СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА
ПРОДУКТИ
1 пакет кори за баница, но не от най-фините (400 г)
1 пакет локум или 2-3 кутии от малките
2-3 с.л. царевичен грис
5-6 с.л. захар
2 пак. канела
2 пълни водни чаши орехи
200 г масло
1 лимон
700 г захар
500 мл вода
3-4 пакетчета ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Орехите се мелят едро и смесват с посочените количества захар, грис и канела. Локумът се нарязва на дълги и тънки ивици. Става лесно, щом ножът се потапя в гореща вода при всяко рязане.
Вземат се по 3 броя листа, поръсва се по цялата кора с 4-5 лъжици от ореховата смес. В началото на кората се поставя фитилчето локум и се завива нестегнато на руло.
След като се наредят всички рула в тавата, режат се на по-къси парчета - 7-8 см дълги. Маслото се разтопява. Внимателно се налива в прорезите на така приготвената баклава. Пече се на 200° до зачервяване на корите. Изважда се и се охлажда.
Водата за сиропа се слага да заври със захарта. Кората на лимона се настъргва и отделя, а сокът се прибавя заедно с ванилиите към сиропа. Той се оставя да поври поне 10-15 мин и се охлажда. Залива се приготвената баклава, поръсват се настърганите лимонови кори и се завива със свежо фолио, за да може да поеме от сиропа. Оставя се да почине поне 12 ч. Най-добре се получава, ако се залее студена баклава със студен сироп, така корите не се разкашват.
КОЙ ГОТВИ
Пепа Стоева от Стара Загора е мебелен консултант, семейна, с две деца. "Обичаме много сладките неща. Едно от тях е баклавата. Както традиционната, така и тази с локум, която ядохме в Ямбол на гости на моя приятелка. Тя е потомка на бежанци от Одринска Тракия. Баклавата е традиционна за нашата трапеза на Бъдни вечер и коледните празници", пише Стоева.
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии