Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.07.2009 07:20 - На фокус - Знаем ли какво ядем
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2795 Коментари: 0 Гласове:
0



Знаем ли какво ядем

Камелия Цветанова
01 Юли 2009

Какво означава кодът "Е", изписан върху опаковките на храните, и какви опасности се крият зад тази буква

 

image
2009

Снимка Интернет

 

Върху опаковките на храните има кодове, обозначени като "Е", и трицифрено число, а повечето потребители не подозират какво се крие зад тях. Едва ли някой би искал да си купи бонбони, в които има стрити насекоми, но  истината е, че го е правил и без да разбере дори. Причината за това е, че в съдържанието на някои захарни изделия, сред които и детските близалки, е посочен оцветител с

код Е 120, чийто произход e именно от насекоми.

Списъкът на съставките на храните често включва поредица от "Е"-та, зад които понякога се крият рискови за здравето вещества. С буквата "Е", последвана от трицифрено число, в Европейския съюз се обозначават технологичните добавки, известни още като адитиви. Много от тях доскоро са били с органичен произход, но сега повечето са синтетични, тъй като производството им е по-лесно. В различните страни по света има различни норми за добавките, означени с "Е". В отделни страни,  включително и от Европейския съюз, някои са направо забранени, в други - разрешени в точно определено количество. Лекарите ни предупреждават да внимаваме, когато пазаруваме, защото повечето използвани у нас оцветители за храни и подсладители се оказват забранени в много други страни и дори някъде заклеймявани като опасни. На опаковките пък производителите спестяват изпълнението на наредбите и отбелязват само кода на добавките, без да уточнят дали зад него стои оцветител, консервант или подобрител.

Ангажимент на ХЕИ е да следи за добавките в храните

но никога не е сигурно дали това се е случило на практика. Потребителят се обърква, защото не знае какво се крие под различните наименования или цифрови означения. Човек може да е алергичен към субстанция, която съкращението обозначава, но това не е изрично упоменато. Храни, представени за вегетариански, биха могли да съдържат вещества с животински произход, маскирани зад означания като Е 101, Е 161, Е 631.
От Е 100 до Е 182 добавките са оцветители. Те се използват в разтворими и "натурални" сокове, сладкиши, соленки, снаксове, чипс, пуканки и царевични пръчици. Почти всички чипсове, снаксове и солети с вкус на бекон или на пиле са пълни с оцветители и овкусители. Тези оцветители може да се произвеждат от стрити насекоми, животински кости, хрущяли, козина, пера.
Добавените консерванти в готовите храни имат за цел да удължат трайността на продукта. Бензоатите, сулфитите, нитратите и нитритите са добре известни с това, че предизвикват астма у някои деца. Кожните обриви и стомашно-чревните проблеми също се свързват с консервантите.
Най-разпространени сред консервантите са нитритите, които се използват за съхранение на месо и месни произведения, съдържат се в колбасите. Твърди се, че повишават риска от рак. Затова за съдържанието на консерванти в храните има строго определени максимално допустими норми, които обаче не се следят внимателно в България. Съдържат се в каймата и сушените колбаси.
Сулфитите и бензоатите са консерванти за плодове, зеленчуци, безалкохолни, пюрета, зеленчукови консерви, натуралните сокове в кутии и др. За тях се изреждат цял ред възможни алергични реакции или ефекти върху здравето. 
С индекс Е 621 се обозначава мононатриевият глутамат (изписват го и като натриев глутамат), който се използва активно за овкусяване на храната в супите на прах, в бульоните на кубчета, в чипсовете, снаксовете, в различните подправки, соевите сосове, сосовете за месо. Особено е разпространен в китайската кухня и неслучайно се говори за синдром на китайския ресторант, който се изразява в това, че на някои хора им прилошава от китайската храна, получават чревни разстройства или алергични реакции. Слагат го дори заедно със солта в пуканките и печените ядки. Лекарите обаче са категорични, че

 Е 621 е токсичен и причинява главоболие, чревни разстройства и кожни проблеми

Смята се, че подсладителите са невинни, но това не отговаря съвсем на истината. Например добавката Е 951 - аспартан, която се използва при производството на газираните напитки и разтворимите хапчета при много честа консумация на продукти, в които я има, води до главоболие, нарушаване на обмяната на веществата и пристрастяване, отключва болести като мозъчни тумори, мултипленна склероза, епилепсия.
Азо-оцветителите са спорни. Повечето от тях притежават Е-номер, даден им от ЕС, което означава, че се смятат за безопасни за употреба. Много от тях обаче са забранени от други страни като САЩ, Япония и скандинавските страни, защото има сведения, че могат да предизвикат астма, кожни обриви, хрема и да са отговорни за хиперактивност при някои деца.
В страните от Стара Европа потребителите вече са се приучили да следят за Е-индекси. По тази причина някои производители започнаха да изписват в съдържанието на продуктите цялото технологично име на добавките вместо Е-индексите. Обозначенията "E211, Е220, Е249" например стават "натриев бензоат, серен диоксид, калиев нитрит" и вниманието на загрижените потребители отново е приспано.

Къде дебнат опасностите:

E102 Татразин - оцветител, използва се в безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, снаксове, консервирана риба, готови супи; предполага се, че може да предизвика астматични атаки, обриви при деца; забранен е в Норвегия и Австрия.

E110 Сънсет жълто - оцветител, синтетичен, използва се в тестени изделия, сладкиши, сладолед, напитки и консервирана риба;  води до обриви, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия и Финландия.

E123 Амарант - оцветител, използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира екземи и хиперактивност, особено при астматици. Забранен в Норвегия и САЩ, употребата му е силно ограничена в Италия и Франция.

E151 Брилянтно черно - оцветител, дериват от въглен катран, използва се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

E210 Бензоева киселина - фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сирена, подправки, замразени храни; в козметиката и фармацията; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства.

E211 Натриев бензоат - използва се като антисептик, хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, има го и в млечни и месни продукти, в подправки, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.

Е216 Парабен - възможен алерген, може да предизвика хронично възпаление на кожата.

Е220 Серен диоксид - реагира с редица вещества, които се срещат в храните, като витамини, минерали, ензими и мастни киселини. Може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора със забавени бъбречни функции.

Е223 Натриев метабисулфит - широко използван консервант и антиоксидант. Може да предизвика пристъп на астма.

E226 Калциев сулфит - използван като консервант в сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета. Забранен в САЩ. Причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане.

Е249 Калиев нитрит - фиксатор на цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото и да доведе до учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца.

Е320 Бутихидроксианизол BHA - използван като консервант, особено в храни, богати на мазнини, в бонбони и в месни продукти. Смята се за канцерогенен.

Е954 Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли - имат канцерогенно действие, заради което са забранени в САЩ.

E951 Аспартам - изкуствен подсладител с протеинов произход, използван в напитки, снаксове, сладки, алкохол, десерти и др. Известен е под търговското име "Nutra Sweet", има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него. Забранен е в САЩ, но широко употребяван от българските производители - често се среща и в бозата.

Технологични добавки от животински произход:


Е120 Кохинил - извлича се от яйчен жълтък или изсушени насекоми, придава червен цвят на храните.

Е441 Желатин - произвежда се от животински кости, хрущяли и др. 

E542 Костен фосфат - произвежда се от смлени кости, може да се съдържа в сухата сметана за кафе. 
 
Е901 Пчелни восъци.
 
E904 Шеллак (Shellac) - извлича се от насекоми.

E913 Ланолин - добива се от овча вълна.

E920 L-цистеин - извлича се от животинска козина или от пера.

Е101 Рибофлавин, Рибофлавин 5-Фосфат - оцветител, естествено се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се при производството на маргарина.

Е161 Ксентофил - жълт растителен или животински пигмент. Използва се като оцветител в супи, колбаси, сосове, подправки, млечни продукти, десерти.

Е252 Калиев нитрат - естествено вещество, но по-често се произвежда синтетично от отпадъчен животински и растителен материал, използва се в пушените и готови меса, в наденици.

Добавката Е 951 - аспартан, която се използва при производството на газираните напитки и разтворимите хапчета, често води до главоболие, нарушаване на обмяната на веществата и дори "отключва" болести като мозъчни тумори, мултипленна склероза, епилепсия



Тагове:   на фокус,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2377203
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11345