През последните години на все повече места може да се намери сръбската лютеница от чушки и патладжан – айвар. В това рагу с месо айварът е основата на соса, смесен с няколко шепи настърган пушен кашкавал и голяма чаша сметана.
За шест порции:
100 гр пушена сланина
2 скилидки чесън
1 стрък пресен лук
750 гр свински бут
сол и прясно смлян черен пипер
100 мл олио
100 мл сухо червено вино
За соса:
150 гр пушен кашкавал
200 мл айвар
200 мл сметана
Нарязвате пушената сланина и пресния лук без перата и накълцвате чесъна. Разделяте свинския бут на лентички, дебели колкото пръст, и подправяте със сол и черен пипер. За соса настъргвате пушения кашкавал и го смесвате с айвара и сметаната.
Сега е време да нагреете 2 лъжици олио в тефлонов тиган с диаметър около 30 см и височина около 6 см и за няколко минути да запържите сланината в него. Изваждате пръжките с решетъчна лъжица, оставяте ги настрани, а в останалото в тигана олио задушавате пресния лук. След това го изваждате и веднага го смесвате със скълцания чесън.
Избърсвате добре използвания тиган и загрявате в него останалото олио на силен котлон. Запържвате половината от лентичките месо за около 3 мин, а после ги заделяте и се заемате по същия начин с другата половина. Връщате всичкото месо в тигана и заливате с виното, след което оставяте за около 3 мин да се вари на силна температура. След това свинското трябва да се задуши на умерен огън за около 25 мин. Междувременно не забравяйте да разбърквате и ако е необходимо, добавяте малко топла вода.
Към задушеното месо слагате пръжките, чесново-лучената смес и айварения сос. За 2-3 мин оставяте ястието на умерен котлон като бъркате – така кашкавалът ще се разтопи, а месото ще поеме вкуса на соса. Сервирате с чеснова юфка и определено гостите ще останат впечатлени.
www.vkushti.tv
Свинско месо със сладко-кисел сос по кит...
Месо в собствен сос
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии