Постинг
15.10.2008 15:08 -
Нашенска гозба - салати
Любина салата
3 патладжана, 5 пиперки, 2 домата, 4 - 5 скилидки чесън, магданоз, олио, сол, сирене, яйце, прясно мляко, извара. Можете да започнете.
Пиперките и патладжаните се изпичат на жар, на котлон, във фурна (микровълнова печка не е препоръчителна). Слагат се в съдинка с капак и се задушават. Докато омекват зеленчуците, сиренето (изварата) се разбива с малко прясно мляко, с настърган жълтък и с растително масло, с настърган лук и чесън. Тази вкусничка смес се поставя в средата на салатиерата. Обелват се патладжаните и пиперът, нарязват се на ситно, омесват се с нарязаните домати, с чесъна и с магданоза, посоляват се и се заливат с олиото. Вкусват се, ако липсва нещо, добавя се. Не слагайте оцет, когато има домати, по-добре около сиренето и изварата да украсите с кръгчета краставици – за настроение, и с резени домати – за усмивка.
На тъщата
Бяло зеле, червено цвекло, червено зеле, стар лук, скилидка чесън, копър, зехтин, ябълков оцет (кисела ябълка), моркови.
Зелето се нарязва на ситно и се омачква за няколко минути със солчица. Оформя се на купчинка в чинията. Морковът се настъргва отгоре. Върху него се настъргват парче прясно червено цвекло и малка глава стар лук. Поръсва се със зехтина и ябълковия оцет (настъргва се киселата ябълка). Ръсят се копърът и нарязаният чесън. Ако се полее с подлучено кисело мляко, вкусът е друг и много деликатен.
Балканджийска
300 - 400 г зрял боб, глава кромид лук, растително масло, магданоз, чубрица, оцет и сол, люта чушка (пипер), чесън
Почистеният и измит фасул се залива със студена вода. Когато се сетите за него – отцедете го, залейте го пак със студена вода и варете на тих огън, докато омекне. Прецедете, добавете нарязания кромид, намачкан със солта, олиото, чубрицата, оцета, чесъна. Поръсете с много лют червен пипер.
Друг вариант на салатата става, когато вместо лют червен пипер се добавят 1 - 2 с.л. лютеница. Обърква се и се украсява с люти чушлета.
Трети вариант – фасулът се намачква, обърква се със сварени сухи и нарязани червени пиперки.
Тракийска пъстра
Салатата, за която става въпрос, е от Тракия, така я помнят, така я правят, важното е, че продуктите се отглеждат по нашата земя. Не я подценявайте – изтънчена салатка е.
Задушавате червено цвекло и нарязвате на ивички, сварявате няколко картофа и нарязвате на кубчета. Пак задушавате – този път корена на целината – и него правите на кубчета. Приготвяте половин кофичка кисело мляко, краставички – тях нарязвате, както умеете, обърквате внимателно всичко, добавяте чесън, счукани орехи, сол, черен пипер, копър и магданоз. Поръсвате щипка захар. Украсявате с кръгове кромид или с праз, нарязан на слама. Получава се приглушен пастелен цвят, който успокоява.
рубрика на Пенка Михова
3 патладжана, 5 пиперки, 2 домата, 4 - 5 скилидки чесън, магданоз, олио, сол, сирене, яйце, прясно мляко, извара. Можете да започнете.
Пиперките и патладжаните се изпичат на жар, на котлон, във фурна (микровълнова печка не е препоръчителна). Слагат се в съдинка с капак и се задушават. Докато омекват зеленчуците, сиренето (изварата) се разбива с малко прясно мляко, с настърган жълтък и с растително масло, с настърган лук и чесън. Тази вкусничка смес се поставя в средата на салатиерата. Обелват се патладжаните и пиперът, нарязват се на ситно, омесват се с нарязаните домати, с чесъна и с магданоза, посоляват се и се заливат с олиото. Вкусват се, ако липсва нещо, добавя се. Не слагайте оцет, когато има домати, по-добре около сиренето и изварата да украсите с кръгчета краставици – за настроение, и с резени домати – за усмивка.
На тъщата
Бяло зеле, червено цвекло, червено зеле, стар лук, скилидка чесън, копър, зехтин, ябълков оцет (кисела ябълка), моркови.
Зелето се нарязва на ситно и се омачква за няколко минути със солчица. Оформя се на купчинка в чинията. Морковът се настъргва отгоре. Върху него се настъргват парче прясно червено цвекло и малка глава стар лук. Поръсва се със зехтина и ябълковия оцет (настъргва се киселата ябълка). Ръсят се копърът и нарязаният чесън. Ако се полее с подлучено кисело мляко, вкусът е друг и много деликатен.
Балканджийска
300 - 400 г зрял боб, глава кромид лук, растително масло, магданоз, чубрица, оцет и сол, люта чушка (пипер), чесън
Почистеният и измит фасул се залива със студена вода. Когато се сетите за него – отцедете го, залейте го пак със студена вода и варете на тих огън, докато омекне. Прецедете, добавете нарязания кромид, намачкан със солта, олиото, чубрицата, оцета, чесъна. Поръсете с много лют червен пипер.
Друг вариант на салатата става, когато вместо лют червен пипер се добавят 1 - 2 с.л. лютеница. Обърква се и се украсява с люти чушлета.
Трети вариант – фасулът се намачква, обърква се със сварени сухи и нарязани червени пиперки.
Тракийска пъстра
Салатата, за която става въпрос, е от Тракия, така я помнят, така я правят, важното е, че продуктите се отглеждат по нашата земя. Не я подценявайте – изтънчена салатка е.
Задушавате червено цвекло и нарязвате на ивички, сварявате няколко картофа и нарязвате на кубчета. Пак задушавате – този път корена на целината – и него правите на кубчета. Приготвяте половин кофичка кисело мляко, краставички – тях нарязвате, както умеете, обърквате внимателно всичко, добавяте чесън, счукани орехи, сол, черен пипер, копър и магданоз. Поръсвате щипка захар. Украсявате с кръгове кромид или с праз, нарязан на слама. Получава се приглушен пастелен цвят, който успокоява.
рубрика на Пенка Михова
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. Полезни и вкусни връзки за Гастронома
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии