Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
02.03.2019 16:09 - 3 мита за микровълновата, в които не трябва да вярвате
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 02.03.2019 16:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Знаете ли, че почти всеки дом в Америка има микровълнова печка? С течение на годините този стандартен домакински уред предизвиква много дебати. Някои твърдят, че микровълните убиват хранителни вещества във вашата храна - или по-лошо - те излъчват радиация. Други обаче казват, че микровълновата храна не създава сериозни рискове за здравето и за храната ви.

Как работят микровълните

Според актуализирана статия от Harvard Health Publishing, "Микровълновите печки готвят храна, използвайки вълни от енергия, които са подобни на радиовълните, но са по-кратки. Тези вълни са селективни и засягат предимно вода и други молекули, които са електрически асиметрични - единият край е положително зареден, а другият - отрицателно зареден. Микровълните карат тези молекули да вибрират и бързо изграждат топлинна енергия."

Освен това, Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че микровълновата технология се използва в много други индустрии, включително телевизионно разпространение, въздушна и морска навигация и клетъчни телефони.

Въпреки разпространението на домашните микровълни и свързаната с тях технология, все още има куп противоречиви гледни точки по този въпрос. И така, кой е прав? Или е възможно хората от двете страни на проблема да имат някакви особени познания?

Ето някои често срещани митове, за да разберете дали ядете вредна храна.

 image

Мит 1: Микровълновата убива хранителни вещества

В действителност, винаги когато храната се излага на топлина, хранителни вещества като витамин С, омега мастни киселини и някои антиоксиданти могат да бъдат загубени. Но това важи за готвенето като цяло, а не само когато използвате микровълнова печка.

 

Както се съобщава от СЗО, микровълновата предоставя безопасен начин да подготвите храна и тя ще запази същото ниво на хранителни вещества, както когато готвите на печката или във фурната.

Все пак не всеки продукт, като по дебело парче месо е добре да се приготви тук, защото ще се обработи по – трудно.  

Мит 2: Микровълновата увеличава риска от рак

Американското сдружение за борба с рака (ACS) обяснява, че радиацията, която идва от микровълните са много ниски за разлика от рентгенови лъчи, гама лъчи и ултравиолетови лъчи.  

"Микровълните не използват рентгенови лъчи или гама лъчи и не правят храна радиоактивна", казва организацията. Освен това, "Когато се използват микровълнови фурни според инструкциите, няма доказателства, че те представляват риск за здравето на хората."

Все пак имайте предвид, че счупените микровълни могат да излъчват по-голямо количество радиация.

image

Мит 3: Всяка неметална чиния е безопасна за микровълновата печка

За съжаление, това не е така. Проучване от 2011 г. здравето на околната среда анализира химическия състав на предлаганите в търговската мрежа пластмасови продукти - от бебешки бутилки до опаковки за храни. Въпреки че много пластмасови контейнери сега са обозначени като " безопасни за микровълнова" или "без BPA", изследователите откриват, че повечето от тези пластмасови продукти извличат химикали с естрогенна активност (EA). Проучването съобщава, че тя може да допринесе за здравословните проблеми.

Когато използвате пластмасови съдове, това може да ускори разрушаването на съда и да позволи на вредните химикали да се отделят във вашата храна по-бързо. За щастие, има решение на този проблем - извадете храната от пластмасовата кутия и вместо това използвайте стъклени или керамични чинии. 
https://dete.bg/kuhnya/3-mita-za-mikrovalnovata-v-koito-ne-tryabva-da-vyarvate/
 

Учени развенчаха няколко мита за вредата на микровълновата Прави ли храната вредна или не?
Много се е изписало и изговорило за вредата от микровълновите фурни. Днес те могат да се видят в почти всяка кухня, а ние сме свикнали да затопляме храната си в тях, без да използваме печката или тигана.

Това улеснява много човек и му спестява време. Просто пускаш храната за 1-2 минутки и тя вече е готова за консумация.

Това е много удобно, но колко вредна е всъщност тя? Вероятно сте чували, че микровълновата фурна излъчва опасна радиация, че храната, поставена в нея става вредна и още много.

Много хора изобщо не разбират как точно се нагрява храната. За обикновените хора микровълновата фурна остава загадъчна кутия, която превръща студените продукти в горещи.

Въпреки факта, че това най-просто описание е правилно, то не казва нищо за самия механизъм за отопление и тази неопределеност е страшна за много хора, пише Zdrave.to . 

Учените разбиха няколко мита, свързани с микровълновите печки. Ето кои са те:

Мит номер 1. Опасна радиация

Въпреки факта, че думата "радиация" ужасява много хора, радиацията, използвана в микровълновата печка е доста безопасна. В края на краищата, както вече знаете, единственото нещо, което може да направи, е да накара поляризираните молекули да осцилират и да се нагреят. Това е различно от радиоактивното лъчение, което води до разрушаване на молекули и атоми. Микровълновата радиация оставя структурата на молекулите непроменена, така че е напълно безопасна.

Мит номер 2. Не можете да бъдете близо до работеща микровълнова фурна

Микровълновата радиация има слаба проникваща сила и лесно се задържа дори от тънък слой метал. Ето защо стените на микровълновите фурни обикновено са направени от метал. В тази ситуация, основният източник на "изтичане" на радиация е вратата на печката, така че е добре да сте сигурни, че тя е плътно затворена. Всички съвременни микровълни автоматично се изключват, когато вратата е отворена, така че рискът от излагане на радиация е минимален.

Мит номер 3. Микровълновата фурна прави храната вредна

Известно е, че топлинната обработка води до намаляване на съдържанието на витамини и други полезни вещества: Пресните зеленчуци и плодове са по-полезни от обработените. Въпреки това, микровълновата печка има малко предимство: Тъй като продуктите в нея се приготвят по-бързо, витамините се съхраняват по-добре. Например, това е вярно за витамин В1

Освен това проучванията показват, че при готвене в микровълнова фурна повечето от водоразтворимите витамини (като В1, В2, фолиева киселина) са по-добре запазени. Това се дължи на факта, че в микровълновата фурна продуктите се приготвят без потапяне във вряща вода, която "измива" някои от витамините.

Няма причина да се смята, че използването на микровълнова фурна може да ви навреди (и дори обратното, в някои случаи ще бъде по-полезно). Въпреки това, трябва да запомните няколко прости предпазни мерки, които ще ви помогнат да използвате безопасно микровълновата печка.

Предпазни мерки

Уверете се, че вратата остава в добро състояние и е плътно затворена. Така ще избегнете изтичането на радиация навън.

Не използвайте евтини пластмасови съдове. При нагряване могат да отделят вредни вещества. Най-добре е да се използват съдове от стъкло и керамика.

Внимавайте при нагряване на течности в микровълновата печка. В него те могат да се нагреят над точката на кипене. Внимателно отстранявайте течности от микровълновата печка.

Изследванията за безопасността на микровълните, провеждани от правителствени агенции и експерти от различни страни, показаха, че готвенето в микровълнова фурна е не само безопасно, но и удобно.

Затова можете спокойно да продължите да използвате микровълновата си печка и да не се тревожите нито за „вредна радиация“, нито за други плашещи предупреждения.
https://trafficnews.bg/zdravi-i-krasivi/ucheni-razvenchaha-niakolko-mita-vredata-mikrovalnovata-126664/
 






Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358335
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11262