Прочетен: 5697 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 05.08.2009 17:55
рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.
ПРОДУКТИ
250 мл кисело мляко
150 мл прясно мляко
100 мл вода
около 800 - 830 г брашно -
за средно меко тесто
1 ч.л. (равна) сода
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
200-250 г сирене
10 -12 с.л. размекната мас (може и
с масло, но по-вкусни стават с мас)
Казвам се Таня Цветкова и съм от Стара Загора. Изпращам ви рецепта за гюзлеми от моя край, която научих от свекърва си.
По професия съм начален учител, но от доста време не я практикувам. Обичам да готвя на любимия си мъж и дете. Слабост ми е приготвянето на тестени неща - гюзлеми, катми, баници, мекици, питки.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Содата се разтваря в киселото мляко, добавя се прясното мляко, водата, олиото, солта, захарта и се разбърква. Към сместа се прибавя пресятото брашно и се замесва средно меко тесто, което се покрива и се оставя за 1 час да почине.
Тестото се разделя на 6 топки. От всяка се разточва кора с дебелина 1 мм, като предварително се поръсва плотът с брашно, за да не залепне. Маже се с размекнатата мас и се поръсва със ситно натрошено сирене. Навива се на руло, раздърпва се леко и се усуква.
От единия край на усуканото тесто се навива охлювче нагоре, а от другия край също се навива охлювче, но надолу. Мажат се охлювчетата с мас и се поставят едно върху друго.
Поръсва се с брашно и се разточва гюзлема с дебелина 5 мм. Пече се на сач или тиган, предварително загрят и намазан с мазнина. Поднася се с айрян.
Да ви е вкусно!
Баба беше невероятен майстор!Цялото ми семейство много ги обича.Ние им казваме "бездерми".Не зная в превод какво означава.Правят се само в нашия край.Не съм чувала някъде да са познати.
Поздравления за вкусния пост,Таня!:))
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии