Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
15.10.2008 14:41 - Нашенска гозба - кебапи
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 4781 Коментари: 0 Гласове:
0



  Джебелски кебап
Нарязано на хапки свинско месо от бут или плешка мариноваме с вино, лук, чубрица, черен пипер и малко олио. Оставяме да престои на хладно една нощ. С малко свинска мас задушаваме цялата смес, докато влагата се изпари и месото започне да се пържи. Добавяме нарязани на ивички гъби, печени пиперки, люти чушлета и нарязани обезсолени маслини. Доливаме по мъничко винце и вода, колкото да се покрие, посоляваме и оставяме да къкри, докато месото напълно омекне и остане на мазнина.

По воденичарски
Шарено свинско месо нарязваме на късчета по 20 – 30 г и ги запържваме в малко свинска мас. Добавяме лук на филийки, целинка на кубчета и като се позапържат, добавяме бяло вино и накрая обелени доматки. Поръсваме със сол, черен и червен пипер и заливаме с мъничко бульон. Покриваме плътно съда и задушаваме, докато остане на мазнина. Ако е необходимо, доливаме по мъничко бульон, докато месото напълно омекне. Отделно запържваме със свинска мас нарязан на хапки черен дроб, добавяме предварително задушени гъбки (нарязани на ивички), магданоз и чубрица, и съединяваме със задушеното месо. Оставяме гозбата да къкри още десетина минути и я поднасяме топла.

Лозарски
Свинско месо от бут или плешка нарязваме на хапки и нанизваме на шишове. Запичаме го леко на скара (жар), като го овкусяваме със сол и черен пипер по време на самото печене, като от време на време ръсим с подкиселена с лимонов сок водичка. С малко свинска мас задушаваме тънко нарязани лук, моркови, целина, печени пиперки, предварително задушени гъби, люти чушлета. Поръсваме с червен пипер и наливаме малко вино. Като се поизпари, добавяме доматки и посоляваме. Полуизпеченото месо освобождаваме от шишовете и в пръстен съд смесваме със задушените зеленчуци. Ръсим чубрица и джоджен, наливаме малко бульон и захлупваме плътно. Ястието задушаваме в умерена фурна до пълна готовност на месото.

Ловешки
В силно сгорещена свинска мас изпържваме шарени свински хапки до зачервяване. Изваждаме ги и ги посоляваме. Намаляваме силата на огъня, добавяме мъничко олио и задушаваме тънко нарязани лук или праз, 2 – 3 лютиви пиперки. Щом започне да се пържи, отдръпваме продуктите в края на тигана и слагаме една шепа свински черен дроб, предварително посолен и отцеден в гевгир. След като дробчето се изпържи, връщаме месото, гасим с вино, досоляваме и заливаме с мъничко бульон. Ръсим черен пипер и чубрица и задушаваме, докато остане на мазнина.

Тепси
Свинско шарено месо нарязваме на хапки и го запържваме. В същата мазнина задушаваме праз лук, нарязан на колелца, докато започне да се пържи. Отдръпваме го в края на тигана и добавяме шепа едро нарязан свински дроб, предварително осолен и отцеден. Месото, лука и дробчето прехвърляме в широка тава (тепсия). В тигана добавяме растителна мазнина и задушаваме ситно скълцано кисело зеле. Поръсваме с червен пипер и добавяме няколко цели лютиви чушлета. Примесваме и зелето в тавата и разбъркваме много добре. Печем в умерена фурна до зачервяване.


Тагове:   Нашенска,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358588
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11264