Прочетен: 1689 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 03.11.2009 06:07
От незапомнени времена в Китай и Япония е прието да се яде с помощта на клечки, вместо с традиционните вилица, нож и лъжица. Когато похапвате традиционните за тези страни ястия, където и да било по света, също имате възможност да пробвате уменията си за боравене с дървените клечки.
Причините за използването на пръчиците на Изток са няколко.
Първо – удобство още от древни времена. Факт е, че не е нужно чужденецът или гостът да си носи прибори - клечици могат да се направят от почти всяко дърво, при това бързо и лесно. Дори и днес в Япония изхвърлят годишно над 25 милиарда чифта дървени пръчици за хранене - вероятността да отидете на гости някъде и да няма прибори за вас е почти невъзможна.
Второ – яденето с клечки е полезно – с помощта на пръчиците ще ядете точно толкова, колкото да се нахраните, особено докато усвоите умението да боравите с клечиците. Храненето с дървените пособия е добър метод за онези, които спазват диети, тъй като захватът на пръчиците е много малък и няма опасност да погълнете толкова много храна, колкото с пълна лъжица.
Трето – здравословно е, и това го твърдят не само китайските лекари. Специалистите в точковия масаж също потвърждават, че хората, които използват клечици за ядене, масажират около 40 жизненоважни точки по време на ядене, разположени на ръката. Лекарите в Япония пък установили, че децата, които по-рано започнат да се хранят с пръчици, се развиват по-бързо от връстниците си, които по-бавно от тях усвояват различни умения и до по-голяма възраст не са възприели традициите и културата на страната си.
Пръчиците за хранене имат и символично значение. Те се подаряват на младоженците с пожелание за съгласие и да бъдат неразделни по време на брачния си живот, а на децата – на стотния ден от раждането им, на ритуала „пита“, както е известен у нас, или в деня на „първото опитване на ориз“ - както е известен в Япония.
Пръчиците се правят от дърво, кост и дори от метал.
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии