Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
15.11.2008 12:27 - Ястия с яйца и гъби - многонационална кухня
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 13141 Коментари: 0 Гласове:
0



Гъби с яйца на фурна

Изчистете и измийте 300 гр. гъби. Нарежете ги на ситно и ги сварете в подсолена вода /водата да е малко, затова внимавайте да не загорят/. След това ги запържете леко с 5-6 л. олио и ги поръсете със ситно нарязан магданоз. Изсипете ги в малка тавичка, намазана с масло и направете в тях 4-5 вдлъбнатини. Счупете от ниско по 1 яйце във всяка вдлъбнатина. Поръсете яйцата със сол, черен пипер на вкус и малко мазнина. Запечете ястието, докато се втвърдят яйцата по желание.

 

Омлет с гъби

300 гр. ситно нарязани гъби., 6 яйца, 2 с.л. брашно, 4 с.л. прясно мляко, 50 гр. краве масло, 100 гр. настърган кашкавал, сол, чер пипер. Жълтъците се размесват с брашното, млякото, сол и черен пипер. Прибавят се разбитите на сняг белтъци и накрая гъбите. Маслото се сгорещява в тиган, в него се излива сместа и се изпържва от двете страни. При сервиране омлетът се наръсва с настъргания кашкавал.

 

Обикновен омлет с гъби

Разбиват се 2-3 яйца, посоляват се и се изсипват в тиган, в който е сгорещена 1 лъжичка масло. В средата се слага гъсто пюре от гъби, които предварително са сварени, нарязани на ситно и попарени с масло. Прибавя се ситно нарязана шунка или пилешко месо. Омлетът се прегъва и веднага се поднася в затоплена чиния.

 

Омлет с гъбена плънка

Изчистете и измийте гъбите. Нарежете ги на ситно и ги сложете да се задушат в мазнина и малко вода. Като омекнат, запържете ги заедно с 1-2 стръка ситно нарязан пресен лук. Подправете сместа с черен пипер и копър или магданоз. Отделно изпържете обикновени омлети /по 2 яйца на човек/. Върху всеки омлет сложете по 1-2 лъжици от плънката. Прегънете ги на две и ги поднесете топли.

 

Забулени яйца върху гъби

Изчистете и измийте 300 гр. гъби. Нарежете ги на ситно и ги задушете до омекване с 4-5 с.л. мазнина и сол на вкус, като от време на време наливате по малко гореща вода. Подправете ги с чер пипер и ги изсипете в чиния. Отделно в под солена и подкиселена с 2-3 с.л. оцет вода сварете на слаб огън 4-5 яйца, докато се “забулят”. Отцедете ги, наредете ги върху гъбите и ги полейте с масло, леко запържено с малко червен пипер.

Яйца на очи с гъби и доматен сос Изпържете няколко яйца и същия брой хлебни филийки. Задушете до омекване в масло 300 гр.ситно нарязани гъби и ги сложете в равномерен пласт върху филийките. Върху всяка филийка внимателно сложете по 1 изпържено яйце. Залейте ги с доматен сос и поръсете с нарязан магданоз.

 

Зелен омлет с гъбена плънка

Изчистете и измийте 250 гр. спанак или лапад и 1 връзка магданоз и ги сварете в подсолена вода. Отцедете ги и ги насечете на ситно. Разбийте 4 яйца, прибавете спанака, сол на вкус и малко чер пипер. Разбъркайте леко сместа и я изсипете в голям тиган със сгорещено масло.

Изпържете омлета от двете страни. Отделно задушете в масло 1 1/2 ч. ситно нарязани гъби, посолете ги на вкус и поръсете с чер пипер. Напълнете омлета, прегънете го на две и го поднесете топъл, леко поръсен с магданоз.

 

Яйца върху задушени гъби

Изчистете и измийте 300 гр. пресни гъби, нарежете ги на тънки филийки, залейте ги с 1 ч.ч. вода и 5-6 с.л. масло, посолете ги и задушете на умерен огън, докато омекнат. Изсипете ги в малка тавичка, направете в тях вдлъбнатини и счупете по 1 яйце. Сложете сол и чер пипер. Пече се докато се втвърди белтъкът. По желание заедно с гъбите могат да се задушат и 2-3 ситно нарязани домата.

 

Гъби с яйца и сирене

400 гр. пресни гъби, 100 гр. прясно масло, 50 мл. олио, 150 гр. сирене, 4 яйца, 200 гр. кромид лук, 100 мл. прясно мляко, магданоз, чер пипер и сол на вкус.

След като се измият и почистят, гъбите се нарязват на парчета и се задушават в малко подсолена вода, а лукът, нарязан на дребно, се задушава отделно в олиото. Смесват се и към тях се прибавя натрошеното сирене и 2 яйца, 1/2 от маслото, ситно нарязан магданоз, сол и чер пипер. Ястието се изсипва в тава, залива се с прясно мляко, в което са разбити другите 2 яйца, покрива се с парченца от останалото масло и се пече до зачервяване.

 

Гъби с яйца и топено сирене

Продукти: 1 кг. гъби, 5 яйца, 1 ч.ч. мляко, 1/3 пакетче масло (може и олио), 1 с.л. брашно, 150 г сирене, 150 г топено сирене (пушено сирене или кашкавал), 1 връзка магданоз, 4-5 филии стар хляб, сол, черен пипер.

Нарязаните на резени гъби леко се запържват в маслото, докато поемат мазнина, после се изваждат. С водата и мазнината от гъбите се приготвя сос бешамел - на слаб огън се сипва брашното и се разбърква. Прибавят се млякото, намачканото пушено (топено) сирене и обикновеното сирене. Когато се разтопят добре в соса се слага чер пипер на вкус, сол и ситно нарязания магданоз.

Филиите хляб се припичат леко. В дъното на тава се слагат гъбите и се заливат със соса. Хляба се нарежда леко натопен в соса отгоре.

Накрая се прави заливка от петте яйца и малко сол, като може да се добави мляко или сметана. Запича се във фурната и се поднася изстинало.

 

Омлет с гъби и шунка(Белгия)

250 г гъби, 30 г масло, 3 бр. яйца, 100 г шунка, 4 с.л. (40 г) брашно, 1 ч.л. (5 мл) газирана вода, магданоз, сол, черен пипер, мазнина за пържене.

Гъбите се нарязват на тънки филийки, задушават се 5-10 минути в маслото с нарязания магданоз и подправките. От жълтъците, брашното и газираната вода се прави гъсто тесто. Бавно се прибавят гъбите и разбитите на сняг белтъци. Омлетът се пържи в тиган с много мазнина. Шунката се нарязва на дребно и се наръсва отгоре.

 

Омлет с гъби (Франция)

3 яйца, 100 г гъби, 20 г масло, 2 лъжици сметана, черен пипер, индийско орехче или мента, щипка брашно, сол. Нарязваме почистените гъби и ги изпържваме в половината от маслото заедно със сол и подправките, поръсваме ги с брашно, изпържваме, заливаме със сметаната и оставяме да заврят.

Разбиваме яйцата със сол, изливаме в тиган със сгорещено масло, прибавяме гъбите и изпържваме (1 порция).




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358563
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11264