Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
04.08.2009 19:53 - Гюзлеми от Стара Загора
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 5697 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 05.08.2009 17:55


image


рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

ПРОДУКТИ

250 мл кисело мляко

150 мл прясно мляко

100 мл вода

около 800 - 830 г брашно -

за средно меко тесто

1 ч.л. (равна) сода

2 с.л. олио

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

200-250 г сирене

10 -12 с.л. размекната мас (може и

с масло, но по-вкусни стават с мас)

Казвам се Таня Цветкова и съм от Стара Загора. Изпращам ви рецепта за гюзлеми от моя край, която научих от свекърва си.

По професия съм начален учител, но от доста време не я практикувам. Обичам да готвя на любимия си мъж и дете. Слабост ми е приготвянето на тестени неща - гюзлеми, катми, баници, мекици, питки.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Содата се разтваря в киселото мляко, добавя се прясното мляко, водата, олиото, солта, захарта и се разбърква. Към сместа се прибавя пресятото брашно и се замесва средно меко тесто, което се покрива и се оставя за 1 час да почине.

Тестото се разделя на 6 топки. От всяка се разточва кора с дебелина 1 мм, като предварително се поръсва плотът с брашно, за да не залепне. Маже се с размекнатата мас и се поръсва със ситно натрошено сирене. Навива се на руло, раздърпва се леко и се усуква.

От единия край на усуканото тесто се навива охлювче нагоре, а от другия край също се навива охлювче, но надолу. Мажат се охлювчетата с мас и се поставят едно върху друго.

Поръсва се с брашно и се разточва гюзлема с дебелина 5 мм. Пече се на сач или тиган, предварително загрят и намазан с мазнина. Поднася се с айрян.

Да ви е вкусно!



Тагове:   тесто,


Гласувай:
6



1. mmmmmmmmm - Любимата ми
11.08.2009 09:59
закуска от детството!:)
Баба беше невероятен майстор!Цялото ми семейство много ги обича.Ние им казваме "бездерми".Не зная в превод какво означава.Правят се само в нашия край.Не съм чувала някъде да са познати.
Поздравления за вкусния пост,Таня!:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358788
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11264