Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.01.2009 10:30 - Пилето на Вероника
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2498 Коментари: 0 Гласове:
0



Пилето на Вероника Основни ястия
image

Едно от класическите ястия на френската кухня е sole Veronique. Първо се запарва рибата в гореща вода с бяло вино, след това се полива с пелинов сос и се украсява със зряло грозде. Невероятно ястие, в което едновременно се смесват сладко, плодово и кисело. Освен това приготвянето му е щастие, защото става бързо.

За четири порции:
2 бр пилешки гърди с кожата и костите (около 350 гр единия)
сол и прясно смлян черен пипер
1 връзка пресен лук
150 гр бяло грозде, по възможност мускат
150 гр червено грозде
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици масло
За соса:
200 мл сух вермут
200 мл сметана
1 чаена лъжица горчица
1 супена лъжица бакпулвер
1 1/2 супена лъжица сух пелин или 3-4 по-дълги пера свеж пелин
сол и прясно смлян черен пипер

Какво би станало, ако при липса на море и рибен пазар направите рецептата с пилешко? И какво ако смените бялото вина със сух, ухаен вермут? Гарантираме ви неописуемо вкусен резултат. Започвате с разрязването по дължина на пилешкото. Леко счуквате четирите получени парчета и подправяте със сол и черен пипер. Нарязвате на кръгчета перата на лука и разполовявате на две зърната на гроздето. Смесвате вермута, сметаната, горчицата и бакпулвера, след което добавяте сухия пелин или свежата билка, но преди това нарязвате листата на дребно. Нагорещявате олиото в тенджера или тиган, в които да се поберат едно до друго парчетата месо. Изпържвате ги добре за около 2 мин от всяка страна, а после намалявате котлона, слагате маслото, покривате и печете 10 мин от всяка страна. Ако продупчите с нож месото и от него излезе прозрачен сок, значи е готово. Слагате го в една чиния и увивате с фолио, за да не изстине, докато приготвяте соса. Запържвате пресния лук в тигана, където е останало от олиото и маслото, и с изключение на няколко зърна, добавяте гроздето. Изчаквате 1-2 минути, докато плодът започне да омеква, после добавяте сметаново-винената смес, подправяте със сол и черен пипер и пържите 2-3 минути, за да се сгъсти. При сервиране поливате пилешките гърди с пелиново-гроздовия сос и украсявате със заделените зърна. Като гарнитура може да предложите картофено пюре с жълтък и прясно смляно индийско орехче, от което правите фигурки и ги запичате до златисто в гореща фурна.

 www.vkushti.tv




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372690
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331