Прочетен: 5360 Коментари: 5 Гласове:
Последна промяна: 30.08.2008 06:50
Френската кухня си е изградила репутацията на най-добрата в света. В нея широко се използват риба и морски продукти, телешко, агнешко, птиче, заешко. Свинското месо е застъпено най - малко. Охлювите и жабешките бутчета се считат за изтънчен деликатес. Приготвянето на месо с плънка е широко разпространено.От зеленчуците преобладават грах, ангинари, аспержи, чесън, домати, бамя, гъби. Яйцата са също важен елемент от френската кулинарна традиция. Типичен пример е многообразието от рецепти за омлети.
Много разпространен като подправка е т. нар. "буке гарни" (bouquet garni), представляващ връзка от магданоз, мащерка, дафинов лист, босилек, стрък от целина, розмарин, чубрица. Съставките могат да варират в зависимост от ястието за което се използва. Връзката се готви заедно с ястието, след което се премахва.
Друг изключително важен и популярен продукт във френската кухня е сиренето. Използват се широко както като съставки за сосове, така и като десерт, който според традицията се състои от 4 вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Обикновено се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.
Следващата френска кулинарна икона - виното се използва освен по основното си предназначение, също и при приготвянето на сосове и маринати.
Фламбирането е един от най-важните методи за финалното оформяне на някои месни ястия, а често и най - голямата атракция при сервиране.
Пролетна салата (Salade de printemps)
Провансалска салата (Salade provenзale)
Салата на шеф - готвача (Salade du chef)
Лятна салата (Salade estivale)
Гурме салата (Salade du gourmet)
Целина с миди (Cйleri aux moules)
Рибарска салата (Salade du pкcheur)
Салата "Ница" (Salade "Nice")
Авокадо с краставици (Concombre а l"avocat)
Авокадо с раци (Avocats au crabe)
Аспержи по фламандски (Asperges а la flamande)
Аспержи с шунка (Asperges au jambon)
Пълнени домати (Tomates ninette)
Коктейл от грейпфрут (Pamplemousses cocktail)
Пролетни желирани кюфтета (Aspics printaniers)
Крем - супа по анжуйски (Potage angevin)
Гъбена крем - супа (Potage aux champignons)
Крем - супа от киселец (Potage а l"oseille)
Супа "Писту" (Soupe au pistou)
Зимна супа (Soupe d"hiver)
Запечена празнична супа (Gratinйe de fкte)
Рибна супа (Soupe de poissons)
Крем - супа по Нантски (Veloutй nantais)
Крем - супа от карфиол (Potage de crиme de chou-fleur)
Треска по бретонски (Morue а la bretonne)
Тригла по провансалски (Grondins а la provenзale)
Пъстърва по северняшки (Truites saumonйes а la nordique)
Стек с пипер (Steaks au poivre)
Вилетски Ентрекот (Entrecфte Villette)
Огретен от тиквички (Courgettes au gratin)
Средиземноморски ориз (Riz mйditerranйe)
Миди в марината (Moules Mariniere)
Брюкселско зеле по провансалски (Choux de Bruxelles Provencal)
Сос "Айоли" (Sauce aпoli)
Сос "Беарнез" (Sauce Bйarnaise)
Сос "Бешамел" (Sauce Bйchamel)
Сос "Холандез" (Sauce Hollandaise)
Сос "Муселин" (Sauce Mousseline)
Сос "Провансалски" (Sauce Provenзale)
Сос "Мадейра" (Sauce Madиre)
Сос "Ремулад" (Sauce Rйmoulade)
Сос "Велут" (Sauce Veloutй)
Сос "Равигот" (Sauce Ravigote)
Сос "Сюприм" (Sauce Supreme)
Крем "Франше" (Crиme franche)
Сос "Лионез" (Sauce Lyonnaise)
Сос "Морне" (Sauce Mornay)
Ще използвам случая да припомня тази прекрасна анимация.
Поздрави и приятно готвене:-)
Поздрави за теб, приятна вечер - Илка
09.12.2008 10:01
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии