Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
15.10.2008 14:43 - Нашенска гозба - гювечи
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 4064 Коментари: 1 Гласове:
0



  Млечно-яйчен гювеч (картофеник)

Нарязваме картофите на колелца и ги разстиламе в намазана тава. Посоляваме. Разбиваме 2 – 3 яйца с около 500 мл прясно мляко, посоляваме сместа и заливаме картофите. Отгоре надробяваме 100 – 150 г прясно масло и печем в умерена фурна, докато картофите поемат млякото и омекнат. Поднасяме ястието топло и поръсено с магданоз.

Тюрлюгювеч

Нарязваме лук на филийки, а на ивички червени и зелени пиперки. На кубчета нарязваме патладжан, а тиквички и картофи на колелца. Добавяме попарена в подсолена вода бамя (цяла), обелени доматки и по една връзка магданоз и тарос. По желание може да добавим 3 – 4 чорбаджийки чушки. Поръсваме с червен пипер и сол и разбъркваме. Получената смес поставяме в намазнен гювеч. Посипваме със ситно счукан сухар и заливаме с олио. Печем, докато всичко остане на мазнина. По време на печене ястието не бива да се бърка. Към края на печенето тук-там пускаме бучки масло и поръсваме с пресен магданоз.

Рибен

Покриваме дъното на намаслен гювеч с тънко нарязан лук. Пускаме няколко скилидки чесън, черен пипер и бахар на зърна и един дафинов лист. Върху основата подреждаме почистената риба (за предпочитане по-дребна), посоляваме, заливаме с растително масло. Поръсваме със сухар и печем на умерена фурна до готовност. Към края ръсим смлени орехи и запичаме за още 2 – 3 минути. След изпичане на ястието изцеждаме сока на един лимон и поднасяме гювеча съвършено студен.

Рибарски

Моркови, целинка, скилидки чесън и обелени доматки нарязваме на дребно. Добавяме бахар и черен пипер на зърна и един дафинов лист. Почистена по-дребна риба нарязваме на късчета, добавяме обелени резенчета лимон и разбъркваме всичко с малко бяло вино и посоляваме на вкус. Прехвърляме сместа в намаслен гювеч, ръсим сухар и заливаме с олио. Печем на умерена фурна, без да разбъркваме продуктите. Към края на печенето поръсваме със смлени орехи и ситно нарязан магданоз. Поднасяме съвършено студен.

По варненски (от телешко месо)

Телешко месо от гърдите обезкостяваме и заедно с добре измитите бъбречета нарязваме на парчета. Бъбречната лой измиваме и нарязваме на много ситно. Запържваме месото до зачервяване, добавяме ситно нарязан лук, черен и червен пипер, посоляваме и пускаме една-две бучки краве масло. Обръщаме няколко пъти и добавяме патладжан, нарязан на кубчета, зелени и червени пиперки, нарязани на ивички, цели бамички, зелени и червени доматки и шепа зелено грозде (ягорида). Заливаме с вино, оставяме да клокне и прехвърляме ястието в гювеч. Печем до готовност, но не бива ястието да стане сухо, затова, ако е необходимо, добавяме мъничко вода или бульон.


Тагове:   Нашенска,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Riben
26.03.2009 20:23
4udesna recepta! Mnogo mi haresa1
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358762
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11264