Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.06.2009 12:01 - Любовно биле за Еньовден
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 3215 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.06.2009 12:06


ЕНЬОВДЕН - МАГИЯТА НА СЛЪНЦЕТО И БИЛКИТЕ   imageЕньовден - празника на слънцето и билките.
Еньовден не е само български празник. В цял свят на лятното слънцестоене се извършват ритуали, посветени на магията на най-силния в енергийно отношение ден в годината. Руснаците наричат този слънчев празник Иван Купала, англичаните -Мидсъмър дей (среднолетен ден) и се събират в местността Стоунхендж, японците се качват в полунощ на свещената планина Фуджияма, а французи, италианци и испанци прескачат огньове и прогонт ват болестите с молитви.







 


image

 На този ден празнуват  Еньо, Яна, Янко.

 Като християнски празник Еньовден се свързва с рождението на св. Йоан Кръстител.

Народното поверие  за  този ден е, че слънцето започва бавно да умира и годината започва  да клони към зимата. Всички наблюдават сянката си. Ако тя се очертае без глава, или наполовина, това предвещава болест.

Отразява ли се  цяла, човекът ще бъде здрав през годината.
 

В нощта на умиращото и раждащото се слънце различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила, която изчезва с изгрева му.

image


 

За това на Еньовден рано сутрин, моми и жени, врачки, баячки берат билки, които използуват за лек и магии през цялата година.


 

Според вярванията водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало в нея.

В Западна България вярват дори в лечебната сила на еньовската роса . За да има плодородие, на празника млади жени отиват на

 нивата, ожънват една ръкойка, изплитат плитка от житото и слагат на кръст плитката

 и ръкойката.
 

На Еньовден се гадае за здраве,женитба и плодородие.
 

 


image




















В древността вярвали, че нощта на Еньовден е магическа. Берели 77 билки, от които увивали венец и го пазели цяла година, ако някой се разболее да го лекуват именно с тези билки.

Момите пък правели китки от билки, за които вярвали, че имат огромна любовна сила. Но магията за любов не била безусловна, трябвало да се направи именно в нощта на Еньовден от девет или дванадесет билки. В нея задължително трябвало да присъстват билките за любовбожур, седефче, иглика, невен, босилек, ружа, здравец, любиче, омайниче и лепка. Момите са вярвали, че с тази китка ще привлекат към себе си любовта на своя избраник.

Какво правим в днешно време, за да привлечем нашия любим?
Кои са нашите омайни билета за любов?
С какво привличаме мъжете към кухнята и леглото си? Имаме ли някакви специални тайни и бихме ли ги споделили с посестримите си?
Дали купуваме голяма кутия бонбони и марков алкохол, или залагаме на вкусната вечеря, приготвена по стара рецепта на баба ни?

Най-популярните любовни билета, които дамите могат да използват, за да привлекат любимия към себе си са:
Алкохолът – в умерени количества разпалва страстите – като например вино с розмарин и градински чай.

За салатата: да използваме щедро суровия или по-добре варен лук (не мирише толкова) и обилно да гарнираме с целина и магданоз.

 

За по-пикантни и страстни предястия можем да се обърнем за помощ към: лютите чушки, кърито и червения пипер. Внимавайте обаче да не отровите избраника си.

В основното ястие можем да наблегнем отново на подправките и по-специално на:
женшена, розмарина, индийското орехче, джинджифила, кориандъра, кърито, белия и черен пипер, кардамона и разбира се чубрицата (известна всред древните гърци като “тревата на Сатирите”).

А при десерта можем да подберем букет от канела, ванилия, мента, джинджифил. Можем да сервираме например ванилов сладолед с шоколадова или ментова заливка, или вино с розмарин и градински чай и плодове. Или пък екзотична напитка с женшен.

А ако освен сладострастни сме и безумно богати, тогава можем да приготвим вкусни деликатеси като наблегнем на трюфелите, стридите и черния хайвер.

Няма как при всичкото това старание и такава щедра и ароматна нощ, нашият избраник да не пожелае да се връща отново и отново при нас!

А всъщност каква е действителността и какво показва практиката – каква е най-ефективната магия за любов?

* * *

Ивет празнува на Еньовден
Билките в нашия дом



 



Тагове:   любовно биле,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372765
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331