Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
05.01.2009 10:26 - Месо с айварен сос
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2396 Коментари: 0 Гласове:
0



Месо с айварен сос Основни ястия
image

През последните години на все повече места може да се намери сръбската лютеница от чушки и патладжан – айвар. В това рагу с месо айварът е основата на соса, смесен с няколко шепи настърган пушен кашкавал и голяма чаша сметана.

За шест порции:
100 гр пушена сланина
2 скилидки чесън
1 стрък пресен лук
750 гр свински бут
сол и прясно смлян черен пипер
100 мл олио
100 мл сухо червено вино

За соса:
150 гр пушен кашкавал
200 мл айвар
200 мл сметана

Нарязвате пушената сланина и пресния лук без перата и накълцвате чесъна. Разделяте свинския бут на лентички, дебели колкото пръст, и подправяте със сол и черен пипер. За соса настъргвате пушения кашкавал и го смесвате с айвара и сметаната.
Сега е време да нагреете 2 лъжици олио в тефлонов тиган с диаметър около 30 см и височина около 6 см и за няколко минути да запържите сланината в него. Изваждате пръжките с решетъчна лъжица, оставяте ги настрани, а в останалото в тигана олио задушавате пресния лук. След това го изваждате и веднага го смесвате със скълцания чесън.
Избърсвате добре използвания тиган и загрявате в него останалото олио на силен котлон. Запържвате половината от лентичките месо за около 3 мин, а после ги заделяте и се заемате по същия начин с другата половина. Връщате всичкото месо в тигана и заливате с виното, след което оставяте за около 3 мин да се вари на силна температура. След това свинското трябва да се задуши на умерен огън за около 25 мин. Междувременно не забравяйте да разбърквате и ако е необходимо, добавяте малко топла вода.
Към задушеното месо слагате пръжките, чесново-лучената смес и айварения сос. За 2-3 мин оставяте ястието на умерен котлон като бъркате – така кашкавалът ще се разтопи, а месото ще поеме вкуса на соса. Сервирате с чеснова юфка и определено гостите ще останат впечатлени.

www.vkushti.tv



Тагове:   месо,   СОС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358476
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11264