Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.12.2009 14:01 - Баклава с локум
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2696 Коментари: 0 Гласове:
2



Баклава с локум     image

СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА

 

 

ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница, но не от най-фините (400 г)

1 пакет локум или 2-3 кутии от малките

2-3 с.л. царевичен грис

5-6 с.л. захар

2 пак. канела

2 пълни водни чаши орехи

200 г масло

1 лимон

700 г захар

500 мл вода

3-4 пакетчета ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Орехите се мелят едро и смесват с посочените количества захар, грис и канела. Локумът се нарязва на дълги и тънки ивици. Става лесно, щом ножът се потапя в гореща вода при всяко рязане.

Вземат се по 3 броя листа, поръсва се по цялата кора с 4-5 лъжици от ореховата смес. В началото на кората се поставя фитилчето локум и се завива нестегнато на руло.

След като се наредят всички рула в тавата, режат се на по-къси парчета - 7-8 см дълги. Маслото се разтопява. Внимателно се налива в прорезите на така приготвената баклава. Пече се на 200° до зачервяване на корите. Изважда се и се охлажда.

Водата за сиропа се слага да заври със захарта. Кората на лимона се настъргва и отделя, а сокът се прибавя заедно с ванилиите към сиропа. Той се оставя да поври поне 10-15 мин и се охлажда. Залива се приготвената баклава, поръсват се настърганите лимонови кори и се завива със свежо фолио, за да може да поеме от сиропа. Оставя се да почине поне 12 ч. Най-добре се получава, ако се залее студена баклава със студен сироп, така корите не се разкашват.

КОЙ ГОТВИ

Пепа Стоева от Стара Загора е мебелен консултант, семейна, с две деца. "Обичаме много сладките неща. Едно от тях е баклавата. Както традиционната, така и тази с локум, която ядохме в Ямбол на гости на моя приятелка. Тя е потомка на бежанци от Одринска Тракия. Баклавата е традиционна за нашата трапеза на Бъдни вечер и коледните празници", пише Стоева.

 



Тагове:   десерт,   баклава,   локум,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358502
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11264