Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
04.11.2009 15:41 - Димитровска яхния
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 3961 Коментари: 0 Гласове:
3



Димитровска яхния   image

СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

 

"На Димитровден (26 октомври), наричан още Митровден, предците ни приключвали със селскостопанската работа и сядали на богати трапези. На тях задължително присъствало овнешкото, яхния с петел или кокошка (в зависимост дали именникът е жена или мъж), печени ябълки и тиква.

Моят баща се казваше Димитър и беше традиция у дома за празника да се приготвя петел яхния. От него съм научил тази рецепта и го почитам с нея, макар че като градско чедо не я приготвям с петел -  Йордан Керелов от София, който управлява собствена малка фирма.

ПРОДУКТИ

1 пиле или само бутчета

2 глави кромид лук

1 главачесън

1-2 люти чушлета

50 гмасло (в оригинала е равни части масло и мас)

3 с.л.олио, 3 с.л. брашно, 2 с.л.доматено пюре, 1 пресендомат, магданоз, дафинов лист, червен и черен пипер, сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистената птица се нарязва на порции, които се запържват в по-голямата част от загрятата мазнина.

Изваждат се в отделен съд и в същата мазнина се задушават лукът и чесънът, нарязани на филийки. Добавя се доматеното пюре, което също се запържва. Слага се червеният пипер и се налива бульон или топла вода. В получения сос след кипването му се връщат парчетата месо и се добавят подправките, лютите чушлета и нарязаният на дребно домат.

След 10-ина минути ястието се прехвърля в тава и се пече в умерена фурна, докато остане на мазнина. Около 15 мин преди отстраняването му се прибавя леко запърженото в останалата мазнина брашно. При поднасянето яхнията се поръсва с дребно нарязан магданоз.

24 Часа



Тагове:   Димитровден,   пиле,   ястие,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2369765
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11322