Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
30.08.2008 07:00 - Гювеч от Ривиерата - Ра-та-ту-ий / Ratatouille - в.2
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 3084 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 30.08.2008 07:15



image
Рататуй – готвачът на Париж - Анимацията спечели награда "Златен домат" - Дублиран на български с гласовете на Иван Звездев, Христо Гърбов и Мариан Бачев.



И в края на август на Ривиерата сезонът все още е в разгара си и пъстро множество пълни плажовете, разхожда се по Английската променада на Ница, която преди повече от сто години се казвала ­ Руска ­ и май скоро пак ще си върне името и, разбира се, опитва знаменитата средиземноморска кухня. Едни го правят в някой луксозен хотел, където за няколко хиляди евро на ден могат да те поглезят, други ­ предимно руски и арабски милионери, предпочитат да стоят в именията си с високи каменни стени или си организират партита на яхтите (вместо да играят карти, като някои). Но ако искате истинска френска средиземноморска кухня, трябва да отидете в някой малък ресторант на пристанището и да хапнете истинска буябез и всичко, което морето може да ви подари (но за това друг път) или просто да напуснете шума и тълпите на големите курорти и да тръгнете навътре из Прованса. Да спрете пред някоя от тези избелени от слънцето къщи с няколко кипариса отпред, да седнете на обикновена дървена маса, на която няма да ви сервират в порцелан и скъпи прибори, но ще имате възможност да опитате истинската провансалска кухня и прекрасно леко френско вино. Това е кухня земна, щедра и богата…
Ако не бързате, което е за препоръчване, трябва да си поръчате Рататуи. Зад това звучно название се крие не друго, а чист, както бихме казали ние, гювеч, само че провансалски. Това е типично средиземноморско ястие, в което се чувства и влиянието на Ориента, на кухнята тръгнала някога от Персия за да стигне до бреговете на Средиземно море. По принцип за местните хора това е празнично блюдо, което се поднася, когато падне горещината, на масата се съберат близки хора, дори да няма особен повод, а просто да поседят заедно, да побъбрят и пийнат. Гювечът във всичките му варианти е прекрасен. Защото съчетава богатството на цяла палитра зеленчуци, сплита в едно аромати и вкусове. И може да се приготви по всяко време. Например, в нашата кухня има зимен гювеч. Правят го в Средногорието с кисело зеле и свинско. В Габрово, където са пестеливи, правят постен гювеч с коприва. Има с месо, има само със зеленчуци. Магията е в съчетаването на отделните компоненти и в технологията ­ задушени в пръстения съд, съставките запазват своята свежест, аромат и вкусови качества. Приготвянето на френския братовчед на нашенския гювеч изисква време, но наистина си струва. - В кухнята на Владимир Игнатовски

Ра-та-ту-ий / Ratatouille -  2

Продукти: 
11/2 кг. патладжани, 
11/2  кг. тиквички, 
1/2 кг. домати, 
1/2 кг. чушки, 
1/2 л. зехтин, 
1/4 л. бяло вино, 
1/4 л. доматен сок, 
3 глави лук, 
3 скилидки чесън, 
сол, 
пипер, 
магданоз, 
розмарин, 
копър, 
мащерка, 
дафинов лист.

ПРИГОТВЯНЕ: 
Лукът и чесънът се почистват, лукът се нарязва на кръгчета, чесънът - ситно. Доматите се обелват - залейте ги с вряла вода за да ги обелите по-лесно и после нарежете на парчета. Загряват се 8 с.л. зехтин, в тях се задушава лукът. Когато лукът стане прозрачен се добавят доматите с чесъна, заливат се с половината вино и доматения сок. Добавят се подправките, солта и пипера и се задушава на слаб огън около 10 минути. Оставя се настрана.
 Чушките се почистват и нарязват на ивици. Патладжаните се обелват, нарязват на кръгчета, посоляват и се оставят да се изцедят. Тиквичките също се нарязват на кръгчета. В отделен тиган се загрява зехтин и се пържат първо ивиците чушки. Изваждат се. На същата процедура се подлагат последователно патладжаните и тиквичките. Съдът за печене се намазва със зехтин, вътре се поставят продуктите, долива се виното, покрива се с капак и се пече на фурна, загрята предварително до 180 градуса в продължение на два часа. Готовите зеленчуци се изваждат с плоска лъжица с дупки, за да се отцедят и се поднасят. Французите с удоволствие топят прочутия си хляб в зехтина, който се е пропил с аромата на зеленчуците. Сервира се както топло, така и студено.





Гласувай:
0



1. gastronom - Рататуй – готвачът на Париж
30.08.2008 07:06

Режисьорът, носител на Оскар Брад Бърд (“Феноменалните”) и изумителните разказвачи от Анимационното студио Pixar (“Колите”, “Търсенето на Немо”) ще ви отведат в един съвсем нов и оригинален свят, в който немислимата комбинация от плъх и 5-звезден ресторант участва заедно в съвършената история тип “жаба, която не иска да си знае гьола”.
Във веселото ново анимационно приключение Рататуй, плъх на име Реми мечтае за кариера на главен готвач, въпреки мненията на останалите в семейството и очевидния проблем – да си плъх в една определено зле настроена към гризачите професия. И когато съдбата доставя Реми в Париж, той се оказва идеално разположен под ресторанта, станал прочут със своя кулинарен идол, Огюст Густо. Независимо от очевидните опасности за нежеланите посетители в кухнята на един от най-скъпите парижки ресторанти, Реми си създава необичайно партньорство с Лингуини, момчето, което чисти отпадъците и по невнимание открива удивителния талант на Реми. Сделката между двамата задвижва шеметна поредица от невероятни, вълнуващи събития, които обръщат наопаки кулинарния свят на Париж.

Реми се оказва драматично раздвоен между желанието да следва мечтите си и предишното си съществуване като плъх. Той научава истината за приятелството, семейството и че няма друг избор, освен да бъде който е – плъх, искащ да е готвач.

Дублиран на български с гласовете на Иван Звездев, Христо Гърбов и Мариан Бачев.
Премиера в България – 14 септември 2007 г.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372037
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11329