Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
03.11.2009 06:01 - Червено вино + риба? Отговорът пак е не, но поне знаем защо
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2066 Коментари: 0 Гласове:
3



Червено вино + риба? Отговорът пак е не, но поне знаем защо image

 

 

Изследване на японски и американски учени доказа, че червеното вино действително подхожда на червено месо, а бялото - на риба.

Екипът на проф. Такаюки Тамура от Калифорнийския университет заедно с японския производител на вино Mercian Corporation открили, че емпиричното правило никога да не се яде риба с червено вино е напълно основателно.


Учените установили, че желязото, което се съдържа в червените вина, взаимодейства с вещества в морските дарове и това оставя в устата много неприятен вкус на риба.


Досега никой не можеше да предвиди кои вина могат да оставят вкус на риба.


Учените установили, че вина с високо съдържание на желязо оставят по-силен дъх на риба. Този дъх обаче отслабвал, когато изследователите добавяли вещество, маскиращо желязото. Това показва, че червените вина с ниско съдържание на желязо биха могли да вървят с рибни продукти, пишат учените в Journal of Agricultural and Food Chemistry, цитирани от Ройтерс.


Съдържанието на желязо зависи от състава на почвата, където расте лозето, от праха върху зърната, от замърсяването по време на гроздобера, транспортирането и смачкването и от условията на ферментацията.


Червеното вино не подхожда на риба и защото силният мирис на танина от ципите на гроздовите зърна надделява над финия вкус на морските дарове, обясняват учените.



Тагове:   червено вино,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372548
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331