СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА
"В отличие от познатите на всички постни сармички в това ястие част от ориза е заменен с булгур. Нашите баби и прабаби са направили това може би от пестеливост, тъй като оризът е бил скъпа стока, докарвана от далечни краища, а житцето са отглеждали на своите нивички. В резултат на това е спечелил вкусът на сармичките - те са божествени - пише ни Веселина Казакова от гр. Попово, Търговищко. - Тези сармички, наричани "пилцета", са едно от традиционните ястия, приготвяни за сбора на с. Садина, Търговищко."
ПРОДУКТИ
консервирани лозови листа
1 чаша ориз
1/2 чаша булгур
голяма глава лук (може да се ползва и праз)
чубрица
червен и черен пипер
сол
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Булгурът се залива с гореща вода и се оставя да набъбне. Лукът се наситнява и се задушава в олиото и малко вода до омекване. Добавя се измитият ориз и се пържи да стане "стъклен". Изсипва се отцеденият булгур, подправя се с чубрица,червен и черен пипер и се налива една чаша вода. Посолява се и когато оризът поеме течността, се дръпва от огъня.
Завиват се малки стегнати сармички - "пилцета". Нареждат се в застлана с лозови листа тенджера и се заливат с две чаши вода. Притискат се с чиния да не изплуват и се варят на много слаб огън - около 30 мин или до готовност на ориза. Оставят се захлупени да "дръпнат".
"Пилцетата" се сервират с кисело мляко и чесън. Може да се приготви и сос от равни количества оцет и вода, подправен с чесън, сол и олио.
24 Часа
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии