|
|
|
Тая година по Великден агнешкото щяло да стигне и до 30 лева. Не ми се вярва да я докараме дотам - крехкото месце ще се превърне в трапезна мечта, ако не като трюфела, то поне като черния хайвер. Не хващам вяра, защото и вестниците са като Бат"Бойко и министрите му - днес кажат едно, утре - друго. Речено е: "По-добре да ядеш сух хляб, отколкото агнешко печено с разправии". Тая година печатните издания са по-пестеливи с рецептите с агнешко, като да ги е хванал срам от кулинарните пиршества, които поощряваха щедро преди. Напук на думите на Спасителя: "Животът е повече от храната!" Някога първото агне се е колело на Гергьовден, а на Великден се предлагала птича гад - пиле, кокошка или петел. Ала традициите са за да се променят. Знае се, че да има агнета, трябва да има овце, а овцете у нас са на привършване. Всеки ден у нас се колят по сто овце. Не знам дали тук важи правилото на Петър Бочуков: От всяка овца саздърма не става. През 1984 г. тези представители на дребния добитък в България са наброявали 10 978 000, през 1995 г. са по-малко от 4 милиона, а сега са два, ама заедно с козите. Нашата майчица - Европейският съюз, няма да ни остави без агнешко, но се питам на каква цена. Най-голямата вече платихме - ликвидирането на скотовъдството. В Брюксел обаче нямат и хабер, че най-вкусните агнета се плодят в Източните Родопи и в Еленския Балкан, защото там пасат по-малко трева, повече билки. Знам го от сигурно място. Казал ми го е не кой да е, а Панайот Василев, основателят на "Родопа". А сега какво? "Насам, народе, на австралийското агнешко." |
Тодор Коруев
31 Март 2010, брой 75
skandalno.net
Великден ще бъде доста мрачен за безпаричния българин. Клепоухите зайчета, дървените пъстри яйца и тлъстите кокошки тази година няма да радват домовете на хората. Никой не иска да даде повече от 2 лв. за великденска дрънкулка, жалват се търговците.
„Само дребните пухкави пиленца от 1 лв. се продават. Хората нямат пари, криза е!” , споделя притеснена продавачка на площад „Славейков”. Минувачи току се спират да разгледат великденските украси, но скептично подминават. „Цял лев за тоя боклук”, измърморва жена на средна възраст и връща обратно жълтото пиле.
Прдължаваме разходката си и влизаме в кокетно магазинче. Звънчето на вратата стряска полузаспалата продавачка. Тя веднага грейва, че има клиент. Уви, разбира, че само идваме да поговорим. Жената все пак се държи любезно. Разказва, че продажбите изобщо не вървят. Дребните сувенирчета си намират купувачи. Но за по-големите няма. „Само им бършем праха”, споделя.
Решихме да видим как върви при продавачите на великденски бои и ваденки- все пак българинът обича да украсява яйцата за празника. „Най-евтината боя се харчи- другите не особено”, лаконично ни отговаря. Картинките също не вървят, но някои родители ги взимат заради децата- да се радват.
За да обобщим картината, от skandalno.net, запитахме и хората. Повечето разказаха, че тази година ще шарят яйцата по бабините начини- с памук, с кристали, восък. Някои дори отговориха, че изобщо няма да си играят, ами ще ги оставят само едноцветни. Попитахме и за традиционните великденски курабии. Мнозинството отговори, че ще си ги прави вкъщи- хем по-евтино ще излезе, хем по-голямо количество. По-младите ще разчитат на бабите и майките си. Не посмяхме да повдигнем въпроса за великденския заек- стана ни ясно, че тази година няма да присъства в домовете на хората. Skandalno.net
С пари или без пари, важното е в душите ни да е светло. ВИЖ ВИДЕОТО:
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии