Изследване на японски и американски учени доказа, че червеното вино действително подхожда на червено месо, а бялото - на риба.
Екипът на проф. Такаюки Тамура от Калифорнийския университет заедно с японския производител на вино Mercian Corporation открили, че емпиричното правило никога да не се яде риба с червено вино е напълно основателно.
Учените установили, че желязото, което се съдържа в червените вина, взаимодейства с вещества в морските дарове и това оставя в устата много неприятен вкус на риба.
Досега никой не можеше да предвиди кои вина могат да оставят вкус на риба.
Учените установили, че вина с високо съдържание на желязо оставят по-силен дъх на риба. Този дъх обаче отслабвал, когато изследователите добавяли вещество, маскиращо желязото. Това показва, че червените вина с ниско съдържание на желязо биха могли да вървят с рибни продукти, пишат учените в Journal of Agricultural and Food Chemistry, цитирани от Ройтерс.
Съдържанието на желязо зависи от състава на почвата, където расте лозето, от праха върху зърната, от замърсяването по време на гроздобера, транспортирането и смачкването и от условията на ферментацията.
Червеното вино не подхожда на риба и защото силният мирис на танина от ципите на гроздовите зърна надделява над финия вкус на морските дарове, обясняват учените.
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии