Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
04.11.2009 15:34 - “Пилцета” по капански
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 1538 Коментари: 0 Гласове:
2



“Пилцета” по капански   image

СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА

 

"В отличие от познатите на всички постни сармички в това ястие част от ориза е заменен с булгур. Нашите баби и прабаби са направили това може би от пестеливост, тъй като оризът е бил скъпа стока, докарвана от далечни краища, а житцето са отглеждали на своите нивички. В резултат на това е спечелил вкусът на сармичките - те са божествени - пише ни Веселина Казакова от гр. Попово, Търговищко. - Тези сармички, наричани "пилцета", са едно от традиционните ястия, приготвяни за сбора на с. Садина, Търговищко."

ПРОДУКТИ

консервирани лозови листа

1 чаша ориз

1/2 чаша булгур

голяма глава лук (може да се ползва и праз)

чубрица

червен и черен пипер

сол

олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Булгурът се залива с гореща вода и се оставя да набъбне. Лукът се наситнява и се задушава в олиото и малко вода до омекване. Добавя се измитият ориз и се пържи да стане "стъклен". Изсипва се отцеденият булгур, подправя се с чубрица,червен и черен пипер и се налива една чаша вода. Посолява се и когато оризът поеме течността, се дръпва от огъня.

Завиват се малки стегнати сармички - "пилцета". Нареждат се в застлана с лозови листа тенджера и се заливат с две чаши вода. Притискат се с чиния да не изплуват и се варят на много слаб огън - около 30 мин или до готовност на ориза. Оставят се захлупени да "дръпнат".

"Пилцетата" се сервират с кисело мляко и чесън. Може да се приготви и сос от равни количества оцет и вода, подправен с чесън, сол и олио.

24 Часа



Тагове:   постни ястия,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2378221
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11348