Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.04.2009 15:23 - Какво може да ни спаси от рак на стомаха? Хрупкава салата с броколи и сусам
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 4784 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 14.04.2009 15:24


Какво може да ни спаси от рак на стомаха? image

Ползите от броколите се оказват все повече

Бейби броколите предпазват от рак на стомаха

 

Яденето на 70 грама бейби броколи дневно в продължение на два месеца може да ни защити от разпространен микроорганизъм в стомаха, свързан с гастрита, язвата, и дори с рака на стомаха, според японски учени, предаде Ройтерс.

Пресните броколи съдържат голямо количество сулфорафан, естествен биохимикал, който вероятно отключва производството на ензими в стомаха, които ни защитават от увреждащи ДНК химикали и възпаления. В статия, публикувана в списание "Cancer Prevention Research" учените твърдят, че яденето на 70 грама бейби броколи на ден може да ни предпази от сериозни проблеми със здравето. "Открихме храна която, поемана редовно, може потенциално да има ефект върху причинителите на много стомашни проблеми и дори да помага за предотвратяване на рака на стомаха", пише Джед Фахи, биохимик по храните в центъра "Lewis B. and Dorothy Cullman" към Медицинското училище на Университета "Джон Хопкинс".

От дълго време е известно, че сулфорафанът е мощен антибиотик срещу хеликобактер пилори, бактерията-причинител на гастрит, язва и на рака на стомаха. Но това е първото изследване, което показва ефектите от това съединение върху хора. Учените са установили, че съдържанието му в малките растения са много по-високи, отколкото в класическите зрели броколи. По време на изследването, учените давали в продължение на два месеца на 25 души от Япония, инфектирани с Хелкобактер пилори по 70 грама бейби броколи дневно. На други 25 участници било давано същото количество растения, които не съдържат сулфорафан. При първата група се забелязали понижени нива на инфекции и възпаления, което кара учените да смятат, че подобен ефект съдържащата с в младите броколи съставка вероятно оказва и върху гастрита, язвата и рака на стомаха. Световната здравна организация е определила Хеликобактер пилори като карценогенна бактерия. Тя засяга почти половината от населението на планетата.

 

Източник: БГНЕС

 

Броколи Неразделна част от менюто на спортиста image Владимир Недков   Колко често консумирате броколи? Веднъж-два пъти седмично? По-често, отколкото краставици? Предлагам Ви да изхвърлите краставицата от диетата си и да заложите на броколито. То има по-голямо съдържание на протеин, витамини и влакна и е близо два пъти по-засищащо. imageКратка история на броколито

Броколито е култивирано за пръв път в Италия още от времето на Римската империя. Смята се, че е селектирано и развито като зеленчук от дивото зеле, внесенo в Империята от пътешестващи търговци от Мала Азия. Във Франция, броколито било внесено от Катерина Медичи.

Думата "броколи" (broccoli), произлиза от латинската дума "bracchium", която днес се превежда като "разклонение" или "ръка". Без съмнение наименованието идва от разклонената форма на стеблото. 

Видове броколи
 

Обикновено зелено, броколито може да бъде също бяло или лилаво. Сред разновидностите на броколито е карфиолното броколи, което силно напомня за карфиола и брокоцветното броколи, което е кръстоска между броколи и карфиол. Различните сортове броколи, имат различно разклонени стъбла, дължината им често варира в тегловна част, спрямо големината и броя на цветчетата (цветната част).   

Видове продукти от броколи
 

Броколи може да закупите в прясно или замразено състояние. Обикновено замразеното е на глави или нарязано на парчета с различна големина. 

Хранителен състав на броколито

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр:

Продукт вода в %
 
ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр  фибри/гр
Броколи
 
90.7 28
 
3 0.35 5.25 0  - 3
  • богатo е на витамините: витамини С, В5, В9 и про-витамин А
  • богатo е на минералите: желязо, фосфор, магнезий и калий
Как да изберем и как да съхраним броколито

Изберете броколи с твърдо стебло и цветчета, с равномерен зелен цвят. Избягвайте броколи с разрошени или цъфтящи цветчета или жълти отенъци. Листата трябва да бъдат тъмно зелени и прибрани към стеблото, а повърхността на последното следва да е гладка без наранявания. 

Броколито е много чувствителен към разваляне зеленчук. Старото броколи се познава по меките и спаружени листа, ронещите се отворени или пожълтели цветчета и втвърденото жилаво стебло. Прясното броколи, може да се запази до пет дни в хладилник, ако се постави сухо. Замразеното броколи може да се съхранява във фризер в продължение на година. 

Идеи за приготвяне на броколи

Сурово:

  • на дребни парчета  в салата
  • на резени в сандвич 

Варено:

  • леко сварено (вари се бързо, за около 5 до 10 минути, според температурата на
  • добре сварено на пюре

Печено:

  • на фурна в комбинация с меса и сирена
  • на скара (шиш в комбинация с меса и сирена)
  • на тиган като гарнитура на меса

Подправки:

  • сос бешмел
  • сос холъндайз
  • добре се понася с масло (ако последното се добави след сваряване)

Препоръчваме Ви да опитате Хрупкава салата с броколи и сусам

Идеи за по-здравословна кухня:
Не варете броколито в мазнина, така ще отнемете много от вкуса и витамините му! 

Диетолозите съветват да включите броколито в своето ежедневно меню, като ниско калорична храна богата на фибри и витамини, осигуряващи засищане и здраве.

Кулинарите съветват да не преварявате броколито. Най-вкусно е, когато е леко "алангле"!

Хрупкава салата с броколи и сусам image Владимир Недков  21.04.2007

* 300 гр броколи (най-добре дъглостеблесто)
  • 200 гр краставица
  • 15 гр белен сусам
  • 1/4 лимон
  • 2 ч.л. (10 мл студено пресован зехтин)
  • щипка сол на вкус

 

Броколито се накъсва/нарявзва на малки "цветчета" и се поставя в солена вода да заври. Ври не повече от 7 минути (вади се леко твърдо), прецежда се и зе поставя в хладка вода. Краставицата се нарязва на къси дебели лентички. Вече изстиналото броколи се смесва с парчетата краставица в дълбока купа, поръсва се с беления сусам, зехтин, лимон и сол на вкус. Ястието има умерено съдържание на мазнини, непълноценни белтъци от еднороден произход и бавни въглехирати. Мазнините спомагат за цялостно смилане на белтъка в храната, задържайки я по-дълго в стомаха, бавните въглехирати гарантират плавно наливзане на гликоза в кръвта. Ястието е подходящо за гарнитура на нискомаслени високопротеинови ястия - риба, месо, нискомаслено сирене, нискомаслени омлети и др.

От изброеното до тук следва, че ястието е подходящо за консумация към основно ястие на обяд или ранна вечеря от тежки атлети с бавен метаболизъм или като обяд, следобедна закуска, ранна или късна вечеря при атлети с умерен и бърз тип метаболизъм.
 


Тагове:   здраве,   броколи,


Гласувай:
1



1. mmmmmmmmm - Моето
01.05.2009 09:12
семейство сме му големи почитатели.Приготвям го като салата и ястие.Прекрасно е,а се оказа имного полезно:)
Благодаря!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2375769
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11340