Бъдни вечер винаги е бил семеен празник, който е предшествал святата коледна нощ, в която се е родил Спасителя Човешки. По традиция тогава за последно се ядат само постни ястия. Това е последния ден от големите Коледни пости. Нека да видим какво традиционно може да срещнете или самите вие да сложите на трапезата за 24 декември.
Питка с паричка
Необходими продукти:
1 кг брашно тип 500
15 г мая /едно кубче от живата мая /
1/2 ч.л. хлебна сода
10 г захар
40 мл олио
хладка вода
сол
паричка
Приготовление:
Размитата с малко топла вода мая се смесва със захарта и малко брашно, след което всичко това се разбърква и се оставя да втаса на топло място. Брашното се пресява два пъти, прави се на кладенче, в средата на което се сипва втасалата мая. После се прибавя солта и содата, сипва се и хладка вода и се замесва тесто. В края, когато тестото е придобило хомогенна и подходяща гъстота, потопят се ръцете в олио и за последно се премесва тестото. Слага се паричката в така омесеното тесто и се оформя питката, както трябва. С останалото олио се намазва тавичката, в която се слага питката да се пече. Преди да я сложите във фурната я оставете за 30-на минути на топло да втаса. Пече се в умерена фурна.
Украсена питка
Необходими продукти:
Брашно 1 кг
2 с.л. захар
1 кубче мая
60 мл олио
1 ч.ч. вода
на върха на ножа сода бикарбонат
1 с.л. сол
Приготовление:
Захарта, маята и водата се разбъркват добре, след което се оставят да шупнат. Пресява се брашното заедно със солта и содата, след което в средата се изсипва шупналата мая. Тестото, което се омесва след това трябва да е средно твърдо. След достигане на гъстота се оставя да почине десет минути, за да стане по-еластично. От така втасалото тесто се отделя една част, колкото юмрук, което ще служи за украсата на питката. В самата питка се слагат паричка и дрян за благополучие, здраве и късмет и се оформя. После се покрива в кърпа и се оставя да втаса около Ѕ или един час, в зависимост от температурата, която се поддържа в стаята. От отделеното тесто се правят фигурки – агънца, елхички, къщичка, жито и др. и се залепят върху питката. Намазва се една тава с мазнина, вече втасалата пита се слага в нея и се пече на умерена фурна – около 170 градуса. Пет минути преди изваждането й от фурната се маже със смес от вода и олио.
Бъдни вечер,
Бъдни вечер - Инструкция за ползване:)
За празниците, храната, късметите и косм...
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии