Едно от класическите ястия на френската кухня е sole Veronique. Първо се запарва рибата в гореща вода с бяло вино, след това се полива с пелинов сос и се украсява със зряло грозде. Невероятно ястие, в което едновременно се смесват сладко, плодово и кисело. Освен това приготвянето му е щастие, защото става бързо.
За четири порции:
2 бр пилешки гърди с кожата и костите (около 350 гр единия)
сол и прясно смлян черен пипер
1 връзка пресен лук
150 гр бяло грозде, по възможност мускат
150 гр червено грозде
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици масло
За соса:
200 мл сух вермут
200 мл сметана
1 чаена лъжица горчица
1 супена лъжица бакпулвер
1 1/2 супена лъжица сух пелин или 3-4 по-дълги пера свеж пелин
сол и прясно смлян черен пипер
Какво би станало, ако при липса на море и рибен пазар направите рецептата с пилешко? И какво ако смените бялото вина със сух, ухаен вермут? Гарантираме ви неописуемо вкусен резултат. Започвате с разрязването по дължина на пилешкото. Леко счуквате четирите получени парчета и подправяте със сол и черен пипер. Нарязвате на кръгчета перата на лука и разполовявате на две зърната на гроздето. Смесвате вермута, сметаната, горчицата и бакпулвера, след което добавяте сухия пелин или свежата билка, но преди това нарязвате листата на дребно. Нагорещявате олиото в тенджера или тиган, в които да се поберат едно до друго парчетата месо. Изпържвате ги добре за около 2 мин от всяка страна, а после намалявате котлона, слагате маслото, покривате и печете 10 мин от всяка страна. Ако продупчите с нож месото и от него излезе прозрачен сок, значи е готово. Слагате го в една чиния и увивате с фолио, за да не изстине, докато приготвяте соса. Запържвате пресния лук в тигана, където е останало от олиото и маслото, и с изключение на няколко зърна, добавяте гроздето. Изчаквате 1-2 минути, докато плодът започне да омеква, после добавяте сметаново-винената смес, подправяте със сол и черен пипер и пържите 2-3 минути, за да се сгъсти. При сервиране поливате пилешките гърди с пелиново-гроздовия сос и украсявате със заделените зърна. Като гарнитура може да предложите картофено пюре с жълтък и прясно смляно индийско орехче, от което правите фигурки и ги запичате до златисто в гореща фурна.
www.vkushti.tv
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии