Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.10.2008 15:08 - Нашенска гозба - салати
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2582 Коментари: 0 Гласове:
1



  Любина салата
3 патладжана, 5 пиперки, 2 домата, 4 - 5 скилидки чесън, магданоз, олио, сол, сирене, яйце, прясно мляко, извара. Можете да започнете.
Пиперките и патладжаните се изпичат на жар, на котлон, във фурна (микровълнова печка не е препоръчителна). Слагат се в съдинка с капак и се задушават. Докато омекват зеленчуците, сиренето (изварата) се разбива с малко прясно мляко, с настърган жълтък и с растително масло, с настърган лук и чесън. Тази вкусничка смес се поставя в средата на салатиерата. Обелват се патладжаните и пиперът, нарязват се на ситно, омесват се с нарязаните домати, с чесъна и с магданоза, посоляват се и се заливат с олиото. Вкусват се, ако липсва нещо, добавя се. Не слагайте оцет, когато има домати, по-добре около сиренето и изварата да украсите с кръгчета краставици – за настроение, и с резени домати – за усмивка.

На тъщата
Бяло зеле, червено цвекло, червено зеле, стар лук, скилидка чесън, копър, зехтин, ябълков оцет (кисела ябълка), моркови.
Зелето се нарязва на ситно и се омачква за няколко минути със солчица. Оформя се на купчинка в чинията. Морковът се настъргва отгоре. Върху него се настъргват парче прясно червено цвекло и малка глава стар лук. Поръсва се със зехтина и ябълковия оцет (настъргва се киселата ябълка). Ръсят се копърът и нарязаният чесън. Ако се полее с подлучено кисело мляко, вкусът е друг и много деликатен.

Балканджийска
300 - 400 г зрял боб, глава кромид лук, растително масло, магданоз, чубрица, оцет и сол, люта чушка (пипер), чесън
Почистеният и измит фасул се залива със студена вода. Когато се сетите за него – отцедете го, залейте го пак със студена вода и варете на тих огън, докато омекне. Прецедете, добавете нарязания кромид, намачкан със солта, олиото, чубрицата, оцета, чесъна. Поръсете с много лют червен пипер.
Друг вариант на салатата става, когато вместо лют червен пипер се добавят 1 - 2 с.л. лютеница. Обърква се и се украсява с люти чушлета.
Трети вариант – фасулът се намачква, обърква се със сварени сухи и нарязани червени пиперки.

Тракийска пъстра
Салатата, за която става въпрос, е от Тракия, така я помнят, така я правят, важното е, че продуктите се отглеждат по нашата земя. Не я подценявайте – изтънчена салатка е.
Задушавате червено цвекло и нарязвате на ивички, сварявате няколко картофа и нарязвате на кубчета. Пак задушавате – този път корена на целината – и него правите на кубчета. Приготвяте половин кофичка кисело мляко, краставички – тях нарязвате, както умеете, обърквате внимателно всичко, добавяте чесън, счукани орехи, сол, черен пипер, копър и магданоз. Поръсвате щипка захар. Украсявате с кръгове кромид или с праз, нарязан на слама. Получава се приглушен пастелен цвят, който успокоява.

рубрика на Пенка Михова


Тагове:   Нашенска,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2369760
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11322