Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.10.2008 15:23 - Казан-диби (гръцки вариант)
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 7300 Коментари: 0 Гласове:
0





image

5 ч.ч. пр. мляко
2.ч.ч. захар
1с.л масло, за предпочитане овче
1.ч.ч. брашно
2 с.л нишесте
5-6 ванилии
канела

Намазваме съд (йена глас или тефлонов съд или керамичен, т.е. незалепващ) с маслото, поръсваме с 2-3 с.л. захар и слагаме във фурната да се карамелизира. След това го вадим.
Разбъркваме брашното, нишестето и млякото, като внимаваме да не се получат бучки и го загряваме на ниска температура за 10 мин. при непрекъснато бъркане. Когато се получи смес с кремообразен вид добавяме останалата захар и бъркаме енергично за около 1-2 мин. Накрая добавяме ванилиите.
Изсипваме сместа в съда с карамелизираната захар и печем в умерена фурна за около 20мин., ако искате вкуса да е "по-изгорял" печете повече и обратното, "по-малко изгорял" печете по-малко. (При мен във фурната престоя 40 мин, така че зависи и от самата фурна. )
След като извадим тавичката от фурната я слагаме в съд пълен със студена вода за поне 10 мин. След като напълно изстине, внимателно обръщаме съда с казан-дибито и го поръсваме с канела. Реже са на квадратни парчета.

Казан-диби означава обърнато с дъното нагоре. Прилича на крем-брюле, пудинг или крем-карамел. Не е по-вкуса на всеки, но на мен лично ми хареса, снощи го направих по тази рецепта


Тагове:   вариант,   Казан,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372515
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331