Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
09.10.2009 11:56 - 9 октомври Световен ден на яйцето
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2680 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 09.10.2009 12:01


Световен ден на яйцето   Отбелязва се през втория петък на октомври по решение на Международната комисия по яйцата. За първи път се чества през 2001 г. Аз вчера вечерях пържени яйца, значи съм отбелязала празника неволно един ден по-рано.

image

 




Яйцата – не само по Великден!   В различните култури и цивилизации яйцето носи различен смисъл. В езическата митология яйцето символизира Вселената, за други символизира плодовитостта, за трети раждащия се живот.
Християните вярваме, че, когато Христос възкръснал, Мария Магдалена отишла при римския император, казала му „Христос се възнесе“ и му подарила червено яйце. Така продължило да се разнася Христовото учение. Днес, макар далече от мистиката на тези времена, традицията с първото червено великденско яйце е част от всеки християнски дом.

В една своя публикация доц. Байкова казва: „Яйцата и киселото мляко са храната на здравето и дълголетието“. След старателно проучване, сме на мнението, че всички митове за вредното влияние на яйцата са напълно грешни. Дори напротив – яйцата са един от най-полезните естествени хранителни продукти, които може да консумираме и трябва да се възползваме пълноценно и разумно. Особено по Великден , когато ги имаме в изобилие!

Белтъкът и жълтъкът на яйцето съдържат протеини с аминокиселинен състав, мазнини с висока биологична стойност, витамини и минерални вещества. В състава на яйцата влизат витамин В2, В12, Е, А, D, минерали, йод, желязо, калций.
Всички те се усвояват с лекота от организма и носят оптимална стойност от здравословна гледна точка. Яйцата спомагат за възстановяване и изграждане на клетките в организма. Белтъкът на яйцето е изключително богат на аминокиселини и две яйца на ден носят хранителна стойност колкото 100 грама месо.

Как и колко яйца да ядем?

Диетолозите препоръчват средно по 6 яйца на седмица. Много заклети спортисти обаче консумират по няколко яйца на ден и са убедени, че яйцата имат незаменимо действие върху организма им.

Няма съмнение, че най-здравословният начин за приготвяне на яйцата е варенето. Препоръчително е яйцата да се варят около 10 минути. Пиенето на сурови яйца не е особено здравословна практика, тъй като човек лесно може да развие алергия към някоя от съставките или да се разболее от салмонела или друга болест, предавана по яйцето. Специалистите са категорични, че термичната обработка на яйцата не ги прави по-малко
В различните култури и цивилизации яйцето носи различен смисъл. В езическата митология яйцето символизира Вселената, за други символизира плодовитостта, за трети раждащия се живот.





Тагове:   октомври,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358885
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11264