дължина, 150 г гъби печурки, предварително задушени в малко мазнина. Наоколо се нареждат дребни картофи, сварени и обелени. Ястието се залива с останалата половина от сметаната и се поръсва със сирене и 2 лъжици прясно масло на бучици. Пече се във фурна 15 минути. След това се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Пъстърва с гъби
4 пъстърви (по 300 г), 200 г гъби, 1/2 пакетче краве масло, 1 чаша бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.
Измитите и отцедени риби поръсете със сол и черен пипер. Наредете ги в намазана с масло тавичка. Около тях сложете печурките, нарязани на ивички, поръсете с магданоз, залейте с виното и разтопеното масло. Печете 20-30 мин.
Шаран по провансалски(Франция)
4 порции шаран, 1/4 л червено вино, 1 лъжица олио, 30 г масло, 20 г брашно, 4 малки глави лук, 100 г гъби, чесън, магданоз, черен пипер, сол.
Сваряваме виното, маслото, брашното, олиото, ситно нарязаните гъби, лука, чесъна, магданоза, черния пипер и сол на вкус. Прибавяме порциите шаран и варим на тих огън до омекване.
Сокът не трябва да бъде рядък. При положение, че е останал рядък, ще трябва да го варим още малко, докато се поизпари.
Сьомга по британски
600 г почистена сьомга, 4 малки гъби, 60 г масло, 2 лъжици лимонов сок, 1 лъжица нарязан магданоз, сол.
Разтопяваме 40 г масло, прибавяме нарязаната на малки парченца сьомга и гъбите и ги изпържваме. Посоляваме и доизпичаме във фурна. Разтопяваме останалото масло, прибавяме нарязания магданоз и лимоновия сок и заливаме сьомгата преди поднасянето й.
Ориз с раци
3-4 морски рака, 300-400 г ориз, 250 г стерилизирани гъби, 150 г кашкавал, 2-3 домата, 2 глави лук, 1 морков, 1 клонка целина, 8-10 с. л. олио, сол.
Оризът се сварява и се отцежда. Доматите се белят и се нарязват наситно. Лукът и морковът се нарязват на малки кубчета, запържват се в загрято олио и се разреждат със сока на гъбите.
Прибавят се доматите, подправя се със сол и ситно нарязана целина, слагат се гъбите.
Поставят се раците и ястието се задушава 20-30 минути на тих огън под капак. Докато оризът е още горещ, в него се настъргва кашкавал, добавят се задушените зеленчуци и хубаво се разбърква.
Фарфали с гъби и риба тон
1 пакет фарфали, 1 консерва риба тон (200 г), 200 г сметана, 250 г гъби (нарязани на ивички), 1 глава лук (нарязан надребно), 1 скилидка счукан чесън, 2 с. л. зехтин, 2 с. л. краве масло , 1 ч. л. мащерка, 1 ч. л. риган, 1 в. ч. вино, сирене "Пармезан" за поръсване, черен пипер и сол на вкус.
Фарфалите се сваряват според инструкциите на пакета. Зехтинът и маслото се нагорещяват и за 1 минута се запържва лукът. Прибавя се чесънът, огънят се усилва и се добавят гъбите.
Пържи се около 3 минути, като непрекъснато се разбърква. Сместа се деглазира с вино. Когато виното се изпари, сосът се подправя и се изсипва консервата с риба.
Налива се чаша топла вода и се вари 2 минути. Накрая се прибавя сметаната, разбърква се и се оттегля от огъня. Фарфалите се отцеждат и веднага се размесват със соса. Порциите се поръсват с настъргано сирене "Пармезан" (или кашкавал).
Печена риба с портокали и гъби
1/2 кг филе бяла риба, 2 моркова, 100 г гъби, 4 стръка зелен лук, 2 ч л настъргана кора на един портокал, 2 ч л пресен риган или 1/2 ч л сух риган, 4 скилидки чесън, 1/4 ч л сол, 1/4 ч л смлян черен пипер, 2 портокала.
Морковите се нарязват заедно с гъбите на тънки филийки. Чесънът и зеленият лук се нарязват на дребно. Рибата се нарязва на 4 порционни парчета.
Отрязват се 4 правоъгълни парчета алуминиево фолио. Във всяка се нареждат 1/4 част от зеленчуците, парче риба. Отгоре се полива със зехтин. Покрива се с нарязан на филийки портокал. По желание се поставят стръкчета пресен риган.
Покриват се с друг лист алуминиево фолио и се затварят във вид на плик, но не плътно.
Пликчетата трябва да са леко издути, за да има място за парата. Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 30 минути.
Никулденски шаран
около 1,5 - 2 кг шаран, сол, черен пипер, лимон, 1 чаша орехови ядки, 150 г гъби, магданоз, 150 мл бяло вино, 2-3 глави лук, 2-3 лъжици растително масло.
Почистен и измит, шаранът се поръсва със сол, черен пипер и лимонов сок. За плънката лукът се нарязва на филийки и се задушава в олиото, но не бива да се зачервява. Прибавят се нарязаните на дребно орехови ядки, магданозът, нарязани на ситно гъбите и парченца лимон, черен пипер. Шаранът се напълва с приготвената смес и се зашива или забожда с клечки.
Поставя се в тавичка, полива се с бялото вино и се покрива с парчета лимон.
Ако е останала плънка, се разпределя около шарана. Пече се. Може да се сервира и топъл, и студен.
Друг начин на приготвяне е шаранът, напълнен по същия начин, да се завие във втасало сурово тесто, като му се придаде формата на рибата.
Отгоре се намазва с масло.
Задушен сом
360 г сом, 50 г гъби, 2 лъжици растително масло, парче от целина, 1/2 глава лук, 2 супени лъжици брашно, дафинов лист, черен пипер, сол.
В тава, намазана с олио, се нареждат посолените рибени порции. Отстрани се слагат парчето целина, магданозените корени, лукът, дафиновият лист и черният пипер на зърна. Залива се с вода. Захлупва се с капак и се задушава. През време на задушаването се залива с виното – то подобрява вкуса на ястието.
При сервиране около рибата се поднасят задушени гъби и парче лимон.
Бял рибен сос с гъби
800 г основен бял рибен сос, 50 г краве масло, 100 г бяло вино, 250 г пресни гъби, сол, черен пипер и винена киселина на вкус.
Основният бял рибен сос се кипва и подправя с винена киселина, ситно смлян чер пипер и сол на вкус. Сосът се прецежда през гъсто сито (ленена кърпа) и докато е още топъл се прибавя неразтопеното краве масло и се бърка до пълното му разтопяване. Към него се прибавят предварително задушените и нарязани на кубчета гъби и кипнатото бяло вино. Наново се бърка до образуване на еднородна смес. Поднася се със задушена или варена риба.
Рибни кюфтета с гъбен сос
800 г мерлуза или налим, без глави, 100 г растително масло, 150 г кромид лук, 2 яйца, 200 г червени домати, 75 г кисели краставички, 50 г пресни гъби, 50 г бял хляб, 25 г прясна сланина, 120 г пиперки сиврия, 30 г бяло вино, 1/2 връзка пресен магданоз, сол и черен пипер на вкус, 700 г картофи, 30 г галета, 20 г брашно, 20 г прясно масло, 50 г лимон.
Рибата се почиства от кожата и костите, измива се, нарязва се на парчета и заедно с прясната сланина се смила на месомелачна машина с дребна решетка, като се прекарва два пъти. Каймата се осолява, добавят се натиснатият и изстискан хляб, 1 яйце, част от черния пипер и добре се омесва. След престояване в хладилник около 20-30 мин., от нея се късат парчета, които се разплескват на мокра дъска и се пълнят с плънка от ситно нарязаните и леко запържени в мазнината пиперки, домати и кисели краставички: прибавят се ситно нарязаният магданоз и твърдо свареното яйце, нарязано на кубчета. Оформят се елипсовидни кюфтенца, поръсват се с галета, поставят се в намазана с мазнина тава и се пекат в умерена фурна.
От маслото, брашното, гъбите и сок от лимона се приготвя сос, с който готовите кюфтета се заливат и се сервират с варени картофи, поръсени с магданоз.
Рагу от риба на фурна
0,800-1,0 кг почистено филе от риба, 3/4 ч. ч. растително масло, 2 глави кромид лук, 4-6
моркова, 3-4 ябълки, 1/2 глава керевиз, 200 г гъби, 5-6 домата (или съответно количество доматено пюре), 20 маслини, 1/2 в. ч. вино по избор, 1 дафинов лист, 1-2 скилидкп чесън, 1 лимон, лимонов сок (или оцет), сол, магданоз.
Рибата се наръсва с лимонов сок, сол и черен пипер и се оставя да отлежи 1 час. Дребно нарязаните лук, моркови, керевиз, гъби н ябълки се задушават в 2/з от растителното масло, след което се изсипват в намазана тава. В средата на тази смес се прави вдлъбнатина, в която се слага подготвената порционирана риба. Отгоре се поставят почистените от костилките маслини и резенчета от лимона (без кора и семки), а отстрани се добавят разрязаните на две скилидки чесън и дафиновнят лист. Ястието се полива с останалата част от растителното масло и се пече вьв фурната в продължение на 20-30 минути. След опичането се наръсва със ситно нарязания магданоз и черен пипер и се поднася със салата от свежи зеленчуци или със смесена парена туршия.
Огретен от риба с гъби
600-700 г почистена риба (или филе от риба), 1/2 пакетче прясно краве масло, 4 с. л. настърган кашкавал, 200 г пресни или мариновани гъби, 2 яйца, З с. л. брашно, 10-15 зърна черен пипер, сол, 1/2 лимон, оцет.
Рибата, наръсена с лимонов сок и сол, се оставя да отлежи 1/2 час, след което се пуска заедно с нарязаните гъби в 2 ч. ч. кипяща вода, леко подсолена и подкиселена с 1 ч. л. оцет. Вари се 10-15 минути на среден огън. Изважда се, отцежда се, изчиства се от кожата и костите и се надробява. Приготвя се светла запръжка от брашното и половината масло, към която при непрекъснато бъркане се прибавя изстиналият бульон заедно с гъбите. Полученият сос се подправя с черния пипер и като се бърка постоянно, се вари 5-6 минути. Оттегля се от огъня да се охлади и се застройва с разбитите жълтъци. Надробената риба се изсипва в намазана с масло тавичка и се залива със соса. Отгоре се разпределя останалото масло. Ястието се пече в силна фурна около 20 минути. Изважда се и се наръсва с настъргания кашкавал. Поднася се топло със салата от червено цвекло или със смесена парена туршия.
Печена пъстърва с манго и гъби във фолио
1 средно голяма пъстърва, 1 голямо обелено и нарязано манго, 2 чаши млади нарязани гъби, малка чаша обелени и нарязани моркови, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, 1/2 чаша ситно нарязан кромид лук, 1/2 чаша бяло вино, сол, чушки.
Пригответе лист фолио с диаметър 40 см. Полейте със зехтин. Отворете обезкостената пъстърва и я поставете върху фолиото. В средата сложете мангото, гъбите, морковите и кромида.
Добавете магданоза, солта и чушките, накрая залейте с вино. Затворете пъстървата и я завийте с фолиото без никаква пролука. Печете във фурна на 200 градуса 8-10 мин., докато фолиото се разпука. Сервира се веднага.
Пъстърва с бекон и гъби
4 пъстърви, 1 глава лук, 100 гр. гъби печурки, 2 склидки чесън, 50 гр. орехи, мащерка, сол, пипер, 8 лозови листа, 50 гр. масло, 200 гр. бекон.
Бланширайте лозовите листа за няколко минути в леко подсолена вода. Почистете рибата. В маслото задушете нарязаните на ситно лук, чесън, гъби, орехи, мащерка и подправки.
Напълнете рибите с готовата плънка. Завийте спираловидно всяка риба с бекона. Загърнете в лозови листа, а след това всички риби заедно в алуминиево фолио. Поставете в загрята до 120 градуса фурна и печете за около 20-30 минути. Сервирайте със задушени картофки или бял ориз с копър и лимон.
Супи от гъби - многонационална кухня
Ястия с яйца и гъби - многонационална ку...
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии