Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.08.2008 17:38 - Ра-та-ту-ий / Ratatouille - в.1 Франция. Френската кухня - школа за гастронома.
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 5360 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 30.08.2008 06:50


Ра-та-ту-ий / Ratatouille
image
▪ Съставки  
Необходими продукти за 6 порции:
200 гр. кромид лук
400 гр. червени чушки
400 гр. тиквички
500 гр. патладжани
350 гр. домати
1 глава чесън
пресен босилек
пипер от мелничка
зехтин

▪ Приготвяне

Обелете лука като премахнете най-горният слой и го нарежете на полумесеци. Измийте патладжаните и тиквичките и ги нарежете на едри кубчета.
Доматите измийте на течаща вода и заедно с чушките накълцайте на големи груби парчета.
Чесъна обелете, след което махнете зелената сърцевина. Сложете в голям тиган лука и чесъна и ги запържете в малко зехтин. Бъркайте около 5 минути като периодично поръсвате с пипер. След като станат златисти, ги махнете от тигана и направете същата процедура с чушките, после тиквичките и накрая патладжаните. Сложете всичките зеленчуци в тигана, сложете доматите, полейте умерено със зехтин и прибавете накълцаният босилек. Тъй като ястието е от южна Франция, най-добре го поднесете с хубаво червено вино.

▪ Приятен Апетит!




Френската кухня си е изградила репутацията на най-добрата в света. В нея широко се използват риба и морски продукти, телешко, агнешко, птиче, заешко. Свинското месо е застъпено най - малко. Охлювите и жабешките бутчета се считат за изтънчен деликатес. Приготвянето на месо с плънка е широко разпространено.От зеленчуците преобладават грах, ангинари, аспержи, чесън, домати, бамя, гъби. Яйцата са също важен елемент от френската кулинарна традиция. Типичен пример е многообразието от рецепти за омлети.
Много разпространен като подправка е т. нар. "буке гарни" (bouquet garni), представляващ връзка от магданоз, мащерка, дафинов лист, босилек, стрък от целина, розмарин, чубрица. Съставките могат да варират в зависимост от ястието за което се използва. Връзката се готви заедно с ястието, след което се премахва.
Друг изключително важен и популярен продукт във френската кухня е сиренето. Използват се широко както като съставки за сосове, така и като десерт, който според традицията се състои от 4 вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Обикновено се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.
Следващата френска кулинарна икона - виното се използва освен по основното си предназначение, също и при приготвянето на сосове и маринати.
Фламбирането е един от най-важните методи за финалното оформяне на някои месни ястия, а често и най - голямата атракция при сервиране. 

  • Салати

    Пролетна салата (Salade de printemps)
    Провансалска салата (Salade provenзale)
    Салата на шеф - готвача (Salade du chef)
    Лятна салата (Salade estivale)
    Гурме салата (Salade du gourmet)
    Целина с миди (Cйleri aux moules)
    Рибарска салата (Salade du pкcheur)
    Салата "Ница" (Salade "Nice")

  • Предястия и апетайзери

    Авокадо с краставици (Concombre а l"avocat)
    Авокадо с раци (Avocats au crabe)
    Аспержи по фламандски (Asperges а la flamande)
    Аспержи с шунка (Asperges au jambon)
    Пълнени домати (Tomates ninette)
    Коктейл от грейпфрут (Pamplemousses cocktail)
    Пролетни желирани кюфтета (Aspics printaniers)

  • Супи

    Крем - супа по анжуйски (Potage angevin)
    Гъбена крем - супа (Potage aux champignons)
    Крем - супа от киселец (Potage а l"oseille)
    Супа "Писту" (Soupe au pistou)
    Зимна супа (Soupe d"hiver)
    Запечена празнична супа (Gratinйe de fкte)
    Рибна супа (Soupe de poissons)
    Крем - супа по Нантски (Veloutй nantais)
    Крем - супа от карфиол (Potage de crиme de chou-fleur)

  • Основни ястия

    Треска по бретонски (Morue а la bretonne)
    Тригла по провансалски (Grondins а la provenзale)
    Пъстърва по северняшки (Truites saumonйes а la nordique)
    Стек с пипер (Steaks au poivre)
    Вилетски Ентрекот (Entrecфte Villette)
    imageОгретен от тиквички (Courgettes au gratin)
    Средиземноморски ориз (Riz mйditerranйe)
    Миди в марината (Moules Mariniere)
    Брюкселско зеле по провансалски (Choux de Bruxelles Provencal)

  • Сосове

    Сос "Айоли" (Sauce aпoli)
    Сос "Беарнез" (Sauce Bйarnaise)
    Сос "Бешамел" (Sauce Bйchamel)
    Сос "Холандез" (Sauce Hollandaise)
    Сос "Муселин" (Sauce Mousseline)
    Сос "Провансалски" (Sauce Provenзale)
    Сос "Мадейра" (Sauce Madиre)
    Сос "Ремулад" (Sauce Rйmoulade)
    Сос "Велут" (Sauce Veloutй)
    Сос "Равигот" (Sauce Ravigote)
    Сос "Сюприм" (Sauce Supreme)
    Крем "Франше" (Crиme franche)
    Сос "Лионез" (Sauce Lyonnaise)
    Сос "Морне" (Sauce Mornay) 

    image image image
    Корейка ягненка в ореховой панировке с картофельным пюре и шалотом "Конфи" Утиная грудка с цикорием в карамели и соусом из чернослива Фуа-гра
    с карамелизированным инжиром и соусами из маракуйи
    image image image
    Тар-тар из тунца с пюре из цветной капусты Мусс из белого вина с бананами в коньяке Суп-капучино "Вишуазе"

     


     

     


  • Тагове:   Франция,   кухня,


    Гласувай:
    0



    1. santov - Благодаря много
    29.08.2008 18:46
    За Рататуи. Бях обещал на малката дъщеря да издиря рецептата от онова филмче и да го сготвим заедно :)
    цитирай
    2. gastronom - santov, благодаря ти и аз!
    30.08.2008 07:05
    Втори вариант на ястието в следващия постинг.
    Ще използвам случая да припомня тази прекрасна анимация.
    Поздрави и приятно готвене:-)
    цитирай
    3. santov - Направих го!!!!
    05.09.2008 20:01
    И стана толкова прекрасна манджа, че жена ми ми се разсърди, че ще вземе да надебелее... :))))
    цитирай
    4. gastronom - santov, радвам се, че рецептата е сполучлива!:-)))
    05.09.2008 20:46
    Приемам като комплимент реакцията на една жена, но и ти си вдъхнал магьосническа нотка от любовта на майстора.
    Поздрави за теб, приятна вечер - Илка
    цитирай
    5. анонимен - iskam da pokajete i prigotvqne na pastarva
    09.12.2008 10:01
    da ne e palne na samo bivat qstiqta
    цитирай
    Вашето мнение
    За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
    Търсене

    За този блог
    Автор: gastronom
    Категория: Рецепти
    Прочетен: 2376620
    Постинги: 392
    Коментари: 457
    Гласове: 11343