Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 02.03.2019 16:25
Как работят микровълните
Според актуализирана статия от Harvard Health Publishing, "Микровълновите печки готвят храна, използвайки вълни от енергия, които са подобни на радиовълните, но са по-кратки. Тези вълни са селективни и засягат предимно вода и други молекули, които са електрически асиметрични - единият край е положително зареден, а другият - отрицателно зареден. Микровълните карат тези молекули да вибрират и бързо изграждат топлинна енергия."
Освен това, Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че микровълновата технология се използва в много други индустрии, включително телевизионно разпространение, въздушна и морска навигация и клетъчни телефони.
Въпреки разпространението на домашните микровълни и свързаната с тях технология, все още има куп противоречиви гледни точки по този въпрос. И така, кой е прав? Или е възможно хората от двете страни на проблема да имат някакви особени познания?
Ето някои често срещани митове, за да разберете дали ядете вредна храна.
Мит 1: Микровълновата убива хранителни вещества
В действителност, винаги когато храната се излага на топлина, хранителни вещества като витамин С, омега мастни киселини и някои антиоксиданти могат да бъдат загубени. Но това важи за готвенето като цяло, а не само когато използвате микровълнова печка.
Както се съобщава от СЗО, микровълновата предоставя безопасен начин да подготвите храна и тя ще запази същото ниво на хранителни вещества, както когато готвите на печката или във фурната.
Все пак не всеки продукт, като по дебело парче месо е добре да се приготви тук, защото ще се обработи по – трудно.
Мит 2: Микровълновата увеличава риска от рак
Американското сдружение за борба с рака (ACS) обяснява, че радиацията, която идва от микровълните са много ниски за разлика от рентгенови лъчи, гама лъчи и ултравиолетови лъчи.
"Микровълните не използват рентгенови лъчи или гама лъчи и не правят храна радиоактивна", казва организацията. Освен това, "Когато се използват микровълнови фурни според инструкциите, няма доказателства, че те представляват риск за здравето на хората."
Все пак имайте предвид, че счупените микровълни могат да излъчват по-голямо количество радиация.
Мит 3: Всяка неметална чиния е безопасна за микровълновата печка
За съжаление, това не е така. Проучване от 2011 г. здравето на околната среда анализира химическия състав на предлаганите в търговската мрежа пластмасови продукти - от бебешки бутилки до опаковки за храни. Въпреки че много пластмасови контейнери сега са обозначени като " безопасни за микровълнова" или "без BPA", изследователите откриват, че повечето от тези пластмасови продукти извличат химикали с естрогенна активност (EA). Проучването съобщава, че тя може да допринесе за здравословните проблеми.
Когато използвате пластмасови съдове, това може да ускори разрушаването на съда и да позволи на вредните химикали да се отделят във вашата храна по-бързо. За щастие, има решение на този проблем - извадете храната от пластмасовата кутия и вместо това използвайте стъклени или керамични чинии.
https://dete.bg/kuhnya/3-mita-za-mikrovalnovata-v-koito-ne-tryabva-da-vyarvate/
Много се е изписало и изговорило за вредата от микровълновите фурни. Днес те могат да се видят в почти всяка кухня, а ние сме свикнали да затопляме храната си в тях, без да използваме печката или тигана.
Това улеснява много човек и му спестява време. Просто пускаш храната за 1-2 минутки и тя вече е готова за консумация.
Това е много удобно, но колко вредна е всъщност тя? Вероятно сте чували, че микровълновата фурна излъчва опасна радиация, че храната, поставена в нея става вредна и още много.
Много хора изобщо не разбират как точно се нагрява храната. За обикновените хора микровълновата фурна остава загадъчна кутия, която превръща студените продукти в горещи.
Въпреки факта, че това най-просто описание е правилно, то не казва нищо за самия механизъм за отопление и тази неопределеност е страшна за много хора, пише Zdrave.to .
Учените разбиха няколко мита, свързани с микровълновите печки. Ето кои са те:
Мит номер 1. Опасна радиация
Въпреки факта, че думата "радиация" ужасява много хора, радиацията, използвана в микровълновата печка е доста безопасна. В края на краищата, както вече знаете, единственото нещо, което може да направи, е да накара поляризираните молекули да осцилират и да се нагреят. Това е различно от радиоактивното лъчение, което води до разрушаване на молекули и атоми. Микровълновата радиация оставя структурата на молекулите непроменена, така че е напълно безопасна.
Мит номер 2. Не можете да бъдете близо до работеща микровълнова фурна
Микровълновата радиация има слаба проникваща сила и лесно се задържа дори от тънък слой метал. Ето защо стените на микровълновите фурни обикновено са направени от метал. В тази ситуация, основният източник на "изтичане" на радиация е вратата на печката, така че е добре да сте сигурни, че тя е плътно затворена. Всички съвременни микровълни автоматично се изключват, когато вратата е отворена, така че рискът от излагане на радиация е минимален.
Мит номер 3. Микровълновата фурна прави храната вредна
Известно е, че топлинната обработка води до намаляване на съдържанието на витамини и други полезни вещества: Пресните зеленчуци и плодове са по-полезни от обработените. Въпреки това, микровълновата печка има малко предимство: Тъй като продуктите в нея се приготвят по-бързо, витамините се съхраняват по-добре. Например, това е вярно за витамин В1
Освен това проучванията показват, че при готвене в микровълнова фурна повечето от водоразтворимите витамини (като В1, В2, фолиева киселина) са по-добре запазени. Това се дължи на факта, че в микровълновата фурна продуктите се приготвят без потапяне във вряща вода, която "измива" някои от витамините.
Няма причина да се смята, че използването на микровълнова фурна може да ви навреди (и дори обратното, в някои случаи ще бъде по-полезно). Въпреки това, трябва да запомните няколко прости предпазни мерки, които ще ви помогнат да използвате безопасно микровълновата печка.
Предпазни мерки
Уверете се, че вратата остава в добро състояние и е плътно затворена. Така ще избегнете изтичането на радиация навън.
Не използвайте евтини пластмасови съдове. При нагряване могат да отделят вредни вещества. Най-добре е да се използват съдове от стъкло и керамика.
Внимавайте при нагряване на течности в микровълновата печка. В него те могат да се нагреят над точката на кипене. Внимателно отстранявайте течности от микровълновата печка.
Изследванията за безопасността на микровълните, провеждани от правителствени агенции и експерти от различни страни, показаха, че готвенето в микровълнова фурна е не само безопасно, но и удобно.
Затова можете спокойно да продължите да използвате микровълновата си печка и да не се тревожите нито за „вредна радиация“, нито за други плашещи предупреждения.
https://trafficnews.bg/zdravi-i-krasivi/ucheni-razvenchaha-niakolko-mita-vredata-mikrovalnovata-126664/
Древен каменен път, открит на дъното на ...
Дедебилизация
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии