Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
31.03.2010 13:41 - Как да изберем хубав козунак за Великден
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 3146 Коментари: 0 Гласове:
9



Как да изберем хубав козунак за Великден Ако структурата му е гладка и се рони, значи великденският хляб е направен от миксове - прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти
  •  
image  Сладкарка пече козунаци за светлия христиански празник Хубавият козунак е на "конци" и е леко лепкав.

Ако структурата му е гладка и се рони, значи великденският хляб е направен от миксове - прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти, обяснява главен технолог в един от големите варненски фирми за хляб.

Козунакът, който не съдържа консерванти, има трайност 3-4 дни при нормална температура от 18 градуса.

Препоръчителната цена на дребно за 400-450 гр обикновен козунак, направен от естествени продукти, е около 2 лв., ако е с пълнеж - около 2,50, според председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в града Иво Бонев.

По думите му обаче не е изключено на пазара да се появят продукти с такъв грамаж на "срамната за производителя" цена от 70-80 ст.

Цената на сладкия хляб обаче не винаги е гарант за качество. Огромното предлагане би могло да затрудни гражданите в техния избор.
Оказва се например, че от четири козунака на различни производители, купени на приблизително една и съща цена, два са

приготвени от индустриални смеси

За докарване на хубав цвят някои производители си позволявали да влагат опасни и дори забранени добавки в своите изделия, предупреждават от бранша.

Е121 и Е123 са абсолютно забранени, а в списъка на опасните влизат още: Е103, Е105, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152 и Е155.

По данни на Бонев общо 350 хил. козунаци се консумират всяка година само в морската столица за четирите дни около Великден.

Козунакът е обреден хляб от обогатено тесто, в което има над 5% мазнина и повече захар. За първи път сладкият великденски хляб се появява у нас през 20-те години.

Самата дума има еквивалент в румънския език, но според някои козунакът идва от Русия.

В различните държави този сладкиш е различен - в Ирландия е под формата на кръст, във Франция пък се покрива с шоколад.


Тагове:   козунак,   Великден,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372418
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331