Прочетен: 4361 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 01.04.2009 18:55
Цуреки е гръцкият козунак
Традиционният великденски хляб в Гърция се нарича цуреки. Той се приготвя винаги на Велики петък. В средата му се поставя червено яйце, което символизира кръвта на Христос. За приготвянето на хляба са необходими: 2,5 кг брашно, 1 с. л. сол, 4 пакетчета мая, разтворени в топла вода, 10 яйца, разбити със захар, 2 пакета масло, разтопени в мляко, 1 ч. л. бахар, 1 ч. л. анасон, 3 жълтъка, 1/3 ч. ч. сусам, 5 твърдо сварени червени яйца. Бахарът и анасонът се варят във вода. Брашното и солта се поставят в голяма купа, като в средата се прави "кладенче". Там се изсипват жълтъците и яйцата, разбити предварително със захар и мляко. Прибавя се разтопеното масло, бахарът и анасонът и всичко се разбърква с ръце. Тестото се меси, докато стане меко. Готовото тесто се поставя в тава и отгоре се намазва с масло. Оставя се да втаса на топло. Преди да се изпече, от него се правят малки кръгли хлебчета, като в средата се поставят боядисаните яйца. Отгоре се намазват с жълтък и се поръсват със сусам. Хлябът се пече около 45 минути при температура 350 градуса.
3 яйца
500 г брашно
40 г прясна или 20 г суха мая
100 г захар
100 г краве масло
настърганата кора на 1 портокал
1/2ч.л. сол
1 ч.л. анасон
1 жълтък
50 г сусам
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Разтворете маята с 1 с.л. захар и 6 с.л. топла вода и малко брашно на гъста паста и оставете на топло място за около 30 минути да шупне(ако използвате суха мая, следвайте указанията за употреба). Сипете брашното в голяма купа, направете кладенче в средата , добавете шупналата мая, разтопеното масло, настърганата портокалова кора, останалата захар, 3 яйца, солта и анасона и замесете тестото. Омесете добре върху набрашнена повърхности, поставете в купа, покрийте с платнена кърпа и оставете на топло място да втаса (да увеличи двойно обема си), минимум за един час.
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с олио тавичка за печене. Извадете тестото от купата и отново омесете върху набрашнена повърхост. Отделете 2/3от тестото, оформете на продълговата пита. Останалото тесто разделете на 4 части и оформете 30 см рула от всяко парче. Оформете две по две на плитка.
Леко сплескайте краищата на питата и заобиколете с плитките. Разбийте жълтъка с 1 с.л. вода и намажете питата с поръсете със сусама. Оставете на топло за 20 минути да втаса отново.
Направете 5 кръгли вдълбнатини в питата и поставете в тях червените яйца. Сложете във фурната и печете около 35-40 минути. Публикувана на: 20-04-2003
Поздрави за вкусните постинги!
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии