Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.03.2009 19:56 - Кулич пасхалeн (козунак) - Пасхална трапеза
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 6200 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2009 20:01




image

Кулич пасхалeн (козунак) - Пасхална трапеза
image
рецепта за козунак от руските сайтове cooking-book.ru. Това е тяхната пасхална традиция. В Русия за кулич се е приготвяло много тесто, тъй като е по-голям обема по-лесно втасва. И ако в тестото за пирог не се слагат яйца, то тестото за кулич се приготвя с много яйца, чисто масло и захар. От тези продукти се получва много вкусно тесто и добре опечени могат да издържат дълго време.

500 г брашно
200 мл хладко прясно мляко
1 пакетче прясна мая (42 гр)
100 г чисто масло (или свинска мас)
3 яйца
100 г захар
щипка сол
100 г микс от сушени плодове
50 г бадеми

* Смесете 4 -5 с.л. брашно, 2 ч.л. захар, маята, млякото и разбъркайте докато се получи гъста каша. Покрийте с кърпа и оставете за около 30 нинути да втаса, да шупне.

* Пресейте останалото брашно в голяма купа. Направете кладенче в средата на брашното и изсипете шупналата мая.

* Добавете яйцата, останалата захар и щипка сол. Замесете меко тесто като добавяте постепено разтопеното краве масло. След това добре омесете.

* Във втасалото тесто добавете стафидите и нарязаните на ситно сушени плодове. Стафидите, ако искате можете прадварително да накиснете в малко ром да набъбнат.

* Бадемите може да поставите на дъното на намаслена форма за кекс, може и да ги сложите в тестото. Сложете във фирмата и тестото и оставете за около 1 час на топло да втаса и да удвои обема си.

* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 45 минути.

* По желание може да пригответе целувчена смес от 2 белтъка и 5 с.л. захар, разбити на сняг да намажете отгоре кулича и да запечете. Посипан с цветни захарни пръчици така приготвен става много празничен.





Тагове:   козунак,   Великден,


Гласувай:
0



1. iliada - ПРЕЧУВСТВАМ ПРАЗНИКА!:)
28.03.2009 20:11
ЗАМИРИСА МИ НА ПЕЧЕН КОЗУНАК И МЕ ВЪРНА ДАЛЕКО В СПОМЕНИТЕ МИ ОТ МОЕО ДЕТСТВО !:)
ДОМАШНО ПЕЧЕНО РУЛО С ШИПКОВ МАРМАЛАД И
УКРАСЕНО С ПРЕПЕЧЕНИ БАДЕМИ!:)
бЛАГОДАРЯ ТИ !:)
цитирай
2. gastronom - iliada - Все още съм на работа, но се сетих,
28.03.2009 20:15
че е необходимо да си припомним традициите - празниците наближават!:-)
А защо да не направя и малко кулинарна обиколка и в други страни!!!
Приятна вечер и чакам да споделиш нещо интересно за този велик празник!!!
цитирай
3. krotalka - Отдавна не съм месила козунаци.
28.03.2009 21:15
Тая година, понеже няма от къде да купя, ще трябва да го направя. Ще пробвам твойта рецепта.
цитирай
4. iliada - Да наистина ще е интересно
29.03.2009 10:12
ще помисля над предложението!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372266
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331