Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.12.2009 08:51 - Десертите за Бъдни вечер
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2168 Коментари: 0 Гласове:
1



Редно е след като сме минали през традиционната пита и постните ястия, да завършим и с постните десерти. Ето кои подбрахме за вас:

Варено жито

Необходими продукти: image

2 ч.ч. грухано жито /за вечерта/

шепа царевични зърна

шепа стафиди, по-добре бели

кора канела

8-10 с л захар

2 с л нишесте или брашно

3/4 ч.ч. едро счукани орехови ядки

канела на прах

Приготовление:

Житото се залива с 6 ч.ч. вода и се слага на огъня, заедно с кората канела, царевични зърна и стафидите. Когато зърната омекнат и се напукат се прибавя захарта, ореховите ядки и размитото в малко вода и препечено брашно. Вари се за 15 минути на тих огън. Ако водата изври се добавят още около 1-2 ч.ч. вода, за да бъде житото по-сочно. Сервира се в купички, като се поръсва с канела на прах.

Ошав

Необходими продукти:

2 ч.ч сушени плодове – ябълки, круши, сливи, стафиди, кайсии, 3-4 смокини

1,5 ч ч захар

1 парче канела

2-3 карамфилчета

индрише

кора от лимон

8 ч.ч. вода

Приготовление:

Плодовете се измиват няколко пъти в хладка вода, добавя се захарта и се разбърква. Ошава се вари, докато плодовете напълно омекнат. Едва тогава се прибавят ароматизаторите, които са поставени в тензухена торбичка и се вари още няколко минути. Поднася се изстуден.

Баница с тиква /тиквеник/

Необходими продукти: image

за корите:

600 г брашно

1 ч.ч. вода

1-2 с л. олио

сол

за плънката:

1-1,5 кг тиква

200 г захар

100 г галета

100 г орехови ядки

1 ч.ч. олио

1 пакетче канела

Приготовление:

Брашното се пресява, към него се прибавя сол, вода и олио и се замесва гладко тесто. Готовото тесто се накъсва на топки, които се намазват с олио и се покриват с влажна кърпа. Оставят се така на хладно за около половин час. През това време се обелва тиквата и се настъргва на едро ренде. След което се задушава в олио, докато омекне. Прибавя се захарта, галетата, канелата и счуканите орехови ядки. Сместа се разбърква добре. После всяко топче тесто се разточва на тънка кора и се намазва с олио. Наръсват се с плънката от тиква, орехи, захар и подправки, навива се на руло и се поставя до другите рула с плънка в кръгла тава, която е намазана с олио също. Тиквеника се пече в умерена фурна, като предварително е намазан отгоре с олио.

Баница с праз

Необходими продукти:

400 г брашно

200 мл хладка вода

1 с.л. сол

1. с.л. оцет

олио

за плънката:

500 г праз

200 мл олио

100 г орехови ядки

Приготовление:

Замесва се тесто от брашното, водата, солта, оцета и олиото, което тесто се разточва на 4 кори, две от които трябва да са по-големи от тавата, в която ще се пече баницата, а другите две кори са колкото тавата. После се слага едната голяма кора в тавата, която предварително е намазнена, и върху нея се поставя малката кора и в средата се сипва плънката, която е приготвена от ситно нарязан праз, задушен в олио. Върху плънката се поставя втората по-малка кора и върху  малката – по-голямата кора, които са наръсени с мазнина. Отстрани се подготвя краищник с плънка от счукани орехи. Баницата се пече в силна фурна.

Бутер баклава


 

Необходими продукти: image

500 г захар

250 г орехи

50 г лешници

50 г ба­деми

60 г стафиди

1 лимон

1 ванилия

карамфил

30 г масло

1 пакет бутер тесто

Приготовление:

Ореховите ядки се натрошават на ситно, а бадемите и лешниците – на едро. Стафидите се накисват предварително в хладка вода. Маслото се разтопява, омесват се ядките, добавя се настърганата лимонова кора и ванилията. Щипка карамфил се добавя и накрая отцедените стафиди. Бутер тестото трябва да е добре размразено. Взема се половината тесто и се разстила на дъното на намазнена тавичка. Върху него хубаво се разстила плънката и се покрива с другата половина бутер тесто. Внимателно с остър нож се разрязва баклавата на парчета и се пече в умерена фурна. След като е готова се изважда от фурна и още гореща се залива със сиропа, приготвен от захар и вода в съотношение 1:1, в който има и малко лимонова киселина, за да попречи на захаросването. Баклавата трябва да престои поне един ден, за да може да поеме добре сиропа и едва тогава е годна за консумация.

 



Тагове:   Бъдни вечер,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2378110
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11347