Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.08.2009 07:22 - Градовете с най-добрата храна в света. Фестивалите за храни и вино не са само за гастрономи
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 4906 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 14.08.2009 07:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Градовете с най-добрата храна в света  
image

Най-желаните дестинации за туристите са не само красивите места с историческите забележителности, но и градовете, където може да се хапва добре. Сп. „Форбс“ подреди десетте от тях с най-апетитната кухня.

 


imageПариж е известен и с малките пекарни, в които се продават току-що изпечени кроасани, сладки и франзели. Модерните ресторанти залагат на деликатеси с прясна риба, от сорта на пушена сьомга с аспержи и др.






imageИ в Рим по улиците навсякъде има малки пекарни, в които се предлагат хляб, сладкиши, парчета вкусна пица и сандвичи. За любителите на по-изисканите храни градът е пълен с луксозни и не толкова луксозни ресторанти, а италианците, освен че разбират от добра храна, знаят и с какво вино да я полеят.






imageМилано си остава градът на най-добрите пици. Най-предпочитани тук са калцоне, панцероти и бомба с прошуто, което представлява топка от бухнало тесто, „облицовано" с тънко нарязано прошуто.







imageВ Токио храната е доста по-различна от това, което европеецът е свикнал да опитва, като палачинка от зеле с месо или морски дарове, или говеждо с лук и ориз. Вярно, Токио не е най-евтиният град, но си заслужава да бъде посетен.






imageМексико Сити е градът за любителите на пикантни храни.









imageВ Барселона си струва да опитате паеля с морски дарове или традиционни каталунски ястия, като ескалавида (от печени зеленчуци и риба). Испанците обичат да си похапват дори когато са седнали само на по бира и си поръчват „Тапас" (предястия), които могат да бъдат във всякакъв вид - шунка, малки кренвирши, хляб с маслини, домати и подправки и др.





imageМадрид се слави със станалите популярни по целия свят специалитети Cocido Madrileсo (нещо като яхния с пилешко, свински, зеле, моркови, картофи) и чеснова супа (испанците обичат подправки).







imageХонконг се прочува с рибени кюфтенца на пръчица. Хонконг обаче е космополитен и освен азиатски храни има ресторанти с добра френска и американска кухня.








imageАко искате да ви сервират всичко - от супа от костенурки до ястия от мечи лапи, трябва да посетите популярните бюфети „Манчу Хан“ в Пекин За едни това звучи като реклама, за други май е точно обратното.







imageЛюбими храни на жителите на метрополиса Шанхай са раците и манту (пържен хляб, пълен със свинско и желатин). По-нормалните ресторанти с европейска кухня са разположени в района на Ксинтианди.







Фестивалите за храни и вино не са само за гастрономи В ерата на готвачите знаменитости тези събития се превръщат във възможност за посетителите да се насладят на живо на уменията на виртуозите в кухнята  

През последните години фестивалите за храни и вино се превърнаха най-вече във възможност за посетителите да се запознаят с множество готвачи, винари и ресторантьори, а не толкова в събитие, даващо по-голям достъп до самата индустрия. С всичките готварски предавания, които се появиха през последните години, може да се каже, че се намираме в ерата на готвачите знаменитости, пише сайтът forbestraveler.com. В днешно време кулинарните предавания имат многобройни зрители, които прекарват времето си пред телевизора, предпочитайки да гледат готварски демонстрации, вместо да влязат в кухнята и да се опитат да сготвят ястието сами. Именно този тип любители на кулинарията са основният таргет на фестивалите за вина и ястия, които се провеждат по целия свят.

 


„Св. Кроа“, Вирджински острови, САЩ

Основан преди около 10 г. от двама местни ресторантьори, фестивалът за храни и вино „Св. Кроа“ не само е арена на цялото разнообразие на менюто на острова, но и показва силното чувство за общност. Местното население показва голяма подкрепа към събития като благотворителното „Железният готвач, топготвачът и островният готвач“, чиито гости се връщат за участия година след година. Последното издание на фестивала през април привлече изтъкнати готвачи като Антония Лофасо и Джони Винченц.


Корнукопия, Уистлър, Канада

Този фестивал се провежда по време на ски сезона от 11 до 14 ноември. Събитието включва дегустация от две вечери, на която тази година са поканени представители на 75 винарни, за да демонстрират производството си. Предвидено е също готварско шоу с участието на гост-готвачи, които ще покажат уменията си пред посетителите. Мелиса Кларс от Barefoot Bistro и Роб Фийни от Cactus Club са сред изтъкнатите местни кулинари, които ще вземат участие.


Празник на ястията в Хонконг, Китай

Въпреки че тази година е първото издание на това събитие, Хонконг е известен със своята дълга история на всеотдайна и иновативна кулинария. В рамките на дните от 30 октомври до 8 ноември основният момент от програмата на фестивала ще бъде Виненият карнавал, който ще се проведе на открито. Сред готвачите, които ще участват, са Винсънт Тхиери от Caprice, Алвин Льонг от Bo Innovation и ветеранът Лий Ман-син от Fortune House.


Фестивал на храната и виното в Мелбърн, Австралия

Придружаван неизменно от множество посетители и креативни събития, Мелбърн не само демонстрира своята изящна кулинария, но също така привлича големи имена сред световните готвачи като Томас Келър и Хестън Блументъл. И двамата вземат участие на изданието на фестивала през март 2009 г. Събитието трае цели 17 дни и включва 200 фрагмента в програмата си, сред които тур, посветен на т.нар. тапас, „Най-дългият обяд на света“ и най-различни демонстрации и дегустации. Следващата година фестивалът ще се проведе в периода 12-23 март.


Кулинарното шоу на „Би Би Си“, Бирмингам, Лондон и Глазгоу, Великобритания

Този фестивал е уникален с това, че е домакин на всички кулинарни събития и ги обединява на едно място в рамките на няколко дни. Събитието е започнато от списанието „Гуд фууд“, като таксата за вход варира между 19 и 20 паунда. Всяка година списанието кани известни кулинари, които правят демонстрации и дегустации, като също така дават и готварски съвети. Докато изданията в Лондон и Глазгоу приковават вниманието върху знаменитите готвачи, това в Бирмингам е най-голямото и динамичното от трите. На него се канят най-популярните готвачи във Великобритания – Гордън Ремзи, Джейми Оливър и Джеймс Мартин. Тази година събитието се провежда на 25-29 ноември.




Гласувай:
6



1. eien - Чувала съм, че в Аржентина има прекрасни ресторанти
14.08.2009 07:25
с много вкусни специалитети. В класацията липсва Южна Америка, а там кухнята не е за подценяване, мисля.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2371616
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11329