Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.10.2008 14:39 - Идва сезонът на свинското месце - Свинско сармусак и др.
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 8309 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.10.2008 15:00


Идва сезонът на свинското месце Аз съм от щастливото поколение, което помни вкуса и вида на прясното месо. Единственото, за което се кося, е, че ни научиха да ядем свинско месо под път и над път. Свинското дедите ни са го яли само през зимата. Ненапразно в стария ни календар януари е месец на свинята. Топлили са ни не само ямурлуците, шаяците, калпаците, губерите и китениците, а и свинското месце.
Какъв празник само! Първо – подготовка, начин на хранене на прасенцето (със суроватка, щир, царевица и ярмичка): така се дочаква Коледата. После готовото за „жертвоприношението“ животно се коли няколко дни преди празника, да отлежи три-четири денонощия, да се нареди и прибере всяка част от него за дългите зимни дни, докато пукне пролетта и посегнем към зеленилките.

Свинско сармусак
В сгорещена мазнина задушавате нарязано на ивици или на парченца свинско, добавяте и малко вода. Като омекне, слагате нарязани по същия начин както месото и 1 - 2 кисели краставички, ако имате, турвате и по 1 прясна корнишонка, 1 - 2 моркова, парче 20 - 30 г сушен бут (може и шунка), шепа гъбки, 1 ябълка (портокал). Обърквате, вкусвате, ръсите със сол, черен пипер, мъничко кориандър, чубрица и шарена сол. Добавяте няколко ситно нарязани скилидки чесън, сипвате чаша вода или вода и прясно мляко – задушаване пак. Като омекнат зеленчуците, завивате сместа в листа от кисело зеле, задушавате отново 10 - 15 минути и поднасяте с отделно приготвен чист бял ориз.

Свинско с качамак
Шарено-шарено месце се нарязва и се запържва в сгорещена мазнина (свинска мас или олио), като имате предвид, че и месото ще си пусне мазнинката, а 1 ч.ч. царевично брашно се разбива с вода до получаване на гъста каша. В отделен съд се кипва вода (около 1 литър), в която се слагат сол и няколко капки от мазнината на месото. Бавно се добавя царевичната кашица в нея, бърка се непрекъснато, докато клокне няколко пъти. В тавичка се слагат пласт качамак, свинските мръвки и пак качамак (дивеник). Поръсва се с червен пипер, малко чесън (начукан), лисва се разтопена масчица (ако има сиренце, слага се малко и от него, макар да не е задължително) и се запича за около 10 минути в силна фурна.

Свинско с праз
Месото се нарязва на парчета и се задушава в мазнина и малко вода. Задушавате и праза отделно, задушите ли го върху месото, ще получите „Свинско празиен“. Този път обаче вадите месото от съда. В същата мазнинка задушавате 1 глава лук, разбърквате с 1 с.л. доматено пюре, ръсвате червен пипер и заливате с 1 к.ч. топла водичка. Кипне ли сосът, връщате месото обратно и оставяте да къкри, докато омекне. Прибавяте после нарязания на парчета праз (за 800 г месо – 10 - 12 стръка), 1 с.л. препечено брашно, размито в студена вода, ситно нарязани листа целинка. Изцеждате половин лимон (или разтваряте лимонтозу във вода), добавяте го към гозбата и оставяте да ври на тих огън. Преди поднасяне се ръсва с черен пипер. 

Свинско с ряпа
Обожавам тази гозба. Хем лютичка, ама с особена лютивина. Аз винаги накисвам парчетата ряпа предварително с лимон в подсолена вода.
Нарязвате на парчета 3 - 4 репи и месо около 600 - 700 г, приготвяте свинска мас – 3 - 4 с.л. (може и растително масло), червен пипер, 2 - 3 моркова, сол на вкус. Ако имате изсушени или печени червени пиперки, чудесно е да си отброите 4 - 5.
Нарязаните репи и месото поливате с малко вода и част от мазнината, заедно с настърганите моркови и солчицата, варите на тих огън, докато омекнат. Добавяте останалата мазнина, червения пипер, пиперките, слагате и няколко скилидки чесън, оставяте още 10 - 15 мин на огъня.
Същата гозба обичам да я правя с гулия (земна ябълка), с няколко глави целина и с цели репички. При поднасяне поръсвате с шарена сол и слагате резенчета лимон, оваляни в подправките, които обича семейството ви.

Покрекло
В книгите го пише, че е от Видинско, но почти във всички селища край река Дунав го знаят и поразличному го зоват.
1 - 2 кг свинско месо, нарязано и измито, се вари в подсолена вода. Отделно се варят част от вътрешностите на прасето (с чревцата) и се добавят към останалото месо заедно с лъжица свинска мас, джоджен, червен и черен пипер, сол на вкус. Цялата „войска“ се изсипва в тава и се пече на умерена фурна. Може да го приготвите наполовина или на четвъртина, защото виното ще ви излезе много скъпо.
Македонците го правят, като първо пържат месото, а дреболиите заливат с разтопена мас. Когато е по-голямо количество, го слагат в отделен съд и го съхраняват на хладно, наричат го спържа. Щом им се прияде, грабват от готовата вкусотия, затоплят и - елате ги вижте.

Задушена друсана скара
Най-лесната гозба! Прави се от свинско месо, нарязано като за шиш, от свинско кебапче, кюфте, карначе. Ако имате гости, сложете и пилешка кълка и каквото имате. Всичко това изпичате на жар или на скара. Докато месищата се пекат като софиянци на плажа, нарязвате 1 - 2 стръка праз или кромид лук и задушавате в намазнено гювече. Притуряте наситнени гъбки, като се оцъкли лукът, ръсвате солчица и черен пипер, раздрусвате няколко пъти с две ръце гювечето и след 10 минути фуквате в него опеченото месо. Ръсвате и чубрица, слагате капака и оставяте да се задуши на слаб огън. Не забравяйте да раздрусате пак няколко пъти. Поднесете с пържени картофи и мавруд.

Печен бут
Сладко, но и солено-тъжно. Когато вкусиш, споменът за Кукуш изплува. Останал жив с гозбата на баба Люба и нейната правнучка, която ме учи да я правя.
Бутът или част от него се измива добре, подсушава се и се посолява. Тук-таме се цепва с остър нож и се пълни с карамфил. Намазва се целия бут с конфитюр от сини сливи или от вишни. Оставя се да постои така 2 - 3 часа. През това време се прави смес от вино, мед, сол, червен пипер, наситнен лук, дафинов лист и вода (каква мешавица, досущ като историята ни!). Поставя се месото в нея и се вари около час. След това се слага в тава и се пече. Ако трябва, се долива от време на време гореща вода и се облива със соса от печенето. Месото се реже странично и се поднася със сладки зеленчуци – моркови, картофи – варени във вода, сол и лъжичка мазнина.
www.narodnodelo.bg


Тагове:   месце,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372812
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331