Прочетен: 2553 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 05.01.2009 10:59
Подхожда за дългите зимни вечери. Наричат го още глинтвайн (от нем. - gluhende Wein - горещо, пламтящо вино). Приготвя се обикновено от червено вино с добавяне на захар и подправки, канела и карамфил. Понякога се добавят ром, коняк, ликьори, лимон, ябълки, но в такова количество, че добавките да не променят вкуса, а само да му придадат по-приятен и благороден аромат.
Греяното вино е подходяща напитка за болните в периода на възстановяване след инфекционни заболявания, при физическо и психическо изтощение.
Хубаво е греяното вино, защото освен тялото, сгрява и душата. Ето няколко най-популярни рецепти за това чудесно питие.
Класическа рецепта
- 1 бутилка трапезно червено вино
- 5-6 карамфилчета
- мускатно орехче - количеството му е според вкуса
- 60-70 г вода
- 1 суп. лъж. захар
Карамфилчетата, настърганото мускатно орехче се заливат с водата в джезве и се варят 1 мин., след което сместа престоява около 10 мин. Виното се излива в тенджерка и се поставя на огъня. Когато стане топло, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 лъж захар. В никакъв случай виното не се оставя да кипне, а просто трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашките или да се излее в керамичен чайник.
Ябълково греяно вино
- 1 л червено вино
- чаша и половина захар
- 2 ябълки
- 15-20 зърна черен пипер
- канела на пръчки
- 4-5 зърна карамфил
- лимон
Във виното се добавя захарта, нарязаните на кубчета ябълки и подправките и се довежда да кипене. Сваля се от огъня и се оставя за 10-15 мин. да поеме аромата. Прецежда се и се разлива още горещо. Във всяка чаша се поставя резенче лимон и по желание няколко кубчета ябълка.
Ароматно вино
- 1 бутилка червено вино
- 1 чаша вода
- 1 чаша мед
- 1 чаша ром
- 1 чаша захар
- карамфил, кардамон, канела, мускатно орехче
В тенджерка се излива виното. Добавят се вода, мед, ром, захар и подправките. Всичко се кипва и прецедено се разлива горещо по чашите.
Зимна рецепта
- 1 бутилка червено вино
- 1 л силен черен чай
- канела и карамфил
В емайлиран съд се излива виното, а после и чая и се довежда до кипене, добавят се подправките и се оставя да поеме аромата им 2-3 минути.
Глинтвайн по немски
- 1 бутилка червено вино
- 100 г захар
- 5 г канела
- 10 г карамфил
- 100 г коняк
- лимон по вкус
Поставя се на огъня виното, смесено с водата, захарта, канелата и карамфила и се нагрява до кипване. Оставя се да се отстои 10-15 мин., прецежда се, добавя се коняка и се разлива в предварително затоплени чаши. Във всяка чаша се поставя резенче лимон. Поднася се горещо (75-80° С).
Добрата стара рецепта
- 1 бутилка червено вино
- 1,5 чаши вода
- 1,5 чаши ром
- 0,5 чаша мед
- 0,5 чаша захар
- 8 карамфилчета
- кардамон, канела, мускатно орехче, ванилия
В емайлирана тенджерка се излива по 1,5 чаши вода и ром, добавя се по полоин чаша течен мед и захар (ако медът е кристализирал, може да се разтопи на водна баня). Добавят се подправките. Кипва се и се разлива горещо по чашите през цедка.
Каролина (оригинална естонска рецепта)
- 400 мл червено сухо вино
- 75 мл коняк
- 50 мл водка
- 50 г захар
- настъргано мускатно орехче
- карамфил
- 3 щипки канела
- 2 зърна бахар
Виното се излива в емайлиран съд, добавят се захарта, подправките, грее се, без да се стига до кипене. Разбърква се с дървена лъжица. Преди да се свали от огъня се доливат коняка и водката. Отново се грее, без ад се кипва, излива се в термос и се оставя минимум за 1 час.
Бакхус2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии