Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.12.2009 08:48 - Празнична трапеза за Бъдни вечер – последния ден за пост /първа част/
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2312 Коментари: 0 Гласове:
0



Бъдни вечер винаги е бил семеен празник, който е предшествал святата коледна нощ, в която се е родил Спасителя Човешки. По традиция тогава за последно се ядат само постни ястия. Това е последния ден от големите Коледни пости. Нека да видим какво традиционно може да срещнете или самите вие да сложите на трапезата за 24 декември.

 

Питка с паричка

Необходими продукти:image
1 кг брашно тип 500
15 г мая /едно кубче от живата мая /
1/2 ч.л. хлебна сода
10 г захар
40 мл олио
хладка вода
сол
паричка

Приготовление:
Размитата с малко топла вода мая се смесва със захарта и малко брашно, след което всичко това се разбърква и се оставя да втаса на топло място. Брашното се пресява два пъти, прави се на кладенче, в средата на което се сипва втасалата мая. После се прибавя солта и содата, сипва се и хладка вода и се замесва тесто. В края, когато тестото е придобило хомогенна и подходяща гъстота, потопят се ръцете в олио и за последно се премесва тестото. Слага се паричката в така омесеното тесто и се оформя питката, както трябва. С останалото олио се намазва тавичката, в която се слага питката да се пече. Преди да я сложите във фурната я оставете за 30-на минути на топло да втаса. Пече се в умерена фурна.

Украсена питка

Необходими продукти:image
Брашно 1 кг
2 с.л. захар
1 кубче мая
60 мл олио
1 ч.ч. вода
на върха на ножа сода бикарбонат
1 с.л. сол
 

Приготовление:
Захарта, маята и водата се разбъркват добре, след което се оставят да шупнат. Пресява се брашното заедно със солта и содата, след което в средата се изсипва шупналата мая. Тестото, което се омесва след това трябва да е средно твърдо. След достигане на гъстота се оставя да почине десет минути, за да стане по-еластично. От така втасалото тесто се отделя една част, колкото юмрук, което ще служи за украсата на питката. В самата питка се слагат паричка и дрян за благополучие, здраве и късмет и се оформя. После се покрива в кърпа и се оставя да втаса около Ѕ или един час, в зависимост от температурата, която се поддържа в стаята. От отделеното тесто се правят фигурки – агънца, елхички, къщичка, жито и др. и се залепят върху питката. Намазва се една тава с мазнина, вече втасалата пита се слага в нея и се пече на умерена фурна – около 170 градуса. Пет минути преди изваждането й от фурната се маже със смес от вода и олио.

Бъдни вечер,




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2369806
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11322