Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.10.2008 14:53 - Нашенска гозба - агнешко
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 3527 Коментари: 0 Гласове:
1



  Агнешко по живовски
Обезкостено агнешко месо нарязваме на порции и запържваме до зачервяване. Към мазнината добавяме краве масло и последователно задушаваме лук, моркови, целинка и обелени доматки. Овкусяваме с черен пипер и сол, наливаме малко вино и оставяме да се поизпари. В подсолена вода попарваме спанак или лобода и малко зелен лук. Връщаме месото при задушените зеленчуци, добавяме попарените спанак и лук и доливаме малко топла водичка (от зеленчуците) или бульон. Опитваме за сол. Задушаваме на тих огън, докато омекне месото и всичко остане на мазнина. Гозбата прехвърляме в тава или в малки порционни гювечета. Настъргваме кашкавал, заливаме със смес от яйца и сметана и запичаме в умерена фурна. Поднасяме гозбата топла, поръсена със ситно нарязан магданоз.

Агнешко по сборджийски
Агнешко месо на едри парчета заедно с дреболиите (без черния дроб) заливаме със студена вода и подгряваме. Препенваме, посоляваме и добавяме едро нарязани или цели моркови, целина, корени от магданоз и една необелена глава стар лук. Варим до пълно омекване на продуктите. Изваждаме месото, нарязваме на ситно дреболийките, а бульона прецеждаме. В растителна мазнина и краве масло задушаваме бялата част на зелен лук (ситно нарязан), докато започне да се пържи. Прибавяме шепичка ориз и обръщаме няколко пъти. Добавяме дреболийките, овкусяваме с черен пипер, магданоз, тарос, джоджен и наливаме бульон 1 към 3–4. Варим на много тих огън, докато оризът напълно поеме бульона. Получената смес разстиламе на дъното на намазана тава и върху нея подреждаме свареното месо, предварително потопено в олио. Отделно запържваме леко препечено брашно, червен пипер и с непрекъснато бъркане добавяме по мъничко бульон, докато се получи не много гъста гладка кашица. С малко сол и лимонов сок счукваме една цяла връзка зелен чесън, разпределяме го върху месото и заливаме с брашнената каша. Най-отгоре настъргваме кашкавал и запичаме ястието в умерена фурна.

Агнешка буглама от Русенско
По установения начин с ароматни корени и т.н. полусваряваме едри късове агнешко месо заедно с дреболийките (без черния дроб). Опичаме на жар на или скара нарязани на дебели резени лук, моркови и целина. Месото, дреболийките, опечените зеленчуци и два-три обелени домата нарязваме на ситно. Овкусяваме с черен пипер, сол, пресни ситно скълцани магданоз, джоджен и тарос и объркваме много добре. Сместа прехвърляме в тава или гювеч, заливаме с мъничко бульон (колкото да се покрие) и запичаме в умерена фурна. След 15 – 20 минути добавяме шепа-две нарязани на кубчета картофи (по възможност пресни), разбъркваме и печем до готовност. По желание можем да направим заливка с яйца и мляко, да настържем кашкавал и, разбира се, отново да запечем.
.
Плешка по гостилничарски
Обезкостена агнешка плешка или бут набождаме с остър нож и в разрезите поставяме ивички сланина (оваляна в червен пипер), моркови, целинка, чесън, черен пипер и бахар на зърна. Оставяме месото на хладно за 1 – 2 часа, след което го натриваме със сол, черен и червен пипер. Плешката (бута) запържваме в растителна мазнина от всички страни до леко зачервяване. Изваждаме месото и последователно в същата мазнина задушаваме тънко нарязани лук, моркови, целина. Добавяме доматено пюре и подправки. Наливаме малко вино и като се поизпари, връщаме месото и доливаме бульон, да се покрие наполовина. Задушаваме на много тих огън и захлупено, докато месото омекне. Прибавяме картофи, нарязани на кубчета, червен пипер и, ако е необходимо, досоляваме. След като и картофите омекнат, изваждаме месото, а соса пасираме. Поднасяме агнешкото нарязано на филийки и полято с пасирания сос. Украсяваме с клонки магданоз и гарнираме с печени зеленчуци.

Милчо Милчев - Майстора



Тагове:   агнешко,   Нашенска,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2376887
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11344