Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
04.11.2009 15:31 - Телешко тербелия
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2088 Коментари: 0 Гласове:
2



Телешко тербелия   image

СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА

"Това е топла и питателна манджа, която опитах и научих при мои роднини в с. Копиловци, Монтанско, Антония Боева - домакиня от София, по професия медицинска сестра. "Тербелия" се наричат ястията, при които месото или се маринова с кисело мляко, или се готви в него. Има различни варианти - с агнешко, телешко или пилешко. Аз избрах телешкото, и то от джолан."

ПРОДУКТИ

(за 4 порции)

- 1 кг телешко сварено месо (в случая обезкостен джолан)

- бульонът от неговото сваряване

- 500 г кисело мляко

- 2-3 с.л. брашно

- 5 яйца

- 2 с.л. оцет

- 50 г масло

- сол, черен и червен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Месото се сварява цяло и се изважда. Бульонът се прецежда и се оставя да изстива.

В тенджера се разбива киселото мляко, като постепенно се добавя брашното, а след това - оцетът, солта, черният пипер и яйцата едно след друго. Тази смес се загрява постепенно на котлона, като й се долива изстиналият бульон до желаната гъстота. Разбърква се непрестанно.

Оставя се да заври. Отстранява се от котлона и продължава да се разбива с тел, докато почне да поизстива. Добавя се вече нарязаното на парчета месо.

В отделен съд се запържват маслото и червеният пипер. С тях се се полива готовото ястие, преди да се сервира.

24 Часа




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372925
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11333