Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.03.2009 13:53 - Рецепти от дивечово месо
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 13905 Коментари: 0 Гласове:
0



Пъдпъдъци, печени в тесто



Съставки:
3 кг пъдпъдъци (20-30 броя), 200 г пушена сланина, 230 г гъби, 150 мл бяло вино, 100 г орехови ядки, 400 г ябълки, 150 г масло, 150 мл олио, 10 г сол, 1 л костен бульон, 100 мл обикновен ром. За тестото: 500 г брашно, 10 мл оцет, 250 мл вода, 10 г сол.

Приготвяне:
Бульонът, 100 мл вино, ромът и 100 мл олио се смесват и се загряват до кипване. Почистените и измити пъдпъдъци се пускат в горещата марината и се оставят да престоят 4-6 часа при стайна температура. Гъбите и ябълките се почистват и се нарязват на ситно. Задушават се в сгорещеното олио. Добавят се нарязаната на тънки ивици сланина. Към задушените продукти се прибавят счуканите орехови ядки и останалото вино. Пъдпъдъците се изваждат от маринатата и се отцеждат. Напълват се с приготвената плънка. Кухината се закрепва с малко шишче или с дървени клечки. Налълнените пъдпъдъци се посоляват и се намазват с масло. От брашното, оцета, водата и солта се замесва тесто, което се разточва с точилка на тънък лист. Разделя се на парчета с достатъчна големина, за да може във всеки лист да се завие по един пъдпъдък. Намазва се подходяща за печене тава с мазнина и в нея се подреждат увитите в тестото пъдпъдъци. Пекат се при умерена температура (около 180" С) продължително време. След като се извади от фурната, тавата веднага се покрива с влажна кърпа, за да омекне тестото. Когато изстине, тестото се разчупва и пъдпъдъците се изваждат внимателно, за да не се наруши целостта им. Сервират се топли с подходяща гарнитура.


Заек на фурна

за 1 порция
Съставки:
150 г месо, 20 г масло, 10 г лук, 2 - 3 скилидки чесън, 30 г гъби, 35 мл вода, 20 мл бяло вино, ситно счукан черен пипер, сол

Приготвяне:
Нарязаното на порции месо се задушава в маслото. Работи се на умерен огън. Когато месото стане златисто, се посолява. Слага се в тавичка, покрива се с нарязания лук, нарязаните скилидки чесън, гъбите и магданоза. Поръсва се с черния пипер и се залива с водата и виното. Пече се на фурна. Ако е необходимо, долива се още вода. Поднася се в затоплена чиния заедно със соса.


Яребици на шиш

Съставки:
4 млади яребици, няколко парчета сланина или олио, смес от подправки на вкус, начукани хвойнови зрънца, 1 лъжица масло, сол

Приготвяне:
Подготвителните работи са същите както при диви патици на шиш, само вместо намазване с олио препоръчваме увиването на яребиците в сланина, нарязана на тънки парчета. При млади яребици печенето продължава около 50 минути. След първите 40 - 50 минути трябва да отстраним изпечените парчета сланина, за да станат яребиците приятно хрупкави. В последната фаза на печенето можем да намажем яребиците с разтопено масло, при което внимаваме месото да не потъмнява прекалено много. Посоляваме след нарязването на порциите.


Яребици с гъби

Съставки:
2 яребици, 25 г гъби, 100 г червено вино, 40 г мас, 40 г масло, брашно, сол

Приготвяне:
Посоляваме почистените яребици, поръсваме леко с брашно, поставяме в сгорещена мас, наливаме вода и печем до омекване. Изпържваме в масло почистените и нарязани на парченца гъби, прибавяме яребиците, наливаме виното и задушаваме малко. Разрязваме омекналите яребици на половинки, подреждаме в чинии със задушен ориз и поливаме с гъст сос от гъби.


Фазан на шиш

Съставки:
2 средно големи фазана, няколко начукани зрънца хвойна, сушен лук, олио, няколко големи парчета сланина, 1 - 2 лъжици масло, сол

Приготвяне:
Намазваме изкормените и добре подсушени фазани със смес от подправки отвътре и отвън, добавяме и малко олио. Увиваме ги целите в парчета сланина или използуваме по-голямо количество олио и мажем фазаните по-често. Необходимото време за печене е около 1 час. Отстраняваме сланината през последните 10 минути и намазваме птиците с масло, за да се образува хрупкава коричка. Посоляваме преди поднасяне.


Фазан печен

Съставки:
1 по-голям фазан, 1 л прясно мляко, 1 супена лъжица сушен розмарин, 10 зърна хвойна, 1 - 2 чаени лъжички сол, 100 г масло, 2 супени лъжици сметана.

Приготвяне:
Добре почистеният и измит фазан се поръсва отвътре и отвън обилно със сушен счукан розмарин и сол. Поставя се в дълбок, но немного широк съд, слагат се и хвойновите зърна и всичко се залива с прясното мляко. Съдът се похлупва с капак и дивечът се оставя да отлежи в хладилника или на хладно място 2 - 3 дни, като от време на време се обръща. След това месото и хвойната се изваждат и се поставят с 3 - 4 супени лъжици от маринатата в друг съд с капак. Фазанът се задушава така във фурната при температура 200 °С около 1 ч. Прибавя се маслото, пече се без капак още около 1 ч, като от време на време се прибавя малко от маринатата, за да се получи сос. След омекване месото се изважда, нарязва се и се нарежда върху предварително нагрята плоска голяма чиния. Сосът се смесва със сметаната и се поднася отделно в сосиера. Сервира се с картофени крокети.

Бележки:
По желание като гарнитура може да се поднесат задушени ябълки. За тази цел се вземат по-едри кисели ябълки, които се разрязват на половинки, семенната част се изважда с чаена лъжичка, след което се задушават няколко минути в малко вода. Изстинали, те се нареждат около фазана и на мястото на семето се поставя по 1 чаена лъжичка конфитюр от червени боровинки


Токачка с лимонов сок

Съставки:
1 токачка, 60 г сланина, 1 лимон, парченце морков и магданоз, 1 глава лук, няколко зрънца черен пипер, щипка захар, сол.

Приготвяне:
Посоляваме почистената токачка отвътре и отвън, поставяме в тенджера, на дъното на която сме сложили парченца сланина, прибавяме нарязаните на колелца лук и зеленчуци, черен пипер, захар, заливаме с вода и печем до омекване. При печенето обръщаме токачката, заливаме я със сос и гореща вода или костен бульон. Изваждаме омекналата токачка, отстраняваме част от мазнината на соса, пресоваме и леко го сгъстяваме, добавяме лимонов сок и малко настъргана лимонова кора, прибавяме нарязаната на порции токачка и варим още малко. Подреждаме порциите в блюдо и украсяваме с кръгчета от лимон.


Диви патици на шиш

Съставки:
2 малки диви патици, малко пресен магданоз, щипка мащерка, щипка майорана, 2 стръка зелен лук, олио, сол, смесени подправки

Приготвяне:
Подсушаваме отвътре и отвън добре почистените патици. Проверяваме дали са напълно отстранени мастните жлези в горната част на трътката, защото в противен случай биха влошили вкуса на месото. Запълваме коремните кухини с подправки и лук. В случай на нужда зашиваме отвора с по-дебел конец или само го притваряме с помощта на клечки за зъби. Намазваме външната повърхност на патиците с олио, набождаме ги на шиш и ги печем около 1 час. Намазваме месото с различни подправки непосредствено преди поднасяне.


Задушен заек в свинско було

Съставки:
1 заек , 1 свинско було , 250 г стерилизирани домати , 200 г стерилизирани гъби , 5-6 глави кромид лук , 3-4 чушки , 1 морков , 50 г краве масло , 250 мл бяло вино , 6-7 скилидки чесън , 10 зърна черен пипер , 2 с. л. доматено пюре , 1-2 люти чушки , 1 връзка магданоз , 5-6 стръка целина , 3-4 зърна бахар , 2 дафинови листа , 1 ч. л. сол

Приготвяне:
Всички продукти (без заека и булото) се режат наедро и се разбъркват със ситно нарязаните целина и магданоз и останалите подправки. Пресипва се в тава и се разпределя равномерно.Булото се разстила на плота. В него се поставя целият заек и се завива. Слага се в тавата върху зеленчуците и се пече около час и половина при температура от 180 градуса.


Задушен заек

Съставки:
1 заек, 100 г пушена свинска сланина , сол и черен пипер за поръсване , 2-3 глави лук , 3 моркова , 1 резен целина , 1 ч. л. червен пипер , 1 в. ч. червено вино , 1 ч. л. чубрица , 1-2 щипки кимион , 1 ч. л. сол , 1 с. л. доматено пюре , 1 ч. л. сух магданоз

Приготвяне:
Заекът се нарязва на 4-5 порции и се овкусява със сол и червен пипер. Сланината се нарязва надребно, слага се в сух дълбок тиган и когато пусне мазнина, пръжките се изваждат. Месото се пържи в мазнината, докато леко побелее.Морковите се нарязват на кръгчета, целината – наситно, а лукът – на полумесеци. Запърженото месо се изважда и се поставя в гювеч. В същия тиган се запържват нарязаните зеленчуци. Заливат се с виното и се овкусяват с подправките и доматеното пюре.Зеленчуците се изсипват при заека. Прибавят се пръжките и ястието се залива с гореща вода. Гювечът се похлупва и се пече във фурна при температура 180 градуса около час – час и половина.


Филе от сърна "Диана"

Съставки:
1 кг месо от гърба на сърната, масло, олио, 1 портокал, мадейра, 1 лъжичка картофено брашно, 1 чашка портокалов ликьор, подправки, месен бульон, сол
Гарнитура: картофени крокети, зелен фасул, домати, гъби, масло, сол, черен пипер

Приготвяне:
Обезкостяваме месото и го нарязваме на малки бифтеци, начукваме, посоляваме, поръсваме черен пипер и натриваме с подправки. Изпържваме от двете страни в олио и масло и оставяме на топло място. В останалата мазнина прибавяме малко бульон, портокалов сок, мадейра и варим няколко минути. Прибавяме картофеното брашно, размито с виното, възваряваме и в последния момент прибавяме портокаловия ликьор и парченце прясно масло. Подреждаме месото в продълговато блюдо, наоколо подреждаме картофени крокети, половинки изпържени домати, задушен зелен фасул и украсяваме с гьбки, изпържени в масло.


Бут от сърна на шиш

Съставки:
1 обезкостен бут от сърна (около 2 кг), 3 лъжици кисела сметана, сол
марината: айран или кисело мляко, мащерка, розмарин, сушен лук, сушен чесън - общо една лъжица от всички сушени подправки, или марината от оцет и червено вино (1/4 л винен оцет, 1/2 л червено вино, 1 дафинов лист, 4 зрънца
черен пипер, 1 счукана скилидка чесън, 1 лъжичка мащерка, 2 лъжици ситно нарязана целина , 1 лъжица захар, 1 стрък праз, нарязан на парченца )

Приготвяне:
Налагаме бута за няколко часа в едната или другата марината Изваждаме месото, посушаваме го с хартиена салфетка и го закрепваме в уравновесено положение на шиша. Според големината на бута печенето продължава от един до два часа. В самия край намазваме месото с кисела сметана и печем още 5 минути. Посоляваме накрая.


Карета от еленово месо

Съставки:
4 карета от еленово месо (по 150—200 г), олио за намазване, сол
марината: 4 лъжици олио, 6 лъжици винен оцет, щипка мащерка, щипка черен пипер, щипка розмарин, 1 ситно нарязана глава лук

Приготвяне:
Налагаме каретата 6 - 8 часа в маринатата, приготвена от изброените продукти. Обръщаме порциите от време на време. Подсушаваме маринованите карета, намазваме ги с олио и ги печем по 6 минути от всяка страна върху много гореща скара, предварително намазана с олио. Често поливаме месото с остатъка от маринатата. Накрая леко посоляваме.
Гарнитура: тестени топки или картофени кнедлики, боровинки в задушени половинки ябълки или круши, задушени зеленчуци или зелена салата.


Ловджийско мезе

Съставки:
250 г бонфиле от елен , гъби за гарнитура
за маринатата:
сокът от 1/2 лимон , 2 с. л. олио , 1 щипка ливадска мерудия , 1 щипка черен пипер , 1 щипка мащерка ,1 щипка риган , 1 щипка сол
за соса:
50 г бекон , 20 г краве масло , 50 мл готов тъмен сос , 1 шепа трънкосливки , 1 скилидка чесън , 2 с. л. олио

Приготвяне:
Сокът от лимон, олиото и подправките за маринатата се смесват в подходящ съд. Месото се оставя да престои в приготвената марината около 1 час.Беконът се нарязва на малки кубчета. Олиото се загрява, в него се слагат маслото и скилидката чесън. След минута скилидката се изважда, сипва се беконът и се запържва. Налива се тъмният сос, сипват се трънкосливките, кипва се и се сваля от котлона.Маринованото месо се нарязва на тънки ленти и се пържи в загретите олио и масло. Гъбите се нарязват на филийки и се изпичат на сух тиган.Готовото месо се сервира в порционна чиния, залива се със соса и се гарнира с гъбите.


Заек по ловджийски

Съставки:
1 заек , 1 кг лук , 200 г бекон , 200 г гъби , 150 г маслини , 100 мл бяло вино , 100 мл олио , 7 - 8 червени чушки , 3 - 4 кисели краставички , 2 моркова , 1 глава чесън , 1/2 връзка магданоз , 10 зърна черен пипер , 3 дафинови листа , 1 с. л. доматено пюре , 1 с. л. лютеница , сол на вкус
за маринатата:
400 мл вода , 200 мл вино , 200 мл оцет , 1 с. л. брашно

Приготвяне:
Продуктите за маринатата се смесват. Заекът се маринова 12 часа. След това се разделя на порционни парчета, които се пържат в нагорещено олио до златисто. Слагат се в глинен гювеч. Лукът се нарязва наедро и се задушава в нагорещено олио. Прехвърля се в гювеча. Морковите и чушките се нарязват на тънки жулиени, а гъбите, краставичките, чесънът и беконът – наедро. Морковите се задушават, след което заедно с останалите продукти се слагат в гювеча. Брашното се запържва. Разрежда се с виното, слагат се доматеното пюре и лютеницата, разбърква се. Сместа се прехвърля в гювеча. Прибавят се маслините, черният пипер и дафиновите листа. Налива се около 1/2 л вода (колкото да покрие продуктите в гювеча), посолява се, слага се нарязаният наситно магданоз. Запечатва се с тесто и се пече около 1 – 1 1/2 часа при умерена температура.


Еленова плешка с вино

Съставки:
1 кг еленова плешка, 4 лъжици портвайн, 2 лъжици винен оцет, 2 лъжици олио, 2 малки глави лук, 100 г сланина, 40 г масло, черен пипер, сол, брашно

Приготвяне:
Увиваме почистената еленова плешка на руло и я завързваме с бял конец, заливаме с марината от виното, олиото и оцета и я оставяме да престои един ден на студено. Подсушаваме месото, овалваме в брашно и го поставяме в малка тенджера. Покриваме месото с лука, нарязан на филийки, над който подреждаме тънки парченца сланина, заливаме с маринатата, посоляваме, поръсваме черен пипер, покриваме с хартия, намазана с масло, захлупваме с похлупак и печем в много слаба фурна до омекване. Поднасяме месото съвсем горещо. Подходяща гарнитура са зрънцата на френско грозде от желе или друг кисел компот .


Бут от сърна на шиш

Съставки:
1 обезкостен бут от сърна (около 2 кг), 3 лъжици кисела сметана, сол
марината: айран или кисело мляко, мащерка, розмарин, сушен лук, сушен чесън - общо една лъжица от всички сушени подправки, или марината от оцет и червено вино (1/4 л винен оцет, 1/2 л червено вино, 1 дафинов лист, 4 зрънца
черен пипер, 1 счукана скилидка чесън, 1 лъжичка мащерка, 2 лъжици ситно нарязана целина , 1 лъжица захар, 1 стрък праз, нарязан на парченца )

Приготвяне:
Налагаме бута за няколко часа в едната или другата марината Изваждаме месото, посушаваме го с хартиена салфетка и го закрепваме в уравновесено положение на шиша. Според големината на бута печенето продължава от един до два часа. В самия край намазваме месото с кисела сметана и печем още 5 минути. Посоляваме накрая.


Глиган

Съставки:
1 кг месо от глиган, 50 г сланина, 40 г брашно, 1 лъжица вино, 1 лъжица оцет, 1 глава лук, месен бульон, магданоз, зрънца черен пипер, девесил, горчица, сол, уорчъстърски сос
Марината: 1/2 л вода, 1/16 л оцет, вино, парченце морков, 1/4 целина, 1/2 корен магданоз, 1 голяма глава лук, 2 дафинови листа, черен пипер на зрънца, хвойна, мащерка, 1 карамфилче, парченце лимонова кора

Приготвяне:
Приготвяне на маринатата: Варим дадените продукти четвърт час, оставяме да изстинат и съвсем студени ги наливаме върху месото, което трябва да бъде изцяло потопено, затова е по-добре месото да се кисне в тесен съд.

Налагаме добре почистеното месо няколко дни в маринатата. Изваждаме месото, прибавяме зеленчуците от маринатата, подправките, малко вода и част от маринатата, посоляваме и задушаваме. Пържим ситно нарязаната сланина, прибавяме брашното, изпържваме, разреждаме с бульона от месото и соса от задушения глиган, прибавяме виното, 1 лъжица оцет, ситно нарязан лук, смлян черен пипер, нарязан магданоз и девесил, горчицата, уорчъстърския сос. Варим половин час и пасираме. Нарязваме месото на парчета, заливаме с горещ сос
и поднасяме с боровинки и леща върху сланина или с тестени кнедли.


Глиганче на шиш

Съставки:
1 гръбнак от малко глиганче (около 1 1/2 кг), олио, няколко големи, но тънки парчета сланина, сол
марината: 1/4 л винен оцет, 1/2 л червено вино, 1 дафинов лист, 4 зрънца
черен пипер, 1 счукана скилидка чесън, 1 лъжичка мащерка, 2 лъжици ситно нарязана целина (може и стерилизирана), 1 лъжица захар, 1 стрък праз, нарязан на парченца

Приготвяне:
Смесваме изброените продукти и правим марината, в която поставяме месото, което обръщаме от време на време. Оставяме го да престои най-малко 2 часа, но е най-добре да се маринова 24 часа. Подсушаваме гръбнака и го закрепваме на намазания с олио шиш така, че да бъде в уравновесено положение. Увиваме месото със сланината, като я закрепваме с дебел конец, след което намазваме така приготвеното месо с олио. Поставяме шиша в сгорещения грил и печем около 60—80 минути. Посоляваме след завършване на печенето. Преди да го нарежем, изчакваме още 6 - 8 минути, за да не изтече сокът от месото.

Задушен глиган
Съставки:
1 кг филе от глиган (телешко) , 150 мл олио , 1 глава лук , 1/4 глава целина , 1 в. ч. бяло вино , 7–8 скилидки чесън , 2 с. л. доматено пюре , 1 с. л. червен пипер , 1 ч. л. чубрица , 1 дафинов лист , сол и черен пипер на вкус
за маринатата:
2–3 с. л. оцет , 1/3 глава лук , 1 дафинов лист , 10–15 зърна черен пипер

Приготвяне:
Маринатата се приготвя, като в купа с 500 мл вода се слагат оцетът, нарязаният на шайби лук, дафиновият лист и зърната черен пипер. Месото се реже на филии, накисва се в приготвената марината и се оставя да престои около 12 часа.Маринованото месо се изцежда и се попива със салфетка. Запържва се в сгорещеното олио, колкото да получи коричка (3–5 минути от всяка страна), и се прехвърля в чиния. Лукът и целината се режат на много ситно, а морковите се настъргват. В мазнината от пърженото месо за 1–2 минути се запържва лукът, прибавят се морковите и целината и се запържва още 2–3 минути. Добавя се едро нарязаният чесън, разбърква се и се овкусява с червения пипер. Отново се разбърква и се слагат доматеното пюре, останалите подправки и запърженото месо.Залива се с 200 мл гореща вода и се оставя да ври на тих огън около час и половина. 

 ПЪРВИЧНА ОБРАБОТКА НА ДИВЕЧА


Улова е успешен, и това е супер. Както и да е, вашата работа не е свършила докато не обработите дивеча и той не е вече във фризера. 

image
Животно което сте убили е на земята. Доближете се до него от отзад, с пушка подготвена за изстрел. Уверете се че животното е напълно умряло преди да оставите оръжието настрана.
image 
Време е да разпорим и почистим улова. Като за начало претърколете животното с корема нагоре, ако е възможно.

image

Първите рязания трябва да махнат пенисът на животниото и скротума, ако има такива.

image

Направете разрез като започнете от ануса по цялото протежение на животното, до края. Внимавайте да не не задълбавате твърде много за да не продупчите стомаха.

image

Използвайте свободната си ръка за да придържате стомаха докато правите разреза. Внимавайте да не се порежете!

image

След това обърнете животното на една страна, под стомаха потърсете тъканите които държат ограните и червата и ги отрежете.

image

Ако е необходимо завъртете животното на другата страна и повторете процедурата докате не освободите всичко.

image

Трябва да сте се убедил че сте отделили вътрешностите от областта на гръбнака.

image 

Бръкнете във вътрешноста на животното и извадете всички черва и органи.

image

Доберете се възможно най-навътре в гръдната област, до началото на трахеята и я отрежете.  След това махнете останалите органи като език, сърце и черен дроб.  Ако сте ришили да си правите трофей, добре е да отрежете главата до началото на рибиците.


image

Сега вашия улов трябва да е почистен и готов за транспортиране. Когато изкарате животното от гората го окачете на подходящо място за да се изтече остатъка от кръвта, докато подготовяте дивеча за фризера или тигана. ;-)

***

След отстрела е важна обработката на отстреляния дивеч. От нея зависи какъв ще бъде вкусът на месото и което е още по-важно - дали консумацията му няма да бъде опасна за здравето на хората. Първичната обработка на отстреляния дивеч се извършва на терена. Тя е различна при отделните видове животни. Независимо от тази специфика, първичната обработка може да се разгледа по групи дивеч.

Първична обработка на птици
У нас няма практика отстреляните птици да се подлагат на първична обработка непосредствено след отстрела. Обикновено тези, които са отстреляни в началото на ловния излет, се носят почти целия ден и едва вечерта се оработват в дома на ловеца. Особено в топлите дни, веднага след отстрела в коремната кухина започват гнилостни процеси. Червата и вътрешните органи се подуват, вмирисват и започват да влияят на месото след първите 30 минута след отстрела. Така не само се влошават качествата му, но и може да стане и опасно за консумация.
Първичната обработка на птиците на терена е много лека. С предварително подготвена малка кукичка от тънко дръвце, с дължина на дръжката не повече от 15 см, се изваждат червата на птицата, без да се отваря коремната кухина. За целта кукичката се вкарва 4-5 см в клоаката (ануса) на птицата и се завърта леко с цел да се забие в червото, без да го разкъса, след което се издърпва плавно навън. След тази процедура веча с ръка издърпваме внимателно червата навън и ги отстраняваме от тялото. Останалата обработка на птицата се извършва вкъщи.

Първична обработка на едър дивеч
В зависимост от решението на стопанина на дивеча за реализацията на месото на отстреляния дивеч, първичната обработка на терена се извършва по два начина - без одиране на трупа и с одиране и разфасовка на месото.
При дивата свиня и сърната месото на отстреляните животни най-често се разпределя между ловците, поради което обработката в случая включва и одирането и разфасоването. Практиката у нас е това да се прави на терена след приключването на лова или на друго място - ловна хижа, касапница и т.н.
При едрия дивеч нежеланите процеси в коремната кухина се развиват още по-бързо. Затова и опасността от силно влошаване на качеството на месото е много по-реална. Много по-реална е и възможността във вътрешните органи и в месото да се развие и опасна бактериална фауна. Затова при първичната му обработка се ръководим от редица важни правила.
На задължителна обработка само няколко минути след от-стрела се подлагат мъжките животни. Това е особено важно за елените и дивите свине, на които се ловува през и около брачния им период. Това се прави, защото острата миризма от секретите на половите органи веднага след отстрела им преминава и в месото. За да се избегне това, веднага на отстреляните животни се отстраняват семенниците и семепроводите, включително и половият член.
Следващата задължителна обработка е изкормянето. Колкото по-рано се изкорми отстреляният дивеч, толкова по-добре. Особено в горещите месеци това трябва да се прави веднага след отстрела им. След изваждане на вътрешните органи те се оглеждат внимателно за видими промени. Изменението в цвета им и образуването на допълнителна тъкан под формата на струпей е индикация за заболяване. От всички видове едър дивеч, включително и от животните без видими промени на вътрешните органи се вземат проби за изследване. Отрязват се парчета от черния дроб, бъбрека, сърцето, далака. При дивата свиня, язовеца и мечката задължително се вземат проби и от диафрагмата и дъвкателните мускули на бузите за изследване за трихинелоза. Всички проби се поставят в отделни пликчета, завързват се и се слагат в общ плик. Той се надписва с номера на марката на животното и се дава за изследване. Едва след изследването и изказано положително мнение за годността на месото за консумация от компетентните ветеринарномедицински органи то може да се ползва.
След изкормянето на терена, коремната кухина се подсушава с кърпа и трупът се оставя на сянка до транспортирането му и по-нататъшната му обработка. След вземане на пробите вътрешните органи се заравят дълбоко в земята. В никакъв случай не се дават на кучетата.
Дивечът, чието месо ще се предоставя на пазара, се съхранява трупно в хладилни камери. Препоръчва се трупът да влезе в камерата до 6 часа след отстела.
Обработка на хищници
Кожите на хищниците са ценен ловен трофей. Почти на всички видове хищници, разрешени за отстрел, кожите им могат да се ползват и като суровина в кожухарската индустрия. Затова и тяхната обработка трябва да отговаря на определени изисквания. От друга страна, поради наличието на много опасни и за човека болести по хищниците, и преди всичко на бяс, с тях трябва да се работи много внимателно. Правилно е във всеки ловен колектив да има поне един ловец, който да е ваксинирай срещу бяс, и той да обработва кожите. Тази практика се прилага в много страни.
Най-добре е одирането на хищника да става на терена веднага след отстрела му. Пренасянето и транспортирането му е сравнително опасно. Хищниците се дерат по два начина - с разрязване на кожата от долната устна до върха на опашката, като разрезът минава през средата на долната част на тялото, и на толум. На толум се дерат дребните хищници и в случаите, когато кожата няма да се ползва като ловен трофей. У нас мечката, вълкът, чакалът и язовецът се дерат с разрез, а останалите хищници - на толум.
При одирането на трофейните кожи е много важен разрезът отвътре на краката, свързващ се с надлъжния разрез. От него зависи каква ще бъде ширината на кожата, а това влияе върху оценката й. Затова и практиката е, тази дейност да извършва най-опитният ловец. Особено внимателно се одират пръстите на краката, за да се запазят ноктите на хищника.
При одирането на толум кожата не се разрязва по корема, а се сваля от тялото. За целта се прави разрез отвътре на задните крака към ануса, след което се одира основата на опашката, за да може да се изтегли опашната кост. Отворената вече кожа в задната част на тялото позволява кожата да се „съблече" надолу, като предните крака, шията и главата не се разрязват. И тук особено внимателно се одират пръстите и муцуната на хищника.
Тялото на одрания хищник се заравя дълбоко. Когато се отваря коремната кухина, за да се види храната му, заравянето трябва да е още по-дълбоко.
При одиране на терена кожата се сгъва така, че вътрешната й част да не ляга никъде върху козината. При пристигане в дома ловеца осолява обилно кожата, одрана с разрез, а тази на толум разпъва за сушене на специална разпонка. Осолените трофейни кожи се предават възможно най-бързо за по-нататъшна обработка - щавене.

Предпазни мерки за работа
При работа с отстреляния дивеч и особено с хищници и намерени трупове трябва да се съблюдават строги правила за безопасност, които да предпазват не само хората, но и да елиминират възможността за заразяване на местообитанията и свободно живеещия дивеч. Правилата за безопасност при първичната обработка бяха разгледани вече по-горе. Тук ще посочим само правилата за боравене с намерени в природата трупове, с оглед недопускане на заразяване.
Свободно живеещият дивеч страда от много болести и естествените загуби от тях не са малко. Това е и причината ловците често да намират в природата трупове на умрели животни. Причината за тяхната смърт е винаги неизвестна, поради което и предпазните мерки при боравене с тях се съблюдават стриктно.
С намерени трупове се работи задължително с предпазни ръкавици. Пресният труп, без всякакви признаци за разлагане се взема, поставя се в чувал, който се завързва здраво и се изпраща за изследване.
Разложени трупове не се влачат, за да се поставят на друго „по-безопасно място", а се унищожават и заравят на място. Това става, като до тях се издълбава дълбока дупка. Те се обръщат в нея, заливат се с лесно запалима течност и се изгарят, след което се заравят. Пръстта се трамбува добре и отгоре по възможност се поставя голям и тежък камък, за да не се изрови от хищници.
Намерените трупове на умрели животни са сигурно указание, че в региона има опасно заболяване, което трябва да се изясни, и да се вземат мерки за ликвидирането му. Подценяването на това, както и подминаването на труповете на умрелите животни е израз на незадоволителната работа на ловния стопанин и една от причините за малките запаси на дивеча в ловния му район.





Тагове:   месо,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358288
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11262