Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.04.2009 18:23 - Великденските символи по света - произход, традиция
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 5505 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.04.2009 18:50


Великден. Някъде. По света Как празнуват някъде по света. Ако се окажете в Русия, Австралия, Гърция, Швеция или САЩ - на какво да обърнете внимание. В някои от тези страни празникът вече отмина, но има и следващи:)
image

Австралия

Великденските фигурки от шоколад и захар са доста популярни в Австралия. Но освен във формата на зайче, те се правят и в тази на рядкото австралийско животно бандукт. Великденското меню включва печено овнешко, говеждо или пилешко със зеленчуци. За десерт се поднася традиционната торта "Павлова" с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Популярни са и кръглите кифлички със стафиди. Австралийците ги хапват сутринта преди да отидат на църква. На Великден много семейства излизат сред природата. В този край на света тогава се бележи свършекът на лятото и началото на есента.

Швеция

image

В Швеция Великден не е толкова голям празник, колкото Коледа, но в училищата тържествата започват седмица преди настъпването му. Децата и учителите им си припомнят историята на възкръсването на Христос. Хората украсяват жилищата си в жълто, зелено и бяло. Поставят в домовете си и фигурки на пиленца с цветни пера. Шведите ядат на Великден почти същата храна, каквато и на Коледа. Но повече внимание отделят на сладките неща. Правят от картон пасхални яйца, а във всяко от тях слагат голям бонбон. Типична за скандинавските държави е Великденската вещица, която летейки в небесата на своята метла, с лъскав чайник в ръка поздравява всички за празника.

Германия

Великден в Германия се предшества от Страстния петък. Много немци в този ден ядат риба. В съботната вечер се пали голям пасхален огън. Около него се събират много хора - той е символ на края на зимата и изгаря всички зли помисли. На следващата сутрин цялото семейство се събира на закуска. Родителите скриват панер със сладкиши. След закуска те казват на децата: Великденският заек е донесъл за вас кошница и вие трябва да я намерите. Хлапетата ровят из цялата къща и това е най-веселият момент в празничния ден. В следобедните часове на семейството гостуват приятели и роднини.

САЩ

В САЩ за празника всеки трябва да има нови дрехи. Ако човек няма пари, е задължително поне да си купи ръкавици. Традиционният великденски обяд на американските семейства се състои от шунка с ананас, картофи и плодова салата. Децата получават кошничка, пълна с шоколади и бонбони. Доста популярна е една игра - пързаляне на яйца по наклонена плоскост. Малчуганите се състезават кой ще закара по-далече своето. Най-голямото съревнование обаче става на поляната пред Белия дом. Стотици деца пристигат там с кошници, пълни с шарени яйца.

Италия

image

Великден италианците празнуват с приятели. На Велики понеделник те устройват пикник. Дори и да се лее дъжд, той не се отменя. Пекат се кифлички, в които се слагат и яйца. Приготвят се традиционните бисквитки с кашкавал. Празненствата са доста пищни. В Ломбардия пекат хляб във формата на гълъб, наричат го la colomba. Популярна е и баницата, приготвена с 33 пласта тънко тесто - всеки символизира година от живота на Исус.

Полша

В Полша на празничната маса може да се видят най-различни блюда с месо. Добре дошли са млечните и тестени продукти. Поставя се и фигурка на агънце, изрязана от масло. За да не се забравят и разочарованията на живота, се слага и хрян. Великденският хляб е богато украсен с птици, цветя и кръст от тесто. Всяко блюдо от празничната трапеза трябва да се освети в църква.

Гърция

image

В Гърция на празника се придава особено значение. Приготовленията започват още в началото на Страстната седмица. Домакините почистват домовете си и ги украсяват. Пекат се традиционни бисквити, в четвъртък се боядисват яйцата. В съботата от Страстната седмица гърците носят храната, приготвена за Великден, в църквата, където свещеник я благославя. Всяка вечер от Страстната седмица гърците ходят на църква, съпричастни към страданията на Христос. В полунощ на събота срещу неделя камбаните на храмовете бият, с което известяват възкръсването на Христос. След като се приберат от нощната литургия, хората започват да празнуват.

Англия

В Англия на празника се събира цялото семейство Приготвя се специален обяд - агнешко със зеленчуци. В графство Ланкашир също си правят "надбягвания" - пускат яйчица от хълм. Притежателят на това, което стигне първо долу, ще се радва цяла година на крепко здраве.

Филипините

Във Филипините разпъват мъже и жени на кръст, като Христос. Десетки хора пък изтезават телата си в памет на страданията на Христос. Болезнената процедура се повтаря от векове на Разпети петък. Църквата е против подобни ритуали, но хората тук вярват, че така изкупуват греховете си.

Русия

image

Великден в Русия е най-големият празник през годината. Наричат този ден Воскресение. В Царска Русия той бил посрещан с особена тържественост - пищно украсени църкви и къщи, илюминации, величествени служби. Главно място на великденската маса сега заемат козунакът и боядисаните яйца, поставени върху зелена покривка. В събота те се носят за освещаване в църквата. В първия ден на празника руснаците се поздравяват с "Христос Воскресе!", "Воистину Воскресе!", но за разлика от нас се целуват трикратно по бузите и си подаряват боядисаните яйца. Вторият ден е посветен на благотворителността.
Прието е да се посещават болници и да се дава богата милостиня. Някога руснаците събирали пари и откупвали бедняците, затворени заради дългове. Посещават се и покойниците.
Цялата седмица е посветена на празненства. На мъжете им е позволено, когато искат, да бият камбаните на църквите. Затова и седмицата се оглася от непрестанен звън, който поддържа празничното настроение. В Русия има два вида великденски яйца - боядисани и изписани. Първите са в един цвят - обикновено червен, а вторите са богато украсени и изрисувани. За Пасха в Русия са се правели специални дървени яйца, богато покрити с орнаменти.

През ХIХ в. традицията да се изработват изкуствени великденски символи е превърната в изкуство. Освен от дърво такива празнични яйца са се майсторели и от кост, мрамор, стъкло и камък. Всяко от тях се е състояло от две половини. Отвътре било с матово злато, а външната страна била оцветена с ярка червена боя. Яйцето било леко и полирано като огледало. От едната му страна винаги бил рисуван сюжетът "Слизането на Спасителя в ада". А от другата - изображение на светеца, покровител на човека, на когото ще се подарява яйцето

Великденските символи по света - произход, традиция

imageВекове преди Христа, паганските племена в Европа чествали красивата богиня на пролетта, наречена Еostre. С фестивала в края на март, времето на пролетното равноденствие, се отбелязвал края на зимата и раждането на новия живот. Някои считат, че названието на празника Easter, идва от името на богинята, а други – че се свързва с изгряването на слънцето от изток. 

Великденските яйца

Яйцето е най – популярният светски символ на Великден по цял свят. Във всички култури, яйцето символизира началото на новия живот. Една латинска поговорка казва:  "Целият свят е създаден от едно единствено яйце”. 

imageЯйца са били боядисвани, подарявани и изяждани по време на великденските фестивали в древен Египет, Персия, Гърция и Рим. Тези култури възприемали яйцето като емблема на вселената, като творение на върховния бог, като покълването на живота.

Християните от Близкия Изток възприели тази традиция, а яйцето се превърнало в религиозен символ, олицетворявайки пещерата - гробница на Христос, чийто камък той отместил.

До 15 век няма сведения за великденски ритуали, включващи яйца, в Западна Европа. В средните векове яйцата често били боядисвани в червено, и символизирали кръвта на Христос.

В днешни времена на великден в САЩ се крият 1 билион боядисани яйца в паркове, задни дворове, дори и на поляната пред Белия дом.

Шоколадовите яйца се появяват края на 18 век.

Пластмасовите яйца, използвани за украса, правят своя дебют началото на 60 – те години.

imageВеликденският заек

Великденският заек има своя произход от пред – християнската наука за плодородието. Зайците, и по – точно дивите зайци, са символ  на изобилието на пролетта.
От античността зайците са символ на луната, а първото пълнолуние след пролетното равноденствие, бележи и датата на Великден. Дивите зайци се раждат с отворени очи, докато питомните зайци се раждат слепи. Считало се е, че те никога не мигали и не си затваряли очите, и че са нощни създания, както и луната. Също така, те носят малките си един месец, преди да ги родят, както и на луната и е нужен един месец, за да достигне отново пълната си фаза.

Според една легенда, Великденският заек е бил в началото голяма красива птица, принадлежаща на богинята Еostre. Един ден, тя превърнала своята любима птица в див заек. И тъй като Великденският заек е все още птица по душа, той продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

imageВеликденската лилия

Лилията е символ на чистотата заради снежно белия си цвят и деликатната си форма.
Тя символизира невинността и блясъка на новия живот. Нарича се Великденска, защото цветовете цъфтят ранна пролет, по Великден.
 
Кифлички със стафиди

Една от най – старите великденски традиции, е печенето на кифлички, с кръст от пудра захар отгоре. Тази традиция датира от край време. Древните египтяни, гърци и римляни бележели хлябовете си с религиозни знаци, в чест на техните богове.

Съществуват редица поверия, свързани с тези традиционни кифлички – вярва се, че ако се пазят от единия Великден до другия – те ще донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, предпазващ моряците от корабокрушения. Окачвали ги над комина в кухнята. Така било сигурно, че всеки хляб, опечен в пещта, ще бъде перфектен.


България

Великденски фолклорни тайнства
 
Великденските празници са изпълнени с древни народни вярвания и обредни традиции 
Народно предание разказказва, че когато Христос възкръснал, яйцата в кошницата на една селянка се оцветили в червено. И от тогава останала традиция да се “червят” яйца за Великден. Червеното яйце има магически свойства, според народните вярвания. То дарява здраве на децата, момите и младите булки, ако бузите им се тръкнат с първото боядисано червено яйце. После то се поставя при домашната икона, за да пази семейството от беди до следващия Великден. А заровено в нива червено яйце ще я пази от градушки през лятото. Магическата сила на червения цвят се допълва от рисуваните “послания” върху яйцата. Със специална “писалка” за втечнен восък селските жени рисуват върху Великденските яйца цялата пролетна природа: цветя и птици, слънцето и звездите …В близки до природата форми или геометрични символи, тези самородни художнички сякаш улавят живителна сила от цялата вселена и я “запечатват” с восък върху черупката. А после чрез писаните яйца предават живителни енергии от природата на всеки член от семейството. Традицията на червените Великденски яйца се обогатява постепенно и с други багри – жълто, зелено, синьо, виолетово. Някогашното умение да се добиват бои от природни материали – треви, лук, кора от дърво … - днес вече е забравено. Вече рядко се срещат пазителки на старинната восъчна техника. Съвременните бои пестят време и придават на яйцата нови окраски. По-популярна остава традицията да се прави отпечатък от листа с различни форми върху яйцата. Но дори да не повтаря старинни техники и шарки, багренето на Великденски яйца винаги събужда традицията – да сътвориш със собствените си ръце красота и да изразиш усещането си за празника на Възкресението. А после в типично българското “чукане с яйца” всеки преживява своята символична борба за победа и ритуал за здраве през цялата година.

Великденските козунаци са изместили някогашните български обредни хлябове. Но все още по селата се прави и традиционният “яйченик” – голям кръгъл хляб с вградени цели яйца. В този основен Великденски хляб се поставят толкова цели яйца, колкото членове има семейството. За мъже и момчета – бяло яйце, а за жени и момичета – червено. Така хлябът събира символично мъжкото и женското начало, за да подсили оплодителните сили на природата и човека през пролетта. Този хляб се поставя в центъра - най-почетното място - на празничната трапеза. Той носи послание за здраве на цялото семейство. По правило не се реже, а се разчупва на толкова къса, колкото са насядалите на трапезата възрастни и деца. Обичаят е такава обредна трапеза с яйченик да се прави два пъти на Великден. Първата е сутринта – след връщането от Великденска служба в църквата. Тогава всички заедно отговяват от Великите пости. А втората трапеза се прави за празничния обед и е най-пищна. На нея задължително се слагат първите зелени зеленчуци и печено месо. Има старинен обичай на трапезата да се слага и още един обреден хляб. Неговата форма или пластична украса е кръг с отворени краища, извити навътре – към центъра на хляба. Така хлябът ще привлече към дома благоденствие. Този хляб има и още един сакрален смисъл. Той се поставя на трапезата така, че отворът да е обърнат към вратата. А вратата се оставя отворена през целия ден на Великден. Поверието е, че така насядалите около празничната трапеза ще се свържат с близките от отвъдното, които покровителстват живите и дома. Отворената врата е също знак, че всеки гост е добре дошъл на празничната трапеза. Има традиция да се правят и малки обредни хлебчета с название “кукла” или “колак” (с или без вградено яйце). Те имат спираловидна форма, символ на вечното движение и обновление на живота. Даряват ги на децата и близките по време на празничните гостувания в по-широкия роднински кръг.

Някога Великден се огласял от обредни песни. Те започвали около празничната трапеза. Момите пеели и по пътя. А после продължавали на голямото Великденско хоро. То събирало всички за всеобщо веселие. Празнуването продължавало от три дни до цяла седмица след Великден. Това е най-големият и най-почитан празник през годината в българската традиция.

Румяна Панайотова



Тагове:   Великден,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372621
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331