Прочетен: 1219 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 09.03.2018 12:17
За никого не е изненада, че сръбската кухня е позната по света с популярните си местни деликатеси. От известните и у нас наденички и плескавици до разнообразни шишчета и кюфтета – определено няма да останете гладни ако посетите западната ни съседка!
Хлябът винаги е в изобилиеСтраната освен с мешана скара ще ви посрещне и с изобилие от хлебни изделия. Едни от най-предпочитаните хлебчета в страната са популярните питки със солен пълнеж. За плънката на хляба ви можете да избирате измежду сирене, картофи, гъби, спанак и разбира се – месо.
Подправките са ключовия елемент на всяко ястиеЗа всяка чуждестранна кухня чуваме, че тайната съставка винаги е някоя популярна в страната подправка. Ако търсите такава и в съседна Сърбия, можем да ви насочим към известната и в България, вегета. Сърбите обичат да добавят микса на почти всичко, което приготвят.
Присъствието на сметанатаАко в нашите заведения сме свикнали да ни предоставят допълнително кетчуп, майонеза и чеснов сос, то в Сърбия към комплекта можете да видите и сметана! Местните обичат да подправят ястията си с популярния „kajmak“, придавайки различен вкус на всяка храна.
Снимка: http://www.serbia.com/10-serbian-recipes-everybody-know/ Популярната медовинаКъм приятната скара и топлия хляб на сръбската трапеза можете да забележите и медовина – тяхната любима напитка. Небезизвестното медено вино представлява алкохолна напитка от мед и вода, получена чрез ферментация с дрожди. Различните видове медовина варират от газирана през сладка и полусладка напитка.
Сръбските ястия често съдържат лукСърбите обичат лука. Независимо дали се отнася за готвени ястия, салати или дори сандвичи, те са свикнали да добавят огромно количество нарязан лук към храната си. Подобно на българите, те също ядат зелен лук към допълнение към всяко подходящо ястие.
Турско кафе вместо еспресоАко искате да се насладите на чаша ароматно кафе по време на вашата екскурзия в Сърбия, то тогава се пригответе за силната напитка на местните. Сърбите приготвят турско кафе в джезве вместо да прибягват към популярното в цял свят еспресо.
Ракия с кафе за закускаАко попаднете на възрастни местни хора не се изненадвайте ако ви предложат да започнете деня си не просто с кафе, а и с ракия! Рецептата ви гарантира силен старт на деня и ще ви зареди с наистина много енергия! Дори и да се съгласите на местната традиция веднъж, не ви препоръчваме да прибягвате към напитката и на следващата сутрин.
Десертите с бишкоти са изключително разпространениМестните бисквити „Плазма“, които можете да оприличите на нашите бишкоти, присъстват в голяма част от сръбските десерти. Множество торти и разнообразни сладки изкушения с бишкоти ще ви очакват в десертното меню на много от сръбските ресторанти.
http://www.loyal-travel.com/blog/interesno/9-neshta-a-srabskata-kuhnia-7582.html
Белград 2010. Неочаквани снимките на хор...
Кой и защо създаде македонската нация
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии