Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
03.11.2009 05:58 - Кратък алкохолен пътеводител
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2073 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 03.11.2009 06:00


Кратък алкохолен пътеводител image

 

Помислете си колко пъти, намирайки се в чужда страна, сте искали да намерите подходящо питие. И когато сте поръчвали нещо познато, сте установявали, че неговият вкус е доста по-различен от този, с който сте свикнали у дома. А през това време местните жители са отпивали нещо по-различно, но за тях много приятно. Опитайте го и вие, за да можете после да разкажете на приятелите си за истинския вкус на шампанското от провинция Шампан, или да обсъждате разликите между шотландското и ирландското уиски, или да разказвате как в Кавказ правят домашно вино.   Япония Разбира се, саке. Истинското саке е с нисък алкохолен градус – всичко на всичко 20 градуса. Поднася се в особени керамични чаши. Така че, когато се завърнете у дома, можете спокойно да разказвате как сте изпили с приятел пет бутилки саке под вишната. Между другото пиенето на алкохол по японски – с минимално количество, води до бързо напиване. Има даже старинна студентска рецепта: бутилка бира се излива в чиния за супа и се пие с лъжица. Може да се напиеш от една бутилка.   Франция Франция и виното са неотделими. Изборът ви зависи от региона, в който се намирате. Например, парижани препоръчват на гостите си да пият шампанско или бордо. Ако попаднете в Прованс, тамошните жители ще ви препоръчат да пиете розово Cote de Provence или Bandol Rose. В Югоизточна Франция е най-добре да се пие червено вино от местните винопроизводители. Освен вино, във Франция е добре да се пият и коктейли. В Париж пийте екзотичните Long Island, Mai-Tai, Weng Weng. В Прованс традиционна силна напитка е пастисът (45-50) градуса, който се приготвя от анасон. Местните жители обикновено разреждат пастиса с вода в съотношение 50:50 и го пият с лед. На френското крайбрежие е много популярно пероке-пастис с ментов сироп и лед. Абсентът, един от символите на Франция, сега е забранен, но във френските Алпи за негов заместител се счита шартрьозът и женепът /50 – 60 градуса/. Те се продават свободно, но настоятелно се препоръчва да се разреждат. А в Париж все пак нелегално се продава абсент – на прозорците на местата, където това се прави, има малки надписи - напитка.   Ирландия Гинес, хиляда пъти Гинес. Никъде Гинес няма такава нежна кремова пяна с такъв вкус, както е в Ирландия, където е създаден за първи път. Той силно се отличава от бирата, която пием у дома или даже от бирата в Германия. Ирландският Гинес е по-мек и с по-богат вкус. Най-добрият Гинес може да се опита в Дъблин, в пивоварната. През 19 век там са го наливали безплатно.   Ако можете да пиете още нещо, освен Гинес, то това е уиски. Ирландия и Шотландия до днес спорят за това, кой е измислил уискито. Официалната версия гласи, че уискито, както и християнството, за първи път се е появило в Ирландия, благодарение на свети Патрик. И на практика веднага е преминало през пролива към приятелските шотландски племена. Ирландското уиски на вкус е по-меко от шотландското и е по-евтино. Впрочем, в Ирландия всичко е по-евтино. Уиски на острова добавят буквално във всичко. В това число и в кафето. Irish coffee - това е пределът на нежността. Представлява разбито мляко, кафе и уиски –любимата напитка на жените. Такова, каквото е и Baileys – но за разлика от истинския наливен Гинес, то Baileys може да се купи в Duty Free и да се донесе вкъщи.   Гърция Рецина - особен тип вино, което се съхранява в смолисти бъчви и има привкус на смола. Тези, на които рецината не е харесала, могат да пият обикновено местно вино – бяло Хатзимихали, червено Боутарис и Мавродафн –много сладко и силно вино от типа на портвайна. Гърците често пият узо – местна анасонова водка. От другите силни напитки може да се препоръча гръцката Метакса. Нейното качество е много по-добро, отколкото експортната.   Америка В Америка не трябва да се пие, а да се яде. Там не е прието да се пие. Е, може, но само у дома, сам със себе си. Не е добре да показвате на хората , че преди обяд можете да изпиете повече от две, три разредени с вода питиета – drink. Една доза drink съдържа 30 - 40 грама спирт. В пъбовете има още едно понятие – shot. Един shot – една унция (28,3 грама) нещо силно, например уиски, което е много по-лошо от шотландското. Тоест, ако в пъба си поръчате двойно уиски, на вас ще ви налеят само 60 грама. По - добре е да си вземете коктейли. Най-известният е „отвертка” – водка с портокалов сок. Най-популярният е Helloween- 30 грама уиски, 50 грама портокалов сок и 10 грама лимонов сок.   Италия Отворете си бутилка грапа. Прави се от джибри - остатъците от гроздето, след като са му взети соковете за вино. Получава се бренди, което понякога е със странен привкус и лек мирис на долнокачествена водка. Впрочем, ако се окажете в провинция Фази Баталия, то като грапа могат да ви поднесат очарователна златиста течност с твърде високо качество. В местните частни плантации гроздето се изстисква със специални меки преси и затова в остатъците за грапа остава много сок. След дестилацията продуктът много добре се пречиства и затова грапата се получава с достатъчно добър вкус. Пийте грапа, но само тогава, когато чудесното италианско вино вече не ви весели.   Чехия Бира, бира и още веднъж бира. Естествено, наливна. Цената не е висока, а качеството е много добро. Ако искате в пълна мяра да се насладите на тази напитка, отидете в някое ресторантче, в което имат собствена пивоварна. Не е трудно те да се намерят. Първо, такива неща се рекламират на входа, и второ, когато влезете, вътре можете да видите два гигантски затворени съда. Това е и натуралната пивоварна, построена в ресторанта. Малка, за нуждите на клиентите на заведението. Качеството на бирата в такива ресторантски пивоварни много често е по-високо, отколкото на обикновената фабрична бира.   Холандия Обикновената холандска напитка е бирата – местните сноби пият само Хайнекен. Но, ако се окажете в Амстердам, не си струва да пиете. В края на деня ще отидете, дори само и от любопитство – в кафешоп - специално кафене, където продават и пушат марихуана. В Холандия тя е легализирана. Ако пушите трева и пиете, ще се почувствате много зле. Местните жители презират глупавите туристи, които смесват алкохола с тревата. Използваните сортове хашиш и марихуана са твърде силни, за да се смесват и с алкохол. Затова, ако вече сте започнали да пиете, не пушете.   Финландия Освен стандартната екзотика от разнообразна водка, във Финландия има чудни ликьори: клюквен (от северно блатисто растение със зърнести кисели плодове), облепихов, Lakka Ligueur. Такива ликьори не правят никъде и си струва те да се опитат. В магазините на границата те струват 5 долара, а в самата Финландия – почти 15 долара. Алкохолът в Суоми е много скъп, така че се запасете по-отрано. Колко? Колкото е възможно – разрешено е по един литър на човек.

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2377650
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11345