Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
02.09.2008 10:54 - Морски дарове със стил
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 3624 Коментари: 1 Гласове:
0



image

            Лятото е сезонът на морските ваканции, а по тяхно време се засилва и вкусът ни към морските дарове. Малцина от нас обаче знаят, че мидите, раците, скаридите и стридите е препоръчително да се консумират със съответното питие – от една страна, за да се подсилят вкусовите им качества, а от друга – за да се помогне на организма по-лесно да усвои вкусната, но тежка храна. Ето някои съвети на известни гръцки майстор-готвачи:

            Октоподът върви с узо: За гръцката действителност октоподът е символът на лятото, крайбрежните таверни и залезът на слънцето. В класическия си вариант той трябва да печен на скара, добре осолен и залят с лимонов сок. Това великолепно лятно мезе се съчетава отлично и с най-лятното питие – узото. Ако предпочитате октоподът да е сготвен с макарони, тогава трябва да го съчетаете с червено вино.

            imageМорски рак с бял Совиньон: Когато пресният морски рак се изпече на скара, той ухае на море. Ако опитате главата или щипките му, ще усетите металния вкус на морската сол. Затова специалистите препоръчват морските раци да се съчетават с бял Совиньон, който има богат и плътен вкус. Ако предпочитате морският рак приготвен с ориз и с много подправки, тогава по-добре ще му пасне чаша Шардоне.

            Сърцевидните миди се съпътстват от мускатово вино: Сърцевидните миди обикновено хапваме сурови, заляти с лимонов сок, достатъчно често приготвени за спагети и рядко гарнирани със сирене. Кафявите каменни миди, които събираме по крайбрежните скали се препоръчват с бели островни вина. Тези миди се числят към мазните морски дарове, консумират се с лимон и/или сирене и лекия вкус на белите островни вина им подхожда чудесно. Големите черни миди се приготвят с много подправки. Каквото и да сложите в тях – анасон, джоджън, копър, няма да сбъркате. Черните миди изискват за допълнение добре изстудено Траминерово вино.

            imageКалмарите са с бира: Винаги се опитваме да спазваме правилата на здравословното хранене. Но ето, че сме на почивка и поне една вечер в цялата година искаме да се отпуснем. Позволяваме си да прегрешим и си поръчваме пържени или панирани калмари. Те са крехки, вкусни и се топят в устата. Насладата е толкова голяма, че единствено чаша ледена бира може да я допълни. През останалата част от годината ви препоръчваме калмари пълнени с ориз или печени на скара. Така те запазват вкусовите си качества, а са много по-малко калорични. От гледна точка на калориите хубаво е да замените чашата бира с чаша бяло вино.

            imageСепиите изискват Pinot Grigio: Сепиите са аристократите на лятната трапеза и задължително изискват италианско Pinot Grigio. Те се приготвят по хиляда и един начини и винаги са вкусни и питателни, без да са калорични. Сепията може да е печена на скара, леко запържена в зехтин или варена с подправки, рока и спанак. Задължително е винаги с нея на масата да има и Pinot Grigio. Другите аристократи сред морските дарове са скаридите. Пресните добре изпечени или изпържени скариди имат мек морски вкус, който съчетан с мекотата на зехтина и аромата на лимона може да се допълни само от едно – чаша бяло вино „Хадзимихали”. Изключение правят само скаридите в доматен сос, комбинирани със сирене – те са по-вкусни, когато ги допълните с чаша розе.

            imageСтриди със шампанско: Стридите не са типично лятна храна, защото ги консумираме най-вече през месеците, които съдържат буквата „р”. Но когато говорим за морски дарове, просто не можем да пропуснем стридите. Сервираме ги сурови с лимон и кромид или с пикантен сос. Стридите са претенциозна храна и затова се съчетават с френско шампанско или сухо испанско шери. И накрая един истински деликатес – морските таралежи. Те са редки, черни отвън, бодат като истински таралежи, а във вътрешността си крият оранжава ядка с ненадминат вкус. Сервираме ги с лимон и ги съчетаваме със също толкова ненадминато вино – „Асиртико” от Санторини.


 

www.GRREPORTER.INFO




Тагове:   морски,   стил,


Гласувай:
0



1. monna - Най-добре приготвени морски дарове - плато...
02.09.2008 16:03
съм яла в ресторанта на НДК на втория етаж, мисля че беше, но не съм сигурна. Много се постараха, като разбраха, че съм от морето, и наистина бяха чудесно
приготвени, на фона на пиано ...!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358960
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11264